Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

fripp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A u mnie w lesie robota wre.

Już wytyczone, robione są wykopy pod ławy i wiercona jest studnia.

Kabel z prądem kładą w przyszłym tygodniu.

Aż miło popatrzeć,

Ale Ci zazdroszczę :oops: :) U mnie jeszcze leży śnieg i ziemia zmarznięta. Ale mam nadzieję, że i moja budowa niedługo ruszy.

Na jaką głębokość wiercisz studnię? Słyszałam, że w Wawrze lepiej płytko :o

Na moich terenach (piaszczyste wydmy między torfowiskami) podobno lepiej kopać głębiej, bo pierwsze warstwy okresowo są zanieczyszczane.

Zdałem się na polecanego na forum fachowca - pana Filsińskiego, a ile wyjdzie metrów, to się okaże jak skończą wiercić.

Powodzenia - podobno ma się ocieplić od przyszłego tygodnia.

Na moich terenach (piaszczyste wydmy między torfowiskami) podobno lepiej kopać głębiej, bo pierwsze warstwy okresowo są zanieczyszczane.

Zdałem się na polecanego na forum fachowca - pana Filsińskiego, a ile wyjdzie metrów, to się okaże jak skończą wiercić.

Powodzenia - podobno ma się ocieplić od przyszłego tygodnia.

za kilka dni będzie rok jak p. Flisiński wywiercił moją studnię ;)

nie mogę już się doczekać kiedy stopnieje ten cho... śnieg i będę mógł dojechać na działkę!

A ja dzwonilem 2 dni temu do p. Flisinskiego i pytam go, kiedy mozna zaczac wiercic - on mi na to, ze w zasadzie to juz zaczął - teraz wiem nawet komu ;).

byłbym zapomniał. Przy pompach zatapialnych trzeba pamiętać o jeszcze jednym - średnica studni, jesli planujesz grundfosa (najdroższa opcja) to one mają małą średnicę (3" chyba) więc bez znaczenia. Jednakże pozostałe (tyż dobre, ale nie mercedesy) zatapialne maja 10-11 cm więc rura musi być ciut większa (czyli 120 wewnatrz) (popma musi mieć luz poza tym trzeba ją też najpierw włożyć a potem ewentualnie wyjąć) . 8)

Tak czy siak - pan Flisiński namawia na Grudnfosa i chce taką rurę robić - jeśli na to pojdziecie to zamykacie sobie drogę na późniejsze obcięcie wydatków (Grundfos trochę kosztuje - ja pomimo ambitnych planów zrezygnowałem z niego, cóż życie weryfikuje w trakcie budowy wiele planów :wink: ).

Wyszło 16 m + 2 m (kręgi).

Czy te kręgi to na hydrofor? Oświeć mnie, bo nie bardzo rozumiem, jak te nowe pompy działają. Kiedyś na działce rekreacyjnej miałam hydrofornię, w niej pompę i hydrofor. Teraz słyszę o pompach zatapialnych itp. wynalazkach i nic z tego nie rozumiem :oops:

Pompy zatapialne inczej głębinowe. Pompa zwykła czyli ssąca nie wyciagnie Ci wody z głębiej niż 8m (zwykłą fizyka). jednakże taką zwykłą pompę można schować zamiast w domu to w kręgach - które służą m.in. do tego żeby rura wychodzaca ze studni szła poniżej strefy zamarzania (bo przecież zima też chcemy mieć wodę) a jakoś trzeba tą rurę do pompy podłączyć i mieć do nich dostęp - dlatego kręgi. Niektórzy również w głębszych kręgach umiejscawiają zbiornik hydroforowy - ale ja jakoś nie jestem do tego przekonany.

Mencel,

czy studnię to Pan Maciej Ci robi?

U mnie, ani u Bess, a podejrzewam, że i u pozostałych osób którym robił studnie żadnych takich nie potrzebował, ja badania wprawdzie miałem, ale to inna sprawa, on nawet nie zapytał.

A tak w ogóle, to dzięki Nam pan Maciej na MONOPOLISTĘ wyrasta :wink: , ale wart tego. Jak miałem kłopoty z uruchomieniem "jego studni " po dłuższej przerwie, to podjechał bez problemów następnego dnia i pomógł. Oby więcej takich, jak On.

MLK, dzięki za kontakt hydrauliczny. Będziem robić :wink: