Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

fripp

Recommended Posts

Lawy - dzięki za namiary.

fripp - to dobrze, że i Ty zadowolony jesteś ze studniarza. Szkoda mi tylko, że u nas tak głupio z tą studnią wyszło. Inaczej miałabym jeszcze lepsze wspomnienia, a tak żal, że tak bez sensu 400 zł uciekło. A nowinkami na priva mnie zaskoczyłeś :o .

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witojcie :D ,

jutro odbieramy pozwolenie na budowę, więc pełnoprawnie zgłaszam akces do niniejszego forum. Wiele rozpisywaliście się na temat studni i studniarza, mam prośbę o kontakt do tego sprawdzonego studniarza.

Bess - dodatkowa prośba do Ciebie, możesz podać mi namiar na tartak, w którym kupiłeś tarcice (w Woli Rębińskiej?) i optymalny sposób załatwienia z nimi sprawy.

dzięki i pozdrawiam

TROLOSA

witamy, z czego i co (duże, małe..) budujesz?

No i takie małe :oops: :oops: :oops:

Bess jest kobietą (tak, jak Kopernik :wink: :p 8) )

Doczytałem, że też drewniane okna Cię interesują, jak będziesz miał jakieś bliższe dane, to daj znać, ja też rekonesans przeprowadzam, zakupów chcę zimą dokonać, bo wtedy taniej.

Fajnie, że coraz nas więcej.

Witojcie :D ,

jutro odbieramy pozwolenie na budowę, więc pełnoprawnie zgłaszam akces do niniejszego forum. Wiele rozpisywaliście się na temat studni i studniarza, mam prośbę o kontakt do tego sprawdzonego studniarza.

Bess - dodatkowa prośba do Ciebie, możesz podać mi namiar na tartak, w którym kupiłeś tarcice (w Woli Rębińskiej?) i optymalny sposób załatwienia z nimi sprawy.

dzięki i pozdrawiam

Nawet tego nie zauważyłam. A to fakt. Jestem kobietą!! Dzięki fripp :wink:.

fripp - z nowego źródła wiemy, że nasz kierownik budowy to podobno jest bardzo dokładny, w każdą dziurę zajrzy i mało mówi, poza tym jak nic nie mówi tzn, że jest wszystko dobrze. Wiemy to od hydraulika (ewentualnego), ale czy nim u nas będzie to się okaże jak zweryfikuję jego propozycję cenową.

Stąd prośba do tych, którzy ten etap mają za sobą (Lawy, mlk), bądż co już są zorientowani w kosztach. Ile wynosi stan zero (z materiałami)?

Jej, Bess... :o 8) w kazdym przypadku różnie bo nie liczy się co, ale ile i jak. mlk na pewno więcej bo poszedł w poziomie (parter) a ja mam mniej bo postanowiłem się wybić w pionie (poddasze). A tutaj sa te właśnie rożnice (beton, stal, bloczki, dysperbit, i inne). To bylo ILE, a teraz JAK: czyli jakie fundamenty (lane, bloczki), czy szalujesz ławy czy też w ziemi (bo na początek już musisz miec sporo desek).

Jednoznacznie też nie stwierdze bo kupowałem np stal do całości a nie rozdzielałem tego na części (poza tym że mi na koniec zabrakło). Tak więc jak podliczę to będzie to u mnie mocno szacunkowe, ale musisz dac mi jeden dzień - jutro znajdę chwilę to się pobawię w wyliczenia :D :D

Lawy - chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Pytając o stan zero miałam na myśli hydraulikę na poziomie zero. Ile płaciliście hydraulikowi za wykonanie roboty na tym poziomie?

To powiem tak, hydraulik popatrzył na projekt, zadał pytanie, czy fundament będzie lany, czy z bloczków. A będzie z bloczków. Następnie zaśpiewał 2 tyś (z materiałem). To chociaż orientacyjnie powiedz mi Lawy (i może jeszcze ktoś z grupy), z której półki ta cena. A jeśli możesz się pofatygować i coś więcej napisać jutro, będę bardzo wdzięczna.

:oops: :oops: sorry...to przez te upały 8) przeczytałem o stanie zero i na końcu pytanie i tak mi się jakoś utrwaliło :oops:

2 tysiące z materiałami?? U mnie było coś 1300-1400. Podejścia - woda: na hydrofor w garażu i podejście do pomieszczenia gospod.; kanaliza: kratka w garażu, prysznic, ubikacja, umywalka i zlew w kuchni. A wg mnie mój hydraulik tani nie był.

I o jednej rzeczy zapomniałem, więc rada dla Was: uwzględniłem wydawało mi się wszystko a zapomniałem o jednej rzeczy: pralka, teraz będę musiał wpuscić ją w kratkę w pomieszczeniu gosp. tylko nie wiem czy się trójnik zmieści bo przecież kratka musi mieć syfon. A gdybym od razu dał wyjście to by nie było kłopotu.... :(

Ja przez te upały nie zauważyłam, jak po raz kolejny stałam się facetem :lol: :lol: :lol: Na szczęście fripp jest bardzo spostrzegawczy i chyba upały mu nie przeszkadzają :wink:

A wracając do rzeczy to widzę, że rozpiętość cenowa spora. To może jeszcze ktoś pomoże i zweryfikuje tą moją cenę.

Bess

z tego, co napisałaś o kierowniku cieszę się. On niby z dobrego źródła do mnie trafił, ale nigdy nie wiadomo.... Taki spokój i dystans to chyba się przyda. Co do kanalizy 0, ja na ogół trafiałem na wycenę 1500-2000. Dużo zależy, jak pisał Lawy od ilości odpływów. Hydraulika nie mam na razie, wykonawca ma kogoś, z kim współpracuje, jeszcze się nie dogadywałem z człowiekiem. (chyba pora... :oops: )

Bess napisałA:

Ja przez te upały nie zauważyłam, jak po raz kolejny stałam się facetem

Nie przejmuj się , Kopernik chyba też nie zauważyła 8) :D

Bess

z tego, co napisałaś o kierowniku cieszę się. On niby z dobrego źródła do mnie trafił, ale nigdy nie wiadomo.... Taki spokój i dystans to chyba się przyda. Co do kanalizy 0, ja na ogół trafiałem na wycenę 1500-2000. Dużo zależy, jak pisał Lawy od ilości odpływów. Hydraulika nie mam na razie, wykonawca ma kogoś, z kim współpracuje, jeszcze się nie dogadywałem z człowiekiem. (chyba pora... :oops: )

Bess napisałA:

Ja przez te upały nie zauważyłam, jak po raz kolejny stałam się facetem

Nie przejmuj się , Kopernik chyba też nie zauważyła 8) :D

No chyba pora... Nam zasugerował to murarz, żebyśmy już szukali i mieli człowieka nagranego, jak padnie hasło "a teraz hydraulik". Poza tym u nas już przygotowania ostatnie, bo 15-20 wchodzi ekipa i próbujemy to wszystko zgrać. A jako ciekawostkę, powiem, że nie mam jeszcze wybranej hurtowni :oops:, czyli nie wiem co za ile kupię. Na szczęście teraz z kupnem materiałaów nie ma problemu. Płacę i wymagam... W czwartek pojeżdzę i ponegocjuję. I prośba wielka fripp, zorientuj się ile liczy sobie ten Twój ewentualny hydraulik i daj znać, jak coś będziesz wiedział.

Hejka Wszystkim,

dzięki za tak miłe powitanie!!!

A więc, sorki Bess, cóż za miłe rozczarowanie :D dzięki za namiary

Tytułem wstępu -

zaczynam za 3 tyg, mały domek z poddaszem, garażem; pow. ok.98m2 użytkowej.

Technologia ściana jednowarstwowa, Leier 44

Mam szczytny plan zamieszkać jeszcze w tym roku!

Pojawiało się pytanie o kierownika budowy, jedyne co mi przychodzi na myśl, to jest taki starszy gość, który wydaje się mieć dobre kontakty w gminie Wawer i często tam przesiaduje. Co do kompetencji nie wiem, moje budzi zaufanie, wydaje się nie być drogi - inż.Andrzej Łuczak 0500210667

Fripp - jeśli chodzi o okna standardowe drewniane mam pięć wycen, od najtańszej

1 palmo-plast

2 urzędowski

3 CDM = 4 BAS

5 Gebauer

Od numeru 3 okna są ładne i wiele się nie różnią, zdecydowałem się na okna BAS firma z lublina. Pierwsze cztery urzędują na Bartyckiej. Jeżeli chcesz dokładniejsze info pytaj.

Ja mam pytanie do mlk, no innych, którzy korzystali z gruchy i pompy do betonu podrzućie jakieś info gdzie i w jakiej cenie???

postępów w budowach :wink:

Bess, rozmawiałem z chyba moim przyszłym hydraulikiem. W piątek/sobotę mamy mu podrzucić projekt do obejrzenia i wyceny.

Trolosa,

Basy można zobaczyć na Bartyckiej? Napisz coś więcej , ja na razie skłaniam się ku aries z łodzi, polecanych przez charliego, wycena była przyzwoita jeszcze przed rabatami. Tyle, że, jak napisałem wstrzymam się do zimy z ostateczną decyzją.

Bess, rozmawiałem z chyba moim przyszłym hydraulikiem. W piątek/sobotę mamy mu podrzucić projekt do obejrzenia i wyceny

A może podesłałbyś mi jego namiar na priva, skoro ten Twój murarz go poleca, muszę jeszcze mieć kilka innych wycen, bo ta moja to chyba droga.