barkroli 27.05.2021 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Robię małą rozbudowę domu, niestety kabel przyłączeniowy jest w tej chwili zakopany pod ziemią gdzie będzie miała znajdować się dobudowa. W związku z tym w grę wydaje mi się wchodzi kilka opcji prośba o pomoc jak uważacie ?1. mufa i oprowadzenia kabla naokoło dobudówki tak aby wszedł potem do obecnej rozdzielnicy w domu2. zrobienie dodatkowej rozdzielnicy na ścianie dobudowy do której podpiąć można by było obecny kabel i w niej może jakieś zabezpieczenia (czy to ma sens) i następnie z niej poprowadzony by był nowy kabel do starej rozdzielnicy wewnątrz już pomieszczenia (pomieszczenie przez które będzie szedł ten kabel to garaż)3. Podpięcie nowego kabla na całej długości raczej problematyczne bardzo bo idzie on przez dwie działki sąsiadów, aa dodatkowo nie jest stary (10 letni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Opcja nr 2 wydaje się najbardziej rozsądna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 28.05.2021 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Robię małą rozbudowę domu, niestety kabel przyłączeniowy jest w tej chwili zakopany pod ziemią gdzie będzie miała znajdować się dobudowa. W związku z tym w grę wydaje mi się wchodzi kilka opcji prośba o pomoc jak uważacie ? 1. mufa i oprowadzenia kabla naokoło dobudówki tak aby wszedł potem do obecnej rozdzielnicy w domu 2. zrobienie dodatkowej rozdzielnicy na ścianie dobudowy do której podpiąć można by było obecny kabel i w niej może jakieś zabezpieczenia (czy to ma sens) i następnie z niej poprowadzony by był nowy kabel do starej rozdzielnicy wewnątrz już pomieszczenia (pomieszczenie przez które będzie szedł ten kabel to garaż) 3. Podpięcie nowego kabla na całej długości raczej problematyczne bardzo bo idzie on przez dwie działki sąsiadów, aa dodatkowo nie jest stary (10 letni ) Ten przewód zakopany pod przyszłą dobudówkę idzie on z przyłącza?Która rozdzielnica będzie główna, ta w dobudówce czy ta w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barkroli 29.05.2021 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 To zalezy od tego jak to zrobic postanowimy, dlatego sie zastanawialem ktora opcje wybrac.Tez wydaje mi sie ta druga najrozsadniejsza wtedy w dobudowce glowna rozdzielnica by byla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 29.05.2021 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Dlatego pytałem co to za przewód który jest zakopany pod przybudówka.Skoro to jest główny zasilający to tak, główna rozdzielnica w przybudówce.W starym domu jaka masz instalację, na miedzi czy na alu? Gdyby na alu to warto przy tek okazji ja wymienić na miedź i druga sprawa gdyby była na miedzi ale jeszcze wykonana po staremu bez wydzielonych obwodów to tez warto to skorygować i wykonać instalację podzielona na obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts