Lawy 24.10.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A powracając do drógiego wątku to czy dom nie powinien swoje odstać żeby osiadł choć troche i żeby woda odparowała z niego. NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 24.10.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A powracając do drógiego wątku to czy dom nie powinien swoje odstać żeby osiadł choć troche i żeby woda odparowała z niego. NIE TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 24.10.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A powracając do drógiego wątku to czy dom nie powinien swoje odstać żeby osiadł choć troche i żeby woda odparowała z niego. NIE TAK lepiej troche odczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 24.10.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A powracając do drógiego wątku to czy dom nie powinien swoje odstać żeby osiadł choć troche i żeby woda odparowała z niego. NIE TAK lepiej troche odczekac A trochę to ile ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 24.10.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A powracając do drógiego wątku to czy dom nie powinien swoje odstać żeby osiadł choć troche i żeby woda odparowała z niego. NIE TAK lepiej troche odczekac jak widać zdania są rózne. Osiadanie - jak masz niejednorodny grunt to i tak wiele lat będą występowały skutki osiadania. Przy jednorodnym także po 3 latach może gdzieś tynk pęknać, jak ma coś pękać to i tak będzie, nawet po roku czekania. U mnie już ponad rok minął od tynków - nie ma żadnych rys ani pęknięć (poza tymi które sam zrobiłem ) Wilgoć - największa jest przy tynkach i wylewkach, robisz je przed zimowaniem czy po ?? Budować można w jeden sezon a można i w trzy (jak chcesz wilgoć także przezimować i wypędzić). Wszystko jest kombinacją potrzeb i możliwości, trzeba jedynie pamiętać o tzw przerwach technologicznych (!!). A trochę to ile ?? 1/ miesiąc 2/ 3 miesiące 3/ pół roku 4/ rok 5/ dwa lata 6/ 3 lata 7/ 5 lat dla każdego wg jego potrzeb. Także sam musisz sobie pomóc. Jakoś nie zauważyłem (ani na forum ani w realu) aby ktokolwiek żałował swojej decyzji w tym temacie (jakakolwiek by nie byla czy to z przerwą czy bez przerwy). ps. widzę zaletę dłuższej budowy - więcej czasu aby przemyśleć pewne sprawy związane z domem. Tylko nie jestem do końca pewien czy udałoby mi się uniknać błędów jakie popełniłem gdybym to w czasie rozciągnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 24.10.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 No właśnie mam wrażenie, że jasnej odpowiedzi nie znajdziemy (jak zresztą z większością zagadnień poruszanych na forum) Gdzieś tam w jakimś poście Mieczotronix napisał, że decyzję o większości rzeczy mamy już podjętą gdzieś tam w głębi a teraz należy się z nią tylko pogodzić Pewnie tak jest - ja mam zamiar zbudować się w jeden sezon i to jest mój plan. Oczywiście podświadomie szukam potwierdzenia tej decyzji ale tylko dlatego żeby czuć się bezpieczniej Tak czy siak buduję w jeden sezon i będą od wewnątrz oglądał osiadanie hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 24.10.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Antolek - będzie wesoło w przyszłym roku w naszej okolicy. Masa domów bedzie powstawać. Obok mnie zaczną się cztery budowy Nie wiecie ile teraz się czeka na warunki zabudowy? Może ktos coś słyszał ostatnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 24.10.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Antolek - będzie wesoło w przyszłym roku w naszej okolicy. Masa domów bedzie powstawać. Obok mnie zaczną się cztery budowy Nie wiecie ile teraz się czeka na warunki zabudowy? Może ktos coś słyszał ostatnio? Jutro sobie będę w urzędzie i mogę powiedzieć dokładnie. Ja składałem dokładnie 8 sierpnia a Pani w urzędzie jest właśnie na lipcu. Więc pewnie wypadnie że tak 4 do 5 miesięcy. carson w poście wyżej napisał, że czekał od maja do września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carson 24.10.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 ANTOLEK Jak mozna spytać to z czego chcesz budować (ściany strop dach no i jaki projekcik jak mozna)jak mozesz to coś napisz moze cos ściągne hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 24.10.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A to dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 24.10.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 ANTOLEK Jak mozna spytać to z czego chcesz budować (ściany strop dach no i jaki projekcik jak mozna)jak mozesz to coś napisz moze cos ściągne hehe Ogólnie to plan mam taki. żeby w miarę tanio zbudować stan surowy - czyli beton + styropian. Potem zaczynam szaleć czyli dachówka Okna drewniane, ogrzewanie podłogowe na parterze itd... A projekt się robi więc jeszcze daleka droga rzeby zobaczyć, ale jak tylko będzie to dam znać. Ogólonie z GG to bardzo chętnie, ale moja wspaniała firma zablokowała wszelkie porty internetowe poza www a i tak instalowanie czegokolwiek wymaga informera więc lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carson 24.10.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Antolek beton ? to znaczy pustaki z betonu komurkowego c zy tak .Jeśli tak to napissz dlaczego to a nie np maks bo ja planuje z maksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 24.10.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Antolek beton ? to znaczy pustaki z betonu komurkowego c zy tak .Jeśli tak to napissz dlaczego to a nie np maks bo ja planuje z maksa Tak - pustaki z betonu. A dlaczego ?? 1. Trochę taniej 2. I tak kładę styropian więc "zabijam" tym wszelką oddychalność, paroprzepuszczalność i tym podobne cechy np. maksa 3. Łatwiej robić w betonie instalacje 4. Ściany są równiejsze i możesz położyć cieńszy tynk Tyle mi przychodzi do głowy tak na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom 25.10.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam, Wlasnie dzisiaj złożyłem wnioske o wydanie WZ. Czy możecie mi podać średni czas oczekiwania w Wawrze? Pani w okienku mówi o 4 mies. Przy okazji ile czekaliście na wydanie pozwolenia na budowę? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 25.10.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam, Wlasnie dzisiaj złożyłem wnioske o wydanie WZ. Czy możecie mi podać średni czas oczekiwania w Wawrze? Pani w okienku mówi o 4 mies. Przy okazji ile czekaliście na wydanie pozwolenia na budowę? Dzieki Witam, 4 miesiące to taki dość optymistyczny czas ale słyszałem, że troszkę się tam pozmieniało więc może. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panoramix 29.10.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witam wszystkich Stawiam pierwsze kroki na tym forum. Patrząc na ilość postów, nie ukrywam, że mocno licze na pomoc forumowiczów. Właśnie kupiliśmy połówkę bliźniaka (okolice ul. Wiązanej) w stanie surowym otwartym. Szybka decyzja i dopiero teraz tak naprawdę zaczynamy myśleć jak długa droga nas czeka Proszę o pomoc, byc może macie do polecenia kogoś do ... (tak naprawdę do wszystkiego co trzeba zrobić po stanie sur. otwartym), czyli elektryka, hydraulika, ludzi od wylewek, tynkarzy, glazurnika itp. Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 30.10.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam,rzeczywiście droga długa. Zacznij od czytania tego forum oraz poszukaj na grupie Otwockiej. Wiele namiarów jest puszczonych otwartym tekstem w postach. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 31.10.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam, Wlasnie dzisiaj złożyłem wnioske o wydanie WZ. Czy możecie mi podać średni czas oczekiwania w Wawrze? Pani w okienku mówi o 4 mies. Przy okazji ile czekaliście na wydanie pozwolenia na budowę? Dzieki Wydaje mi się, że sezon na WZ powoli się kończy, więc może będzie szybciej, ale "normalnie" trwa to nawet i 8-9 miesięcy. A co do pozwolenia. W piątek tydzień temu składałem wniosek o pozwolenie na budowę wewn. inst. gazowej. Po weekendzie we wtorek zadzwoniono do mnie z gminy, że pozwolenie jest gotowe i mogę przyjechać je odebrać . Do tej pory nie mogę w to uwierzyć, choć pozwolenie trzymam w ręku. A teraz inna sprawa: orientuje się ktoś, gdzie w okolicy (i czy w ogóle) można napełnić butlę gazową (10,5l). Chodzi mi o jej napełnienie a nie wymianę pustej na pełną (nie po to kupowałem "nówkę", żeby teraz oddać ją i w zamian otrzymać jakiś złom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 31.10.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam, Wlasnie dzisiaj złożyłem wnioske o wydanie WZ. Czy możecie mi podać średni czas oczekiwania w Wawrze? Pani w okienku mówi o 4 mies. Przy okazji ile czekaliście na wydanie pozwolenia na budowę? Dzieki Wydaje mi się, że sezon na WZ powoli się kończy, więc może będzie szybciej, ale "normalnie" trwa to nawet i 8-9 miesięcy. A co do pozwolenia. W piątek tydzień temu składałem wniosek o pozwolenie na budowę wewn. inst. gazowej. Po weekendzie we wtorek zadzwoniono do mnie z gminy, że pozwolenie jest gotowe i mogę przyjechać je odebrać . Do tej pory nie mogę w to uwierzyć, choć pozwolenie trzymam w ręku. A teraz inna sprawa: orientuje się ktoś, gdzie w okolicy (i czy w ogóle) można napełnić butlę gazową (10,5l). Chodzi mi o jej napełnienie a nie wymianę pustej na pełną (nie po to kupowałem "nówkę", żeby teraz oddać ją i w zamian otrzymać jakiś złom). gratuluje pozwolenia gdzie i za ile kupiłeś tą butle? były tam może też większe butle (33kg)? w kwestii instalacji wewnętrznej: mam do sprzedania tanio nieużywany przewód gazowy o dł 150cm z szybkozłączem do podłaczenia kuchenki gazowej - kupiłem nie to co trzeba, a oddać już się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 01.11.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Dzięki za gratulacje, choć są przedwczesne - to tylko do instalacji wewnętrznej. W przypadku instalacji zewnętrznej, która jest w gestii gazowni, nawet nie został złożony jeszcze wniosek . Butlę kupiłem w Leroy - kosztowała coś ok. 80 zł. Większych niż 10,5 nie widziałem... nadal pozostaje kwestia napełniania - jeśli nie znajdę miejsca gdzie to można zrobić, to kupowanie nowych mija się z celem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts