Gość 21.03.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 padł - to znaczy nic z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.03.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 padł - to znaczy nic z tego? Oj, nie łap mnie za słówka To z radości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 No, w każdym razie blisko Radości Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 22.03.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 A u mnie w lesie robota wre.Już wytyczone, robione są wykopy pod ławy i wiercona jest studnia.Kabel z prądem kładą w przyszłym tygodniu.Aż miło popatrzeć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 22.03.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 A u mnie w lesie robota wre. Już wytyczone, robione są wykopy pod ławy i wiercona jest studnia. Kabel z prądem kładą w przyszłym tygodniu. Aż miło popatrzeć, Ale Ci zazdroszczę U mnie jeszcze leży śnieg i ziemia zmarznięta. Ale mam nadzieję, że i moja budowa niedługo ruszy. Na jaką głębokość wiercisz studnię? Słyszałam, że w Wawrze lepiej płytko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 22.03.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Na moich terenach (piaszczyste wydmy między torfowiskami) podobno lepiej kopać głębiej, bo pierwsze warstwy okresowo są zanieczyszczane. Zdałem się na polecanego na forum fachowca - pana Filsińskiego, a ile wyjdzie metrów, to się okaże jak skończą wiercić. Powodzenia - podobno ma się ocieplić od przyszłego tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 22.03.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Na moich terenach (piaszczyste wydmy między torfowiskami) podobno lepiej kopać głębiej, bo pierwsze warstwy okresowo są zanieczyszczane. Zdałem się na polecanego na forum fachowca - pana Filsińskiego, a ile wyjdzie metrów, to się okaże jak skończą wiercić. Powodzenia - podobno ma się ocieplić od przyszłego tygodnia. za kilka dni będzie rok jak p. Flisiński wywiercił moją studnię nie mogę już się doczekać kiedy stopnieje ten cho... śnieg i będę mógł dojechać na działkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 22.03.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 A ja dzwonilem 2 dni temu do p. Flisinskiego i pytam go, kiedy mozna zaczac wiercic - on mi na to, ze w zasadzie to juz zaczął - teraz wiem nawet komu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 22.03.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 A ja dzwonilem 2 dni temu do p. Flisinskiego i pytam go, kiedy mozna zaczac wiercic - on mi na to, ze w zasadzie to juz zaczął - teraz wiem nawet komu . byłbym zapomniał. Przy pompach zatapialnych trzeba pamiętać o jeszcze jednym - średnica studni, jesli planujesz grundfosa (najdroższa opcja) to one mają małą średnicę (3" chyba) więc bez znaczenia. Jednakże pozostałe (tyż dobre, ale nie mercedesy) zatapialne maja 10-11 cm więc rura musi być ciut większa (czyli 120 wewnatrz) (popma musi mieć luz poza tym trzeba ją też najpierw włożyć a potem ewentualnie wyjąć) . Tak czy siak - pan Flisiński namawia na Grudnfosa i chce taką rurę robić - jeśli na to pojdziecie to zamykacie sobie drogę na późniejsze obcięcie wydatków (Grundfos trochę kosztuje - ja pomimo ambitnych planów zrezygnowałem z niego, cóż życie weryfikuje w trakcie budowy wiele planów ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 22.03.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Dajcie jakieś namiary na pana Flisińskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 22.03.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Studniarstwo: Maciej Flisiński 601 717 254 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 22.03.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Lawy, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 23.03.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Wyszło 16 m + 2 m (kręgi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 23.03.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Wyszło 16 m + 2 m (kręgi). Czy te kręgi to na hydrofor? Oświeć mnie, bo nie bardzo rozumiem, jak te nowe pompy działają. Kiedyś na działce rekreacyjnej miałam hydrofornię, w niej pompę i hydrofor. Teraz słyszę o pompach zatapialnych itp. wynalazkach i nic z tego nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 23.03.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Kręgi warto zrobić choćby po to, żeby mieć dostęp do studni.Nie musisz teraz roztrzygać, czy opuścisz pompę, zrobisz ją w kręgach czy w domu, czy/gdzie zrobić hydrofor. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 23.03.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 P.S. Ładny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 23.03.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Wyszło 16 m + 2 m (kręgi). Czy te kręgi to na hydrofor? Oświeć mnie, bo nie bardzo rozumiem, jak te nowe pompy działają. Kiedyś na działce rekreacyjnej miałam hydrofornię, w niej pompę i hydrofor. Teraz słyszę o pompach zatapialnych itp. wynalazkach i nic z tego nie rozumiem Pompy zatapialne inczej głębinowe. Pompa zwykła czyli ssąca nie wyciagnie Ci wody z głębiej niż 8m (zwykłą fizyka). jednakże taką zwykłą pompę można schować zamiast w domu to w kręgach - które służą m.in. do tego żeby rura wychodzaca ze studni szła poniżej strefy zamarzania (bo przecież zima też chcemy mieć wodę) a jakoś trzeba tą rurę do pompy podłączyć i mieć do nich dostęp - dlatego kręgi. Niektórzy również w głębszych kręgach umiejscawiają zbiornik hydroforowy - ale ja jakoś nie jestem do tego przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 23.03.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Lucky Mike i Lawy, dzięki za wyjaśnienia. Teraz jestem trochę mądrzejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mencel 23.03.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Lucky Mike czy studniarz wymagal od ciebie badań geologicznych gruntu? Bo mi nie chce wiercić bez tego - polecil mi swojego kolegę od odwiertów. czy to konieczne- bo to dodatkowy koszt.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 23.03.2006 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Mencel, czy studnię to Pan Maciej Ci robi? U mnie, ani u Bess, a podejrzewam, że i u pozostałych osób którym robił studnie żadnych takich nie potrzebował, ja badania wprawdzie miałem, ale to inna sprawa, on nawet nie zapytał. A tak w ogóle, to dzięki Nam pan Maciej na MONOPOLISTĘ wyrasta , ale wart tego. Jak miałem kłopoty z uruchomieniem "jego studni " po dłuższej przerwie, to podjechał bez problemów następnego dnia i pomógł. Oby więcej takich, jak On. MLK, dzięki za kontakt hydrauliczny. Będziem robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts