Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

Buduje domek 85 m2 - piętrowy i myslalem żeby zaopatrzyć go w ogrzewanie elektryczne. Planuje porządnie ocieplić dom , w liczę że małe straty ciepła spowodują iż koszty eksplloatacji nie będą olbrzmie. Wodeę również zamierzam podgrzewać prądem

Moje pytania, jak połączyć takie ogrzewanie z kominkiem ? płacz wodny coś da ? maty grzewcze , czy normalne węzyki z wodą w podłodze?

Wyczytałem że dobry pomysl to akumulacja? ale ile drożej wyniesie mnie instalacja?

Jak to ogarnąc. będę wdzięczny za wszystkie opinie i rady.

Pzdr

Paweł

Wężyki w podłodze, jak to nazywasz, PC monoblok jest najtańszą opcją, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i nie buduj kominka.

Jak już bardzo upierasz się przy paleniu w salonie, to postaw piecyk/kozę. Najwyżej po paru latach wyniesiesz ją do garażu.

• Like 1

Co do kominka.

Wstaw kozę. Są tańsze.

Wielu było przed Tobą. Kominek ok na początku, później stoi jako niepotrzebny mebel.

Tak jak napisał cezary :)

Sam mam komin pod kozę. Jednak jej nie wstawiłem i raczej nie wstawię.

Mam trochę drewna i je rozdaję sąsiadom.

Grzanie tanią pc-pw CO jest tak tanie, że nie opłaca się płacić za dodatkowy grat.

To moja opinia.

Nie musisz się ze mną zgadzać.

Znajomy w zeszłym roku sprawił sobie kominek bez płaszcza za 25k + koszt komina.

Dwa razy w nim zapalił. Teraz sobie pluje, po co.

Lepiej wydać to na pv, lub na wczasy.

Edytowane przez klaudiusz_x