Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z pryzmą humusu ??

Recommended Posts

Witam forumowiczów .

Skończyłem w listopadzie stan surowy otwarty , mam działkę 1100 m2

i w rogu działki pryzmę humusu z pod domu usypaną przez spychacz.

Z wykonawcą ustaliłem że częśc działki za domem nie będzie juz przez nich wykorzystywana ( materiały budowl. samochody , piasek ) bo ta

najcięższy etap mamy juz za sobą . Mam pytanie co robić , bo chciałbym

już teraz lub na wiosnę coś posadzić drzewko itp. czy rozgarnąć humus

na działce bez przekopania ogrodu ( jest mocno rozjeżdżona przez samochody wykonawców - krajobraz lekko księżycowy ) , czy też najpierw przekopać a potem rozsypać humus .?

Proszę napiszcie co wy robiliście jak zaczynaliście zakładać ogródek ?

No przy tak grubej warstwie nasypu rzeczywiscie nie trzeba wczesniej przekopywac.

O badziewiu w ziemi powiedziałem w sensie ogólnym , bo zwykle na placach budowy jest go mnóstwo a ziemia dookoła zjeżdzona ciężkim sprzętem.a widziałem wiele sytuacji kiedy inwestor taki teren po prostu zrównał spychaczem posiał trawe i posadził krzewy a po jakims czasie wielkie zdziwienie ,czemu nic nie chce rosnąć.

No przy tak grubej warstwie nasypu rzeczywiscie nie trzeba wczesniej przekopywac.

O badziewiu w ziemi powiedziałem w sensie ogólnym , bo zwykle na placach budowy jest go mnóstwo a ziemia dookoła zjeżdzona ciężkim sprzętem.a widziałem wiele sytuacji kiedy inwestor taki teren po prostu zrównał spychaczem posiał trawe i posadził krzewy a po jakims czasie wielkie zdziwienie ,czemu nic nie chce rosnąć.

Dokładnie tak jak pisze Daniel - przekopywać trzeba chocby po to by poruszyć ziemie po której jeżdziły 20 tonowe samochody, nawet gdy gleba jast niezłej jakości ale mocno zbita i zagęszona nie jest dobrym podłożem pod ogród. A często sie zdarza że szczególnie developerzy sypia na taką glebę -skałe 5 cm ziemi -sieją trawę i wygląda wszystko Ok. Ale gdy wchodze na taki teren i mam robić ogród to dla mnie oznacza najczęściej przekopanie wszystkiego na 20 cm lub częsciową wymianę podłoża