Brysia8 28.05.2021 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) Dobry dzień, Pacjent to sumak octowiec Tiger eyes. Przez 3 lata było dobrze, w tym roku pojawiły się odrosty. Usuwać je? Wykopać sumaka i posadzić w donicy? Czy wkopać jakieś super duże wiadro w ziemię i tam posadzić? We wszystkich informacjach jakie znalałam jest info, że ta odmiana nie rozrasta się a tu jednak mam pełno płytkich korzeni z których co rusz wychodzą nowe odrosty. Edytowane 28 Maja 2021 przez Brysia8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2021 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Masz inną odmianę - są sumaki które faktycznie rozrastają się przez korzenie i nie poradzisz sobie z nimi. To nic nie da że będziesz je odcinać , ciąć kosiarką - zawsze powrócą ze zdwojoną siła mało tego będą się "czaić" nie wiem czy to drzewo o tym wie ale potrafi rosnąć 6m i dopiero w cieniu innego drzewa wyjść . Będziesz musiała koleżanko się go pozbyć i kupić innego. Doniczka pomoże na chwile - potem roślina zmarnieje - blacha wokoło na niewiele się zda bo wewnątrz niej będą setki młodych - krzaczysko!. Roślinkę jaką posiadasz to niestety ta bardziej popularna odmiana i zostałaś oszukana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 28.05.2021 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) Oj, to nie brzmi dobrze, specjalnie miałam dobrany taki ktory się nie rozrasta :/ Dokładnie to zakupiłam: 2029-03 Sumak pierzasty TIGER EYES 'Bailtiger' Rhus typhina C5/60cm 1 szt. x 72,22 zł x 8 % Powiadasz że to nie ta roślina? Lepszego zdjęcia na teraz nie mam Edytowane 28 Maja 2021 przez Brysia8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2021 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Aby go prawidłowo zidentyfikować trzeba by dendrologa:cool: Ja tylko wiem z doświadczenia - jeden a dokładnie trzy jak zwariowane rozrastały się - zostały usunięte. Potem szwagier przywiózł dwie sadzonki niby te które się nie rozrastają - posadzone pomiędzy ulami rosną do dzisiaj i są same bez rozłogów korzeniowych.Są to drzewa wys ok 2,5m wysokości i koronę w formie parasola, długo nie miały kwiatów, teraz mają po kilkanaście buraczkowo czerwone z żółtym środkiem o smaku cytryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 28.05.2021 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Dziękuję,napisałam do sklepu w którym go kupiłam, zobaczymy co odpiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts