Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

fripp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lawy, jesteś już po rozliczeniu z ekipą od elewacji. Czy oni też liczyli oddzielnie lukarny? Jeśli masz lukarny.... :-? Bo właśnie Edytka zaskoczyła mnie oddzielnym rozliczeniem za lukarny, a skoro umawialiśmy się na wykonanie elewacji, to znaczy, że lukarny nie wchodzą w skład elewacji? A może wszyscy tak liczą? No chyba że liczą sobie oddzielnie za przybicie płyt OSB, bo lukarny są odeskowane, na to pójdzie płyta OSB i dopiero wełna i tynk... Ale chyba po 200 za przybicie płyt na jednej lukarnie to trochę dużo. Co o tym myślisz?

A.

U mnie jest tylko to co widać na zdjęciu - czyli coś ala lukarna nad balkonem. Ale ją ocieploną miałem już przez murarzy - teraz tylko tynk, ale moi prawie na pewno nie liczyliby osobno lukarn, hmmmm. 200 złotych to sporo jak za takie coś. Ale niestety często wychodzą takie niedogadania - wychodzi później że okna to inaczej, coś tam inaczej i czeszą człowieka z ostatniej kasy.

Zaglądam zaglądam (ciężko rozstać się z własnym dzieckiem :wink: no i po co :wink: ),

Fajnie :D :D :D

A na budowie to Ty bywasz, bo mimo, że to po sąsiedzku, to już kopę lat... Odezwij się, jak się będziesz wybierał w nasze strony.

A byłeś od czasu, jak ulicę od sklepu zrobili? Dużo lepiej się teraz do nas dojeżdża, prawda?

• 2 weeks później...

Hej !

Coś grupa mało aktywna :-)

To może ja napiszę co u mnie - a u mnie nadal niewiele...

Ale mam juz najwazniejszą rzecz - czyli jestem umówiona z ekipą (oczywiście poleconą z forum).

Oprócz tego to siedzę nadal nad projektem i kreślę, zmieniam, żeby to jakoś chciało wygladać.

Teraz tylko, żeby zima krótka była i jak tylko cieplej sie zrobi to wreszcie ruszamy !

Pozdrowienia !

Zuzza

Coś grupa mało aktywna :-) ............

To może i ja się pochwalę, że mam wstawione okna - 2,5 tygodnia od zamówienia :D i to pomimo trzech tel. z fabryki z pyt. "Czy na pewno mają byc takie szerokie szprosy?" :D. Ekipa godna polecenia.

Niestety tynkarze zrobili mnie na szaro i najprawdopodobniej tynków wew. w tym roku nie będzie :evil:

Tak więc cały czas szukam sprawdzonej ekipy - nalepiej z agregatem.

Jeszcze pytanko: jak długo trzeba czekać, od podpisania umowy ze STOENem, na wykonanie przyłącza? Teoretycznie to mają na to jakieś długie miesiące, ale może praktyka jest inna.

pzdr

M.

Kogoś od tynków gips. polecała Martta z otwockiej. Odszukam namiar i podam.

Napisz mi co dokładnie robisz ze Stoenem (przyłącze docelowe czy budowlane?) bo niedawno wszystko przerabiałem, trochę nerwów straciłem ale od kilku tygodni prąd mam;)

Przyłącze docelowe, budowlane to mam od sąsiada :D.

Coś grupa mało aktywna :-) ............

To może i ja się pochwalę, że mam wstawione okna - 2,5 tygodnia od zamówienia :D i to pomimo trzech tel. z fabryki z pyt. "Czy na pewno mają byc takie szerokie szprosy?" :D. Ekipa godna polecenia.

Niestety tynkarze zrobili mnie na szaro i najprawdopodobniej tynków wew. w tym roku nie będzie :evil:

Tak więc cały czas szukam sprawdzonej ekipy - nalepiej z agregatem.

Jeszcze pytanko: jak długo trzeba czekać, od podpisania umowy ze STOENem, na wykonanie przyłącza? Teoretycznie to mają na to jakieś długie miesiące, ale może praktyka jest inna.

pzdr

M.

czesc!

to ładnie Ci idzie! jakieś fotki poprosimy :)

jakie kupiłeś okna, gdzie i za ile - jeśli można zapytać tak prosto z mostu ;)

ja prądu jeszcze nie mam, mam na razie samo przyłącze - składałem na wiosnę, mieli na zrobienie zgodnie z umową 18 miesięcy, a zrobili sami z siebie bez żadnej mojej ingerencji w 6 mies. , teraz czekam na podłączenie prądu (przyłącze docelowe, nie budowlane)

Tynki - sugerowałbym napisać na grupie otwockiej, tam kilka osób już je ma zrobione

czesc!

to ładnie Ci idzie! jakieś fotki poprosimy :)

jakie kupiłeś okna, gdzie i za ile - jeśli można zapytać tak prosto z mostu ;)

ja prądu jeszcze nie mam, mam na razie samo przyłącze - składałem na wiosnę, mieli na zrobienie zgodnie z umową 18 miesięcy, a zrobili sami z siebie bez żadnej mojej ingerencji w 6 mies. , teraz czekam na podłączenie prądu (przyłącze docelowe, nie budowlane)

Tynki - sugerowałbym napisać na grupie otwockiej, tam kilka osób już je ma zrobione

Cześć,

fotek mam całe mnóstwo, ale żeby je obrobić, wstawić do albumu itd.. to w chwili obecnej ponad moje siły :wink: .

Okna mam plastikowe f. Plastimet na profilu Ryvena, tel. do przedstawiciela 0501/058989 - mieszka niedaleko od twojej budowy.

Co do ceny to ja jestem zadowolony, a szczegóły jak chcesz to może na prv. bo nie wiem czy można tak prosto z mostu :D.

O tynki zapytam, dzięki.

PS. Mlk oczywiście zapraszam na wizję lokalna

:D .

Witam,

Mam pytanie dotyczące elektryczności.

Zgodnie z internetowymi poradami prosiłem STOEN o warunki przyłączenia do prądu na 5 kW dla łącza tymczasowego i 10 kW -docelowego.

Domek i kuchnia będzie z gazem, tak że chodzi tylko światło i pompę do wody (140/170m2).

Jeden z elektryków robiący mi kosztorys powiedział, że będzie to za mało, bo zabezpieczenia są odpowiednio 10 A i 20 A i lepiej poprosić o więcej tak, aby mieć zabezpieczenia 16 i 25 A.

Co wy na to - jaką moc (i zabezpieczenia) mieliście, i czy to starczyło?

Pozdrawiam,

20A na docelowe to niestety mało:( Taki jest nasz Stoen Warszawski że małe daje te zabezpieczenia przedlicznikowe. Ja musiałem zmienieć warunki jak się dowiedziałem ile dostanę.

Mam teraz przejściowo budowlane (dopiero co założyłem ale zaraz przechodzę na docelowe) i też zwiększylem zeby mieć 16A.

Docelowe, tutaj nie pamiętam dokładnie ale od 12 już masz chyba 25 A a od chyba 16 (lub 17) masz 32A. Uważam że przedlicznikowe 25A to minimum które trzeba mieć.

20A na docelowe to niestety mało:( Taki jest nasz Stoen Warszawski że małe daje te zabezpieczenia przedlicznikowe. Ja musiałem zmienieć warunki jak się dowiedziałem ile dostanę.

Mam teraz przejściowo budowlane (dopiero co założyłem ale zaraz przechodzę na docelowe) i też zwiększylem zeby mieć 16A.

Docelowe, tutaj nie pamiętam dokładnie ale od 12 już masz chyba 25 A a od chyba 16 (lub 17) masz 32A. Uważam że przedlicznikowe 25A to minimum które trzeba mieć.

od 13kW jest więcej, bo "widełki" zmieniają się co 3kW

ja dostanę 13kW jak postawią transformator w mojej okolicy, a na razie będę miał 7kW - jakoś to będzie musiało być

Mam pytanie:

Ile trzeba czekać od momentu złożenia papierów na:

1. podłączenie prądu?

2. podłączenie gazu?

Stan surowy otwarty juz niedlugo bede mial gotowy, reszta w przyszlym roku - lacznie z przeprowadzką. Kiedy zacząć załatwianie, zeby tak na wrzesien-pazdziernik 2006 miec juz swoj prad (póki co od sąsiada) i gaz?

Zacznij już teraz. DO gazu potrzebny jest projekt i pozwolenie na budowę, instalacji wewnętrzen oraz projekt i zgłoszenie budowy przyłącza. czeka się na to z miesiąc - to w gminie. A w gazowni też się czeka, jak już wszystko z nimi uzgodnisz to pewnie wiosna się będzie kończyć i wtedy Ci zrobią przyłącze (optymistyczna wersja) a gaz zacznie lecieć dopiero po podpisaniu umowy z gazownią a na to też trzeba mieć kilka papierów. generalnie z gazem jest sporo formalności. Na Twopim miejscu już bym zaczął wszystkozbierać - a zacząć oczywiście od projektu, a potem po kolei całą resztę.

Z prądem to możesz na początku roku wystąpić o warunki. Potem podpisanie umowy, zrobią CI przyłącze wiosna/lato, a prąd popłynie dopiero po wielu formalnościach (jeśli nie masz budwlanego tylko od razu docelowe) czyli de facto po oddaniu domu do uzytkowania.

Ale to tylko moja opinia....ja jestem niestety dopiero w trakcie załatwiania gazu (morduję sie z gazownią) a już chciałbym być po...