Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

<< Jak m?drze zadawa? pytania >>

Recommended Posts

Super. Fajnie byłoby gdyby wszyscy się do tego stosowali. Z zasady nie czytam postów typu "Pomocyyy!" i sama nigdy takich nie piszę. Pewnie za to robię inne błędy. Ale mam też jedną uwagę: jasno widać tu, że większość uczestników naszego forum jest oceanem cierpliwości i wyrozumiałości. Dziękuję Wam za to, mimo wszystko :p

No właśnie. Jak to jest z tymi osobami, które pierwszy raz wchodzą na to Forum i chcą znaleźć odpowiedz, to ilu z nich wybiera obcję "szukaj"? Ja przez pierwsze dwa czy trzy miesiące od zarejestrowania to tylko czytałem i czytałem aż w końcy zacząłem się rozpisywać. Nadal mam problemy ze znalezieniem odpowiedzi na niektóre mojej pytania ale najpierw szukam gdzie się da a potem staram się zadawać pytanie jak najbardzie konkretne, zwięzłe i precyzyjne podając jak najwięcej paramentrów i danych.

Ciekawy temat.

Wasze teksty brzmia tak groźnie, że potencjalny czytelnik wogole nie zada pytania. To forum jest dla wszystkich i dla tych z długim stażem i dla tych z krótkim. Wieć proponuje więcej życzliwości.

alez wszyscy mamy cierpliwosc :)

tylko tez zrozumiec nalezytych co po kilkakroc tych samych odpowiedzi udzielaja. Jak pojawia sie po raz pierwszy jakis temat to zainteresowaniem najwiekszym sie wtedy cieszy i wiele roznych opinii poznac mozna. Jak jest juz powielony to bardzo czesto osoby "w temacie" juz nie wytrzymuja po raz kolejny opisywac "co i jak?". Czesto wrecz omijaja odpowiedzi a wtedy (tez dosc czesto) odpowiedzi udzielaja osoby ktorym cos sie wydaje, cos majaczy w lepetynie ale pozniej okazuje sie, ze majaczenie niezbyt dobre lub nie na temat

Funkcja "szukaj" o ktorej uzywanie czesto prosze w swych postach naprawde dziala swietnie. Trzeba sie z forum z lekka oswoic, poczytac, poglebiac swoja wiedze ogolna o budowaniu a nie tylko bach - mam klopot - rzuce haslo i nawet trudu sobie nie zadam by odpowiedzi poszukac

Od chocby ostatni temat - "dom pasywny - co to takiego?" Wystarczyloby to wpisac w funkcje szukaj i juz wiedzy ogrom przyswoic

Pop prostu lenistwo prosze Pana - lenistwo ;)

Ale mimo wszystko staram sie byc zawsze cierpliwy tylko nie zawsze mi to lekko przychodzi - za co przepraszam z gory :)

Wasze teksty brzmia tak groźnie, że potencjalny czytelnik wogole nie zada pytania. To forum jest dla wszystkich i dla tych z długim stażem i dla tych z krótkim. Wieć proponuje więcej życzliwości.

Podzielam Jacka zdanie!

bo:

Jak miałbym szukać odpowiedzi to biorę odpowiedni poradnik i odpowiedź znajdę szybciej i bardziej wiarygodną.

Po ostatnich dniach czytania, demonstracyjnym odejściu jednego z forumowiczów i zapowiedzią drugiego o jego zamiarze odejścia mam taki trochę niesmak co do tego forum.

Zastrzeżenie

Wiele stron WWW różnych projektów zawiera odnośnik do tego dokumentu. W porządku, właśnie po to powstał. Jednak jeżeli jesteś webmasterem, który zamieszcza taki odnośnik na stronie swojego projektu - umieść obok informację, że nie jesteśmy wsparciem technicznym Twojego projektu!

Okazuje się, że gdy zabraknie takiego zastrzeżenia, wielu idiotów sądzi, że publikując ten dokument, zobowiązaliśmy się do rozwiązywania wszystkich technicznych problemów świata.

doczytałem dotąd i myślę, że jak ktoś zaraz na początku zwraca się jak "lekarz" to chyba szkoda oczu dalej czytać

(Pewnie jestem meteopatą :cry: )

Moim zdaniem problem tkwi w tym że trzeba wiedzieć jak obsłużyć tą wyszukiwarkę, która naprawdę jest bardzo dobra. Może przy niej należałoby umieścić jakąś instrukcję, bo intuicyjna to ona nie jest. Ja na początku także miałem problemy ze znalezieniem czegokolwiek, ale dzięki Jareko, który mnie oświecił jak z niej korzystać obecnie najpierw szukam, a potem pytam. Z wyszukiwarki korzystajcie zaznaczając posty, nie tematy i 1000 słów i jest ok.

pzdr

Smutne na tym forum jest to, że bardzo często fachowcy są ścigani przez pseudonaukowców. Ci mieniący się naukowcami nie potrafią połączyć wiedzy książkowej z praktyką. Niech więc może dalej uczą teorii innych. Tutaj na forum potrzebna jest praktyka i prosty język. Nie pisze się porad pod kątem naukowego rozstrząsania problemu. Pisze się odpowiedzi pod poziom najmniej w danym temacie zorientowanej osoby. Przemądrzalców tutaj nie potrzeba. Jeżeli instalator prowadzi dyskusję na tym forum z instalatorem, to niech fizyk, chemik nie pytany milczy. A jak jest? Zrobić z instalatora głupca. Nie dając nic w zamian. Post naszpikowany złośliwymi dodatkowymi pytaniami, na odpowiedź drugie tyle złośliwych niby wątpiwości. Nie ważna jest fachowość gościa. Ważne żebym ja rzucił termin którego instalator nie rozumie. Nie dziwmy się więc, że wartościowi forumowicze odchodzą. Tutaj nawiązałem do postu Thalexa.

Moim zdaniem problem tkwi w tym że trzeba wiedzieć jak obsłużyć tą wyszukiwarkę, która naprawdę jest bardzo dobra. Może przy niej należałoby umieścić jakąś instrukcję, bo intuicyjna to ona nie jest. Ja na początku także miałem problemy ze znalezieniem czegokolwiek, ale dzięki Jareko, który mnie oświecił jak z niej korzystać obecnie najpierw szukam, a potem pytam. Z wyszukiwarki korzystajcie zaznaczając posty, nie tematy i 1000 słów i jest ok.

pzdr

Nie wiem kto zrezygnowal z forum i jaka byla tego przyczyna. Zauwazylem pewne zjawisko. ktore kiedys i mnei i Pchelka dotknelo. Bywaja tu rozni ludzie. Szukajacy rady, wymiany doswiadzcen i z innych powaznych powodow. Ale tez bywaja tu tacy ktorzy jakby za glowny cel przyjeli sobie wlasnie osobom najwartosciowszym, bezinteresownie dzielacym sie swoja wiedza z a ktora gdzie indziej placic trzeba (tak tak kochanni - za montaz okien wykonanych przez moich pracowniow wykkorzystujacych moje doswiadzcenie klient placi - nie tylko za sam material i czas) osmieszyc, wykpic, podwazyc ich wiedze i zdobtyte (czesto latami) doswiadczenie. Publikacji ksiazkowych, roznego rodzaju artykolow w gazetach i innych pismach niby fachowych jest sporo ale czesto przekazywane tam informacje maja sie nijak do realiow.

Jesli odszedl wlasnie taki czlowiek w stylu Pchelka to nalezy nad tym ubolewac i miec nadzieje ze mu przejdzie i powroci bo nie wiem jak was ale mnei z lekka to forum uzaleznilo ;) ale jakiez to niegrozne uzaleznienie :) Sam kiedys tez malo brakowalo odszedlbym jak nagonke na mnei i Pchelka kilka osob rozpoczelo - zancie chyba watek przygod zibbiego z Oknoplastem Krakow

Ale tez trzeba przyznac ze czasem wyjatkowa cierpliwoscia trzeba sie popisac by po raz n-ty to samo piasac w nowopowstalym watku

A wyszukiwarka jest the best :)

Mam kolegę w pracy, którego chyba zaraziłem budowaniem (może nawet mojego projektu w wersji rozszeżonej :D ) ale obawia się braku wiedzy budowlanej więc od dłuższego czasu czyta (a nawet się nie zarejestrował) i pyta. Wszelkie wątpliwości, które są niedopowiedziane na tym Forum przedyskutujemy razem i ... byle do przodu. Chciał kupić jakieś książki "fachowe" z budowlanki ale wypersfadowałem mu to. Lepiej nich zada konkretne pytanie albo dziedzinę a dostarczę mu mnustwo informacji i z internetu (instrukcje w PDF'ach) albo z gazet.

Kto szuka ten znajdzie. Wszystkim tego życzę.

nareszcie :D :D :D nareszcie, cos madrego widze :), zeby tylko jeszce to wszyscy stosowali..., powinno to byc jako temat przyklejowny. Bo niektorym to nerwy czasami puszczaja :) co daje sie zauwazyc :wink:

P.S.

ja juz kiedys wspominalem na forum o tym dokumencie, niestety bez zainteresowania :( oby teraz bylo inaczej :)

Witam,

Po przeczytaniu tekstu wskazanego przez ZBYCHa chodzi mi po glowie pytanie czy watek ten nie powinien znalezc sie w dziale "Uwagi o Forum Muratora" :wink: . A tak powazniej to prosba do Moderatora (czyli chyba do Redakcji) by opracowac prosty poradnik z zasadami (i przykladami) korzystania z Forum, ktory to tekst (lub link do niego) byl rozsylany mailem do kazdego nowo zarejestrowanego uzytkownika. Lub tez dolaczac ten poradnik, w formie linku, do maili-potwierdzen, w przypadku sledzenia jakiegos watku.

Pozdrowienia

pzdr

O,ooo!Ja przecwiczona jestem przez grupy dyskusyjne :lol: i na samym poczatku, nawet nie umiałam odpisywać, bo starym zwyczajem wycinałam recznie czesc wiadomości.Z wyszukiwarka jednak do tej pory idzie mi kiepsko :oops:

Kilka cytatów z "jak mądrze zadawać pytania"

....W szczególności ignorujemy pytania ludzi, którzy wydają się być łajzami. ...

:o :o :o

Zanim wyślesz email z zapytaniem, zadasz pytanie na grupach dyskusyjnych czy też na innym forum, postaraj się znaleźć odpowiedź:

przeszukując sieć,

czytając dokumentację,

studiując FAQ,

eksperymentując,

zadając pytanie doświadczonemu koledze,

czytając kod źródłowy, jeżeli jesteś programistą.

Pisz poprawnie stylistycznie, gramatycznie i ortograficznie

Z doświadczenia wiemy, że ludzie, którzy niedbale i niechlujnie piszą posty, najczęściej są niedbali i niechlujni w myśleniu i programowaniu. Odpowiadanie na pytania takim ludziom mija się z celem, wolimy inaczej wykorzystać czas.

Prawdopodobnie parę razy dasz ciała w sposób tu opisany bądź podobny. Zostaniesz o tym dokładnie poinformowany, kwiecistymi słowy. Publicznie.

Nie zachowuj się jak dupek

Są dwie mozliwości;

albo _ZBYCH_ nie czytał tego

albo _ZBYCHOWI_ ktoś wykradł hasło

Thalex - może zdziwiło Ciebie użuwanie takich słów jak łajza czu dupek ale jest to tylko kiepskie tłumaczenie z języka angielskiego słowa loser. Ogólnie rzecz biorąc teks ten powinno się czytać albo tylko w języku angielskim albo po angielsku zerkając na kiepskie tłumaczenie polskie. Z tego co dobrze pamiętam to Ty znasz dość dobrze niemiecki więc możesz porównać tłumaczenie na niemiecki z naszym ojczystym. Sens tego tekstu jest jak najbardziej prawidłowy tylko należy prawidłowo interpretować orginał.

NAJBARDZIEJ GŁUPIA JEST WYMÓWKA "NIE NAPISAŁEM W ODPOWIENIM DZIALE, BO TAM MAŁO KTO ZAGLĄDA"

Nie do końca się z Tobą zgadzam. Od blisko 3 lat czytam forum nie za dużo się wypowiadając. Nie jestem fachowcem w żadnej z dziedzin budowlanych więc i nie mam co za bardzo radzić.

Jednym z moich problemów jest nazbyt śliski gres polerowny w jednym z pomieszczeń. Mam w domu grubo ponad 100m2 płytek w tym w trzech pomieszczeniach gres polerowny. W jednym z nich, najbardziej reprezentacyjnym, gres włoski "wysokiej" klasy który okazał się nadmiernie śliski. Swojego czasu, w dziale wnętrza, zadałem pytanie jak z tym fantem sobie poradzić. Odpowiedzi niestety zero. Myślę że jakbym zadał to pytanie w dziale wymiana doświadczeń miałbym dużo większe szanse na jakieś sensowne odpowiedzi.

Ja też myślę,że ma znaczenie w jakim dziale zadajemy pytania.

Forum może być bardziej czytelne po utworzeniu podforów w wymianie doświadczeń-zgodnie z cyklem budowy czyli np.:materiały i technologie budowlane +fundamanty, dach,okna i drzwi,tynki,itd.....

Sam tekst instrukcji nie wnosi nic rewolucyjnego jest za to popisem jakiegoś bufona/ów.

Zawsze będą ludzie i fora,gdzie tematy się dublują,gdzie ktoś dopiero zaczyna,bo forum jest żywe-tworzą go ludzie, a nie automaty.

Proponuję zatrudnić Anioła-on zrobi porządek.

I Miećkę.Koniecznie Miećkę!