andrzejkm 28.05.2021 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Witam. W ostatnich dniach zalałem fundamant z gruszki pod ogrodzenie z piaskowaca o kształcie jak w temacie. Szerokość fundamentu ok 45cm. Docelowo ogrodzenie będzie miało szerokość ok 30cm i wysokośc max 1,4m. Pytanie, czym zaizolować powierzchnię fundamentu? Po budowie został mi dysperbit. Czy wystarczy tylko dysperbit, np 2 wasrstwy czy należy jeszcze dać dodatkowo np folię albo papę? Cienką papę też mam jak coś.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.05.2021 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Jeżeli gładki jest fundament bez zadziorów to 2x folia fundamentowa albo dobra izolacja mineralna np.Schomburg Aquafin lub Ceresit (chyba z grupy CR). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejkm 31.05.2021 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 ok dzięki za info. Na fundamencie są zadziory, ponieważ wyszedłem z założenie, że pod nieregularny kamień nie ma co gładzić. Póki co powierzchnię betonową wysmarowałem 2x dysperbitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 31.05.2021 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 KOlego! najpierw pytasz a potem robisz po swojemu.Czytałeś zastosowanie dysperbitu i tam faktycznie pisało, że nadaje się na poziome izolacje fundamentów?Powiem tak, pewnie lepsze to niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 03.06.2021 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 KOlego! najpierw pytasz a potem robisz po swojemu. Czytałeś zastosowanie dysperbitu i tam faktycznie pisało, że nadaje się na poziome izolacje fundamentów? Powiem tak, pewnie lepsze to niż nic. A co proponujesz na beton z zadziorami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.06.2021 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 A co proponujesz na beton z zadziorami? Nie ma chyba nic lepszego niż Simplast Primer, przynajmniej dla kogoś kto chce to zrobić sam i by było dobrze. Czy to pod papę na fundament czy na taką właśnie izolację która w sposób ciągły narażona jest na podciąganie kapilarne a przy tym jest nierówna ...z zadziorami. Mam, sam robiłem pod ogrodzenie c cegły klinkierowej i mogę polecić. Dwie warstwy wystarczyły by zabezpieczyć powierzchnię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 04.06.2021 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Wystające zadziory przeszlifować szlifierką z tarczą garnkową na gwint M14. Tarcza 30zł i 15minut pracy. Mazidło lub folia -już wg własnego uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 04.06.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 No i nie czarujmy się piaskowiec i tak będzie chłonął wodę deszczową, no chyba że co kilka lat impregnowany razem ze spoinami . A przy fundamencie będą glony Bo przy gruncie wyższa wilgotność i mniejsza operacja Słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts