megatapety 28.05.2021 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Witam, Potrzebuje obliczyć wymiary płyty fundamentowej pod tymczasowy słup oświetleniowy 12m. Słup standardowy: Wysokość 12 mŚrednica przy podstawie 192 mmŚrednica zakończenia 60 mmGrubość ścianki słupa 3 mmWymiary podstawy 410 x 300 mm Oryginalnie w zestawie są bloczki fundamentowe (prefabrykat). Słup będzie w połowie swojej wysokości ponad granicą lasu więc będzie narażony na działanie wiatru. Nie chodzi mi i wyliczenie co to kg, płyta może być przewymiarowana z zapasem, chodzi tylko o to żeby się nie przewrócił nawet przy działaniu silnego wiatru. Na słupie będą zamontowane kamery. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.05.2021 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Pytania pomocnicze:-Czy do słupa będą biegły przewody podwieszane u góry?-Czy nie chcesz/możesz zatosować odciągów do słupa które spowodują że podstawa może być dużo mniejsza lub lżejsza?-Dlaczego nie fundament? W najgorszym wypadku słup będzie się chwiał ale nie przewróci. Gdybyś chciał wyciągnąć -to można wyprowadzić uszy z drutu zbrojonego.Twoja konstrukcja będzie po prostu ogromna bez zakotwienia chyba że dociążysz balastem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megatapety 28.05.2021 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Żadnych przewodów nie będzie (wszystkie wewnątrz słupa od ziemi). Niestety w tym miejscu nie mogę zagłębić się dalej niż 40cm. Jaka teoretycznie powinna być płyta bez odciągów? (szpilki będą wspawane do zbrojenia). Czy wystarczy 2000x2000x40 cm?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.05.2021 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Nie pomogę Ci w obliczeniach, zwłaszcza, że siły działające od wiatru są trudne, ale wydaje się, że jeżeli będzie to płyta zbrojona to lepiej zrobić ją cieńszą a nieco większą np. 250x250x17 a dociążyć brzegi np krawężnikami albo silikatem. Kiedyś będzie łatwiej przeciąć lub praktyczniej położyć na wjazd. Twoja stopa to 1,6m3 betonu = 3,8tWg mojego projektu 1m3 = 2,5tony + osobne dociążenie brzegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.05.2021 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Przecież latarnie stawia sie na takich prefabrykatach prostopadłościanach , przez nie wprowadzasz kabe , całośc obsypujesz pospółką lub żwriem ubijasz i stoi. Każda latarnia narażona jest na wiatr i nie słyszałem aby je na płytach stawiali. A dobiera sie podstawe do słupa żeby śruby pasowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 28.05.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Obok mnie przebiega linia wysokiego napięcia blok betonu stabilizującego ma wysokość trzech metrów od powierzchni ziemi, a objętość lekko licząc tego bloku do kratownicowego słupa to ok parędziesiąt kubików betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megatapety 28.05.2021 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Jajmar ja bardzo dobrze wiem jak się montuje, ale napisałem że nie mogę wykopać więcej niż 40cm dlatego płyta, a rozwiązanie tymczasowe. Przewody wprowadzić przez płytę to żaden problem bo wystarczy zalać arota i wprowadzić do latarni. Chodzi mi tylko o wymiary płyty (mogą być przewymiarowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts