Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

fripp

Recommended Posts

(...) Większość ciągnie z +- 7-10 m. Wiadomo,że nie z podskórnej na 3 metrach (...)

Ja chcę pociągnąć z około 9-10 m. Wystarczy. Ale abisynka tyle nie pociągnie, chyba że cały zestaw gdzieś w wykopie umieszczę.

Może jednak odnósłbyś się Lawyskawie do tej części swej wypowiedzi:

a fripp chyba powinien spodziewać się gości na działce....takich małych...z tysiąc ich będzie, ale za to jakich pracowitych. Taka oto koncepcja się wykluła

HMMM?czyżbyś mial zamiar jakieś żyjątka mi podrzucić????

Bess wyjaśniła.....co tu dużo mówić, będziesz miał sporo dodatkowych rąk (nóżek?) do pracy...a jak już wspomniałem pracowici goście są... :D :D :D :D :D

Co do zabawek i psucia ja w młodości brałem śruobkręt ojca i rozkręcałem każdą. Po złożeniu okazywało się że działa a w garści pozostawało trochę "zbędnych" części

Tylko domu tak nie buduj 8)

Chyba, że to taka nowa świecka tradycja. Ażurowe ścianki, żeby można bylo pooglądać film u sąsiadów 8) :D :wink:

hehe, nie ma obawy wyrosłem ze sprawdzania co jest w środku, teraz to muratora i inne pisma czytam, aby się dowiedzieć jak co działa. 8) Inną sprawą jest, że wciąż wielu rzeczy nie ponimaju, ale jakoś z Waszą pomocą i innych forumowiczów jade do przodu.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm, jak Ty nie łapiesz, co i jak, to może jednak czasem warto dłubnąć, co w środecku siedzi...

CZasem łapy świerzbią, żeby tak ten telewizor od tyłu dziabnąć i zgarnąć ten ołówek zaczarowany, w paru sytuacjach Bondziaka podmienić..... Jakbyś się przymierzal, to daj znać, we dwóch raźniej. Radia nie będę rozdłubywał, Bess wie, dlaczego :wink:

A z tymi mikrusami to mi trochę po głowie chodzi (będę musial w końcu umyć :oops: - fe :wink: ), ale wstrzymam się z dociekaniami, profilaktycznie.

A tak w ogóle to sie tu o budowaniu pisze.

Co do studni, to jesteśmy zgodni, jeśli o głębokość chodzi, więc ja też z głębin będę brał? Myślałem, że to jeszcze nie zalicza się do tego rodzaju.

Dzięki za uświadomienie. :oops: :oops: 8)

Z tego co wiem - czyli co wyczytałem, czego na fizyce się nauczyłem 8) , i co ojciec mówi - pompa ssąca (czyli ta z abisynki) jest w stanie wyciągnąć wodę z góra 8 m. głebokości (róznica między pompą a głebokością skąd ssie). Coś koło tego. Tak sie ostatnio zastanawiałem czy róznice gdy woda jest wyżej a pompa ciagnię z większej głebokosci nie zmienia tego (jakieś doświadczenia z lekcji fizyki mi się przypominały), ale po przerzuceniu iluś tam watków muratora nie znalazłem potwierdzenia. Ale to jest do sprawdzenia u fachowców. Ale w muratorze też chyba pisali o podobnej granicy (7-8m.). Jeśli chcesz z 7m. ciągnąć to nie masz się czego bać (pod warunkiem że lustro wody jest wyzej - a u mnie np jest znacznie wyżej ale z tego co wiem wciąż opada, więc trzeba dać zapas, żeby za 5-10 lat znowu nie wiercić).

radio..hmmmm....raz coś tam kombinowałem....ale skończyło się na pomocy zaawansowanego w te technologie znajomego co przestrioił mi najpierw sprowadzone z RFN'u radio na niskie UKF aby później zdjąć conieco i wrócić na wyższe częstotliwości fal średnich gdy i nasze stacje się przestrajały :wink: baaaaa...poza tym teraz z radiem mam sporo wspólnego....ale o tym ciii na forum muratora... :wink:

Z tego co wiem - czyli co wyczytałem, czego na fizyce się nauczyłem 8) , i co ojciec mówi - pompa ssąca (czyli ta z abisynki) jest w stanie wyciągnąć wodę z góra 8 m.

Tak!

ale jest jedno "ale" ;)

z reguły woda w podziemnej warstwie wodonośnej (chyba to tak się nazywa) jest pod ciśnieniem, więc lustro wody w rurze jest dużo wyżej - u mnie, przy studni na 11m, woda w rurze jest kilka cm poniżej poziomu gruntu, więc pompa bardzo nie spoci się :)

Bess -

to się mineliśmy w sobotę, bo wyjechałem kilka minut przed 11stą i .... pojechałem na Draceny zobaczyć jak działacie, tylko nikogo nie było, więc następnym razem

ja mam już wylany chudziak na podłodze!!

i trochę ścian :)

oto link:

http://www.budowamm.photosite.com/~photos/tn/4573_1024.ts1116018474000.jpg

(zdjęcie sprzed wylania chudziaka)

serce rośnie jak na to patrzę :)

z reguły woda w podziemnej warstwie wodonośnej (chyba to tak się nazywa) jest pod ciśnieniem, więc lustro wody w rurze jest dużo wyżej - u mnie, przy studni na 11m, woda w rurze jest kilka cm poniżej poziomu gruntu, więc pompa bardzo nie spoci się :)

No i to jest właśnie to o czym pisałem, chyba...takie tam doświadczenia na fizyce...dawne czasy...gdzieś dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele 8)

mlk, ładne ściany...ale czy proste? podjadę w tygodniu na kontrolę 8) A widzę, że chudziak lany jak już ściany stanęły...też skontroluję :wink:

W takim razie skoro jesteśmy zgodni co do rodzaju studni, zapraszam w czwartek i targujmy z panem.

znajomi szukają: wokół Was na Draceny jest sporo pustego miejsca - czy może są jakieś działki na sprzedaż? masz jakieś namiary na właścicieli/agencje nieruchomości? jakie są średnie ceny?

zara, zara, muszę się dopytać, co i jak z tą studnią. Najprawdopodobniej zjawię się w ten czwartek, żeby popatrzeć i pogadać, tylko dajcie znać, o której, bo gdzie, to wiem :wink:

Mlk, po cichu powiem, pogadaj z Bess prywatnie, to może się czegoś dowiesz, ja mam namiar na kobietę, od której kupowałem działkę i to ona, zdaje się jest właścicielką tego paska pomiędzy mną, a Bess. Przymierzala się wtedy do scalenia i poźniej podziału tej ziemi, ale czy to zrobila ? nie wiem. W razie co, slużę namiarem, wiem, gdzie mieszka.

hehe, z impregnacją to u nas trochę inaczej. Ja już wziąłem drewno zaimpregnowane (teoretycznie), ale sam później przeprowadziłem drugi raz impregnację powierzchniową poprzez malowanie.

Gdybym miał impregnować drewno niezaimpregnowane tobym może się zastanowił nad zanurzeniową metodą. Choć kilka krokiew miałem czystych to też je opędzlowałem tyle że dwukrotnie. Pędzlowałem na ziemi, zdecydowanie łatwiej, u góry nie polecam - zajmie ci z 5 razy więcej czasu. U góry jedynie pędzlowałem (jakie fajne słówko) łączenia, ścięcia i inne podobne.

środek: http://www.dekspol.pl/menu.htm - Dekolit KD

u mnie było 7m3 drewna z tego mi wyszło coś kolo 250m2. Malowałem w 4 osoby. Czas - 5-6 godzin. DOkładnie i z bardzo dobrą organizacją pracy 8)

Natomiast pędzlowanie już stojącej więźby - nie całej ale jedynie tych zakończeń i łączeń to w dwie osoby trwało tyle samo co malowanko na ziemi. Ale więcej kombinowanie i chodzenia niż malowania.

W takim razie skoro jesteśmy zgodni co do rodzaju studni, zapraszam w czwartek i targujmy z panem.

znajomi szukają: wokół Was na Draceny jest sporo pustego miejsca - czy może są jakieś działki na sprzedaż? masz jakieś namiary na właścicieli/agencje nieruchomości? jakie są średnie ceny?

Z tego co wiem, to pasek między mną a fripp-em nie jest na sprzedaż i nawet póki co nikt tam nie ma zamiaru się budować. Na priva podeślę Ci cd wiadomości.

fripp - spoko możesz sobie w czwartek pospać i przyjechać na 10-tą.

Ale nie przyjedźcie za późno, bo jeśli o mnie chodzi to z targowaniem, może być już wtedy musztarda po obiedzie. :wink: A ja liczę na Was chłopaki :wink:

Za 650 to mają w Karczew-Otwock + negocjacje =600PLN z dowozem bez papieru.

mlk - pamiętaj aby w trakcie impregnacji mieć siekierkę - zdejmuj każdy kawałek kory i oflisy. Pod tym cholerstwem to chwila moment jak Ci się coś wykluje. Wszyscy o tym niby wiedzą, a potem znajduję wątki na muratorze że ktoś ma problem z drewnem i wychodzi że nie pozdejmował tych kawałków kory.