Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

fripp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z projektem udam sie po formalne sprawy tj. pozwolenie na budowe, poniewaz inf. o warunkach zabudowy wydaje mi sie do pominiecia patrzac na sasiedztwo, ktore jest 2 dzialki obok, a i okolica jest juz dosc zabudowana.

Uda sie w ten sposob???

Witaj przyszły sąsiedzie!

Widzę, że na początku drogi budowlanej wszyscy są wielkimi optymistami.

Bez warunków nic nie zbudujesz, a na ich wydanie czeka się w tej chwili prawie pół roku. To powinien być pierwszy krok przed rozpoczęciem jakichkolwiek innych działań...

Pozdrawiam !!

Szakalos,

a złożyłeś już o warunki zabudowy ??

Ja właśnie odebrałem - przed świętami i trwało to 4,5 miesiąca przy dużych dodatkowych zabiegach.

Gdzie dokładnie mieści się Twoja działka ??

Pzdr

Witam,

planuję budowę domu w Wawrze w okolicach ul. Ligustrowej.

Zacząłem właśnie załatwiać formlaności i muszę przyznać, że trochę

mnie przeraziłeś :-? :-? 4,5 miesiąca :o :o

Możesz napisać na czym polegały dodatkowe zabiegi i właściwie z

czego wynika tak długi czas oczekiwania??

Pozdrawiam

Y

Yaneck,

4,5 miesiąca to super termin ;-) Z czego to wynika? Z niczego - tyle to musi trwać....

JA złozyłam wniosek o kolejne warunki zabudowy pod koniec października -bylismy parę dni temu w urzędzie i Pani powiedziała nam żeby dowiadywać się w lutym... Nic jeszcze nie zaczęła robic...

Pozdrawiam ;-)

Yaneck,

dodatkowe zabiegi to takie, żebyś z Panią z urzędu przeszedł na per Terenia ;) hahaha.

A z czego takie długie terminy ??

Z biurokracji - każdą sprawę załatwia się jako samodzielną - np. jeśli ustalają coś dla Twojej działki to tylko dla Twojej - więc jeśli Twój sąsiad złoży papiery to wszelkie formalnościa są załatwiane od początku.

Z genialnej wydajności pracy. Pani w pokoju wygląda jak przysypana papierami i załatwia jeszcze dodatkowe sprawy np. gminne. W trakcie załatwiania mojej miała jakąś pilną sprawę z Trasą Siekierkowską i przez 2 tygodnie w ogóle nie brała się za WZiZT.

Z ilości spraw - ja składałem wniosek 10 sierpnia, a mniej więcej w październiku załatwiane były sprawy z czerwca.

No i ogólnie tak jest.

Powodzenia i wytwałości..to to czego teraz potrzeba ;)

Witam,

szukam elektryka który może wykonać tymczasowe przyłącze budowlane. Najlepiej takiego co ma układy w lokalnym STOENie na Chrzanowskiego.

Ogólnie to potrzebuję przebrnięcia przez papierologię i wykonawstwa.

Polećcie dobrych fachowców, którzy robili dla was.

A może dodatkowo ktoś z was ma do sprzedania skrzynkę elektryczną budowlaną, bo np. się już zbudowała i przechodzi na zasilanie docelowe.

Dzięki z góry :)

Witam,

wiem że jestem naiwny ale kobieta w urzędzie powiedziała mi,

że czeka się 2 miesiące więc podszedłem do sprawy bez stresu :(

A jak to wygląda od strony przepisów, przecież oni mają określony

czas na wydanie decyzji??

Spróbuję poszukać jakiś kontaktów, może uda się przyspieszyć sprawę 8)

Pozdrawiam

Y

Witam,

wiem że jestem naiwny ale kobieta w urzędzie powiedziała mi,

że czeka się 2 miesiące więc podszedłem do sprawy bez stresu :(

A jak to wygląda od strony przepisów, przecież oni mają określony

czas na wydanie decyzji??

Spróbuję poszukać jakiś kontaktów, może uda się przyspieszyć sprawę 8)

Pozdrawiam

Y

Jeśli chodzi o warunki zabudowy to nie ma określonego czasu na wydanie decyzji. Te 2 miesiące to pewnie Ci powiedziała Pańcia w okienku. Jak składałem swój wniosek to też mi tak powiedziała, ale zastrzegła, że jest dużo złożonych wniosków i może trwać nawet 4 miesiące. Jak widać trwało dłużej.

Jedyne terminy jakie ich obowiązują, to są terminy wydania Pozwolenia na Budowę tj. 1 miesiąc a w sprawach szczególonie trudnych nie dłużej niż 2. Najczęściej wszystkie są szczególnie trudne ;)

... zastanawiam się jeszcze nad jednym, a mianowicie rozpoczęciem

bez papierów :wink: Myślę, że w mojej okolicy nie powinno być żadnych kwiatków, chyba że któryś z sąsiadów mnie podkabluje :-?

Przynajmniej mógłbym zrobić fundament i konstrukcję stalową, co w przypadku mojego domu byłoby już i tak dużo...

bez papierów :wink: Myślę, że w mojej okolicy nie powinno być żadnych kwiatków, chyba że któryś z sąsiadów mnie podkabluje :-?

Przynajmniej mógłbym zrobić fundament i konstrukcję stalową, co w przypadku mojego domu byłoby już i tak dużo...

Bez WZiZT, żaden projektant nie zrobi Ci adaptacji projektu z planem zagospodarowania działki - to rzecz pierwsza.

Poza tym możesz zapomnieć o jakimkolwiek KieBudzie, chyba, że masz znajomego, który Cię wspomoże w tej kwestii.

A trzecia sprawa to taka, że jakie masz gwarancje, że warunki zabudowy dostaniesz takie jakie odpowiadają Twojemu projektowi i działce. W mojej okolicy powierzchnia zabudowy to ok. 0,21. Ja mam przyznane 0,25.

Z pow. zabudowy 0,21 bym był na granicy. Wystarczy przy odbiorze upierdliwy inspektor i leżysz ;)

Nie wiem w jakiej okolicy budujesz, ale dowiedz się jakie powierzchnie zabudowy mają sąsiedzi.

Witam,

szukam elektryka który może wykonać tymczasowe przyłącze budowlane. Najlepiej takiego co ma układy w lokalnym STOENie na Chrzanowskiego.

Ogólnie to potrzebuję przebrnięcia przez papierologię i wykonawstwa.

Polećcie dobrych fachowców, którzy robili dla was.

A może dodatkowo ktoś z was ma do sprzedania skrzynkę elektryczną budowlaną, bo np. się już zbudowała i przechodzi na zasilanie docelowe.

Dzięki z góry :)

czesc

byłem całkiem zadowolony z mojego elektryka (jak na przedstawiciela tej profesji to jest bardzo rzeczowy i konkretny): p. Radek 605 068 007 - jest z Otwocka ale ma kolegów na Chrzanowskiego i wszystko załatwia

znajomi korzystali z innego: p. Jacek 603 913974, podejrzewam że może być tańszy, ale wymagać więcej cierpliwości...

pogadaj z obydwoma, to będziesz miał porównanie (możesz się powołać na Marcina z Miedzeszyna)

Bez WZiZT, żaden projektant nie zrobi Ci adaptacji projektu z planem zagospodarowania działki - to rzecz pierwsza.

Poza tym możesz zapomnieć o jakimkolwiek KieBudzie, chyba, że masz znajomego, który Cię wspomoże w tej kwestii.

A trzecia sprawa to taka, że jakie masz gwarancje, że warunki zabudowy dostaniesz takie jakie odpowiadają Twojemu projektowi i działce. W mojej okolicy powierzchnia zabudowy to ok. 0,21. Ja mam przyznane 0,25.

Z pow. zabudowy 0,21 bym był na granicy. Wystarczy przy odbiorze upierdliwy inspektor i leżysz ;)

Nie wiem w jakiej okolicy budujesz, ale dowiedz się jakie powierzchnie zabudowy mają sąsiedzi.

kurcze przeraża mnie to bo chciałem zacząć w maju budowę :(

mój znajomy kończy budowę w Aleksandrowie (okolice Nieporętu)

czekał na warunki ok. 3 tygodnie :o :o

Pozdrawiam

Y

Ps. a może jest ktoś, kto w jakiś "cudowny sposób" przyspieszył wydanie

decyzji :wink:

kurcze przeraża mnie to bo chciałem zacząć w maju budowę :(

mój znajomy kończy budowę w Aleksandrowie (okolice Nieporętu)

czekał na warunki ok. 3 tygodnie :o :o

Pozdrawiam

Coś obawiam się, że Twój znajomy pomylił warunki z pozwoleniem na budowę.

Nie żebym był złośliwy, ale na mój gust nie zaczeniesz w maju. Ja skladałem wniosek w grudniu, budowę mogłem rozpocząć dopiero pod koniec sierpnia. Fakt, że u mnie doszła kwestia wycięcia drzew, która jakieś 3 tygodnie zabrała, ale na maj i tak bym się nie nastawiał.

Jak złożysz papiery teraz, to moje szacunki są takie:

- warunki zabudowy: czerwiec

- pozwolenie na budowę + uprawomocnienie: lipiec (okres urlopowy i pewnie sąsiedzi nie będą odbierać wniosków)

- faktyczne rozpoczęcie prac: początek sierpnia (powiadomienie inspektoratu tydzień przed rozpoczęciem, ale po uzyskaniu prawomocnego pozwolenia itp.)

Coś obawiam się, że Twój znajomy pomylił warunki z pozwoleniem na budowę.

Nie żebym był złośliwy, ale na mój gust nie zaczeniesz w maju. Ja skladałem wniosek w grudniu, budowę mogłem rozpocząć dopiero pod koniec sierpnia. Fakt, że u mnie doszła kwestia wycięcia drzew, która jakieś 3 tygodnie zabrała, ale na maj i tak bym się nie nastawiał.

Jak złożysz papiery teraz, to moje szacunki są takie:

- warunki zabudowy: czerwiec

- pozwolenie na budowę + uprawomocnienie: lipiec (okres urlopowy i pewnie sąsiedzi nie będą odbierać wniosków)

- faktyczne rozpoczęcie prac: początek sierpnia (powiadomienie inspektoratu tydzień przed rozpoczęciem, ale po uzyskaniu prawomocnego pozwolenia itp.)

A nasz urząd jeszcze uznaje sąsiadów za strony?