Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa pod słup oświetleniowy 12m

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje obliczyć wymiary płyty fundamentowej pod tymczasowy słup oświetleniowy 12m. Słup standardowy:

Wysokość 12 m

Średnica przy podstawie 192 mm

Średnica zakończenia 60 mm

Grubość ścianki słupa 3 mm

Wymiary podstawy 410 x 300 mm

Oryginalnie w zestawie są bloczki fundamentowe (prefabrykat). Słup będzie w połowie swojej wysokości ponad granicą lasu więc będzie narażony na działanie wiatru. Nie chodzi mi i wyliczenie co to kg, płyta może być przewymiarowana z zapasem, chodzi tylko o to żeby się nie przewrócił nawet przy działaniu silnego wiatru. Na słupie będą zamontowane kamery. .

Pytania pomocnicze:

-Czy do słupa będą biegły przewody podwieszane u góry?

-Czy nie chcesz/możesz zatosować odciągów do słupa które spowodują że podstawa może być dużo mniejsza lub lżejsza?

-Dlaczego nie fundament? W najgorszym wypadku słup będzie się chwiał ale nie przewróci. Gdybyś chciał wyciągnąć -to można wyprowadzić uszy z drutu zbrojonego.

Twoja konstrukcja będzie po prostu ogromna bez zakotwienia chyba że dociążysz balastem.

Nie pomogę Ci w obliczeniach, zwłaszcza, że siły działające od wiatru są trudne, ale wydaje się, że jeżeli będzie to płyta zbrojona to lepiej zrobić ją cieńszą a nieco większą np. 250x250x17 a dociążyć brzegi np krawężnikami albo silikatem. Kiedyś będzie łatwiej przeciąć lub praktyczniej położyć na wjazd.

Twoja stopa to 1,6m3 betonu = 3,8t

Wg mojego projektu 1m3 = 2,5tony + osobne dociążenie brzegów

Przecież latarnie stawia sie na takich prefabrykatach prostopadłościanach , przez nie wprowadzasz kabe , całośc obsypujesz pospółką lub żwriem ubijasz i stoi. Każda latarnia narażona jest na wiatr i nie słyszałem aby je na płytach stawiali. A dobiera sie podstawe do słupa żeby śruby pasowałyobraz_2021-05-28_175734.jpg

Jajmar ja bardzo dobrze wiem jak się montuje, ale napisałem że nie mogę wykopać więcej niż 40cm dlatego płyta, a rozwiązanie tymczasowe. Przewody wprowadzić przez płytę to żaden problem bo wystarczy zalać arota i wprowadzić do latarni. Chodzi mi tylko o wymiary płyty (mogą być przewymiarowane).