Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sumak octowiec Tiger Eye odrosty

Recommended Posts

Dobry dzień,

Pacjent to sumak octowiec Tiger eyes.

Przez 3 lata było dobrze, w tym roku pojawiły się odrosty.

Usuwać je? Wykopać sumaka i posadzić w donicy? Czy wkopać jakieś super duże wiadro w ziemię i tam posadzić?

We wszystkich informacjach jakie znalałam jest info, że ta odmiana nie rozrasta się a tu jednak mam pełno płytkich korzeni z których co rusz wychodzą nowe odrosty.

ee9291bb39f0636dmed.jpg

a87f29d864fc1204med.jpg

Edytowane przez Brysia8

Masz inną odmianę - są sumaki które faktycznie rozrastają się przez korzenie i nie poradzisz sobie z nimi. To nic nie da że będziesz je odcinać , ciąć kosiarką - zawsze powrócą ze zdwojoną siła mało tego będą się "czaić" nie wiem czy to drzewo o tym wie ale potrafi rosnąć 6m i dopiero w cieniu innego drzewa wyjść :(.

Będziesz musiała koleżanko się go pozbyć i kupić innego. Doniczka pomoże na chwile - potem roślina zmarnieje - blacha wokoło na niewiele się zda bo wewnątrz niej będą setki młodych - krzaczysko!. Roślinkę jaką posiadasz to niestety ta bardziej popularna odmiana i zostałaś oszukana.

Oj, to nie brzmi dobrze,

specjalnie miałam dobrany taki ktory się nie rozrasta :/

Dokładnie to zakupiłam:

2029-03 Sumak pierzasty TIGER EYES 'Bailtiger' Rhus typhina C5/60cm

1 szt. x 72,22 zł x 8 %

Powiadasz że to nie ta roślina?

Lepszego zdjęcia na teraz nie mam

7df44ba089a1ad9cmed.jpg

Edytowane przez Brysia8

Aby go prawidłowo zidentyfikować trzeba by dendrologa:cool: Ja tylko wiem z doświadczenia - jeden a dokładnie trzy jak zwariowane rozrastały się - zostały usunięte. Potem szwagier przywiózł dwie sadzonki niby te które się nie rozrastają - posadzone pomiędzy ulami rosną do dzisiaj i są same bez rozłogów korzeniowych.

Są to drzewa wys ok 2,5m wysokości i koronę w formie parasola, długo nie miały kwiatów, teraz mają po kilkanaście buraczkowo czerwone z żółtym środkiem o smaku cytryny.