Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

fripp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a u mnie prac polowych ciąg dalszy: w sobotę przyjechał pan traktorem i zaorał oraz przejechał glebogryzarką działkę wokół domu

mam nadzieję że przez zimę wszystkie chaszcze obumrą, a wcześną wiosną zasieję trawę :D

mlk! skąd wziąłeś glebogryzarkę i pana z traktorkiem? Dużo musiał u Ciebie zaorać? ile sobie policzył?

A.

a u mnie prac polowych ciąg dalszy: w sobotę przyjechał pan traktorem i zaorał oraz przejechał glebogryzarką działkę wokół domu

mam nadzieję że przez zimę wszystkie chaszcze obumrą, a wcześną wiosną zasieję trawę :D

mlk! skąd wziąłeś glebogryzarkę i pana z traktorkiem? Dużo musiał u Ciebie zaorać? ile sobie policzył?

A.

wziąłem dalszego sąsiada-rolnika z ul. Dzięcioła - chcesz tel. do niego?

robił coś koło 2h (bo jak dom stoi i działka ogrodzona to trzeba sporo pokombinować aby jeździć traktorem z osprzętem), wziął prawie 200

Chętnie, ale obawiam się, że nie będzie chciał przyjechać na Wawer. Albo będzie chciał drugie tyle za dojazd. Ale zawsze mogę zapytać, może zna kogoś bliżej Wawra.

Swoją drogą zastanawiam się czy u mnie nie byłby lepszy pług niż glebogryzarka. Na jaką głębokość mniej więcej glebogryzarka wzrusza ziemię? Chwasty można wybrać bez problemu? Na wierzchu mam nawieziony gliniasty piach (tak z 15 cm) a pod spodem mocno ubita ziemia. Dlatego zastanawiam się czy nie "zaprosić" jednak pługa, żeby to nieco głębiej wzruszyć... :roll:

Chętnie, ale obawiam się, że nie będzie chciał przyjechać na Wawer. Albo będzie chciał drugie tyle za dojazd. Ale zawsze mogę zapytać, może zna kogoś bliżej Wawra.

Swoją drogą zastanawiam się czy u mnie nie byłby lepszy pług niż glebogryzarka. Na jaką głębokość mniej więcej glebogryzarka wzrusza ziemię? Chwasty można wybrać bez problemu? Na wierzchu mam nawieziony gliniasty piach (tak z 15 cm) a pod spodem mocno ubita ziemia. Dlatego zastanawiam się czy nie "zaprosić" jednak pługa, żeby to nieco głębiej wzruszyć... :roll:

ale ja przecież buduję też w Wawrze, a dokładniej to w Miedzeszynie

Lawy! Nawet nie pytaj! Oni są tak strasznie dokładni!!!! Oczywiście bardzo się z tego cieszę, ale ja jestem okrutny niecierpliwek! Mieli zrobić elewację we wrześniu, jest połowa października, a domek ocieplony, dwie warstwy kleju położone, ale kolorku nie widać.... Teraz się wzięli za podbitkę, też piękna bestia! Ale ja chcę już zobaczyć kolor ścian!!!!!!!!!!!!!! Obiecali, że do niedzieli zrobią dwie ściany na gotowo, tzn. z kolorkiem, zdejmą rusztowania i będzie cacy. Ja się nie mogę doczekać i myślę, że może na gotowo to zrobią, ale w przyszłym tygodniu. A ponoć od przyszłego tygodnia ma się znacznie ochłodzić! :evil:

Im się nie śpieszy, robią pomalutku, ale dokładnie. A przed nimi jeszcze tyle roboty! :cry:

:oops: Przepraszam, zmylił mnie ten Józefów.... Faktycznie, nie pomyślałam.... :oops: To ja poproszę o ten telefon do pana traktorka (i o odpowiedź na resztę moich pytań) :oops:

p. Jaworski tel. 601853671

co do reszty pytań to nie jestem rolnikiem i nie znam się - najlepiej umów się z nim na wizję lokalną na Twojej działce

ps.

a gdzie budujesz?

:o :o

raaany.....tak długo? :o

To mnie zaskoczyłaś. Rili, bo mam porównanie tempa....

Robisz wełną tak jak wczesniej mówiłaś?

Jaka podbitka? drewno czy pcv (p. Edyta jakieś nawet oferowała) ?

Wełenka jak najbardziej, już w domu jest ciszej i cieplej, chociaż jeszcze gwiździ pod dachem, ale to Rysio też ma zrobić, tylko PÓŹNIEJ :lol:

A podbitka pcv od Edytki, ładny kolorek pod okna, cenowo atrakcyjna. Jak poprosiłam o wycenę z plastivanu, to mało nie zemdlałam! 12 tysięcy!!!!! Oczywiście podbitka od Edytki nie ma takiego super drewnianego wyglądu, ale jak dla mnie wystarczy. A kto z gości przychodząc do domu będzie latał dookoła domu z nosem do góry oglądając podbitkę? Większość raczej skupi się na wnętrzu, kolorze zewnętrznym, ogrodzie i na ogólnym wrażeniu.

Bess, "pan Rysio" to tak naprawdę ekipa p. Edytki, którą już wcześniej polecałam na tym forum. Właściwie to są w stanie postawić dom od początku do końca, bo tak właśnie zrobili u mojego sąsiada. Potem z wykończeniówki robią tynki cementowo-wapienne, wylewki (nie miksokretem), ocieplenia, elewacje, podbitkę i to chyba już. Cenowo wg mnie są dość atrakcyjni. Natomiast ich dodatkową niewątpliwą zaletą jest rzetelność i miła obsługa. Z całą pewnością nie są najszybsi, ale też nie mogę powiedzieć, że się lenią, bo jednak codziennie coś przybywa. Ich największą wadą jest brak wolnych terminów. Ja na termin wrześniowy umawiałam się na początku roku, zapowiadając, że ich nie wypuszczę dopóki nie zrobią mi wszystkiego, co od nich chcę. A lista była długa, zresztą jeszcze nadal jest :) Ja mogę ich polecić. A Lawy niech się sam wypowie czy jest z nich zadowolony.

A.

U mnie tynki cem-wap. robili, 3 warstwa to piasek kwarcowy - polecamtą metodę. A takie tynki mam we wszystkich pomieszczeniach. Jak ktoś chce zobaczyć jak to wygląda to zapraszam.

Co do ich robocizny to jesetem zadowolony, choć mam dwa zastrzeżenia. Ale generalnie naprawdę POLECAM.

i z terminami to krucho u nich na razie (mam wrażenie że za dużo nabrali).

Zastrzeżenia i uwagi to już prywatnie wyjasnię.