PROTONE 29.05.2021 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Witam serdecznie. Poszukuję urządzenia, które z założenia miało by działać jak zwykły watomierz / kalkulator energii np. (Z możliwością wpisania kwoty za kwh) który automatycznie przeliczał by cenę jaka została zużyta za pobór energii. Tylko problem jest taki, że szukam urządzenia 3-fazowego montowanego na ścianie jako podlicznik z taką funkcją, lub oddzielny moduł który byłby przy podliczniku. Chodzi oczywiście o zliczanie takiej ceny w przybliżeniu... bardziej "orientacyjnie", bo zdaję sobie sprawę że jest wiele zmiennych, które mogą zakłamać taki wynik. Czy istnieje takie urządzenie? Jeśli tak to co Państwo polecacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2021 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 (edytowane) Czy istnieje takie urządzenie? Jeśli tak to co Państwo polecacie. Pozdrawiam. Pewnie , że istnieje już od dawna- tutaj masz wszystko i trochę zabawy:yes: https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedzac-energie-zbuduj-licznik-impulsow/ PS: Oczywiście jest już urządzenie gotowe - tylko podłączyć https://zamel.com/pl-PL/produkty/supla-sterowanie-wi-fi/supla-czujniki/li LIW-01 - kosztuje ok 150zł plus licznik Edytowane 29 Maja 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROTONE 29.05.2021 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 (edytowane) Pewnie , że istnieje już od dawna- tutaj masz wszystko i trochę zabawy:yes: https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedzac-energie-zbuduj-licznik-impulsow/ PS: Oczywiście jest już urządzenie gotowe - tylko podłączyć https://zamel.com/pl-PL/produkty/supla-sterowanie-wi-fi/supla-czujniki/li LIW-01 - kosztuje ok 150zł plus licznik Dokładnie o coś takiego by mi chodziło Jeśli dobrze rozumiem to w drugim scenariuszu "Gotowiec" muszę po prostu mieć licznik z "wyjściem impulsów" i na podstawie tej szyny LIW-01 wie ile impulsów poszło? Edytowane 29 Maja 2021 przez PROTONE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Dokładnie o coś takiego by mi chodziło Jeśli dobrze rozumiem to w drugim scenariuszu "Gotowiec" muszę po prostu mieć licznik z "wyjściem impulsów" i na podstawie tej szyny LIW-01 wie ile impulsów poszło? Tak, a w programie wpisujesz ile impulsów wysyła licznik na 1 kWh i stawkę taryfy za 1kWh i gotowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROTONE 29.05.2021 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Dzięki serdeczne za naprowadzenie na to ustrojstwo Bardzo mi Pan pomógł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 21.07.2021 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 może mi pomożecie - zamontowałem licznik pod pompę ciepła - zamel LEM-40. oczywiście zgodnie z instrukcją - zrobił to zresztą elektryk. po pierwszym dniu nic się nie zmieniło na liczniku - było 0,09 i nadal tyle jest. PC pracowała w ciągu dnia i zagrzała wodę w bojlerze. to co mi się rzuciło w oczy, to pod wyświetlaczem świeci się dioda L1 i L2 oraz 1000 imp/kWh, a nie świeci się L3. Czy to oznacza, że licznik jest wadliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.07.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Powinno być tak podłączone aby świeciły wszystkie trzy fazy a licznik impulsów mrugał. Wtedy jest dobrze i wiadomo, że liczydło liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 21.07.2021 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 fazy są podłączone od lewej po kolei od góry i od dołu. poza tym, PC działała w ciągu dnia - nagrzała wodę. a diody świecą od lewej - 2, L3 nie świeci, a impulsy świecą cały czas. tak jak by L3 i impulsy były zamienione miejscami. nie wiem, co może być nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.07.2021 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 fazy są podłączone od lewej po kolei od góry i od dołu. poza tym, PC działała w ciągu dnia - nagrzała wodę. a diody świecą od lewej - 2, L3 nie świeci, a impulsy świecą cały czas. tak jak by L3 i impulsy były zamienione miejscami. nie wiem, co może być nie tak Nie ma możliwości podłączenia odwrotnie zamiennie fazy i impulsów(zacisk 20/21) to innego typu i przekroju zaciski i jeśli by to w ogóle dało się już dawno doszło by do uszkodzenia. Nawet obciążenie dwóch faz daje prawidłowy odczyt zużycia. Wiesz co podejrzewam że odwrotnie podłączony jest licznik na wejściu jest odbiór, a na wyjściu zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.07.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Kurczę znowu nie można edytować postu!!!!!!!Ten licznik wejście ma od góry czyli od zasilania i na pompę od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.07.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Oczywiście wszystkie 4 przewody!!!łącznie z neutralnym ( bo podłączenie byle jakiego neutralnego też daje odczucie, że licznik działa ale nie liczy.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 21.07.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 (edytowane) dokładnie tak jest podpięte. pompa od dołu, zasilanie od góry, neutralny też jest. uruchomiłem grzanie z "palca". pompa pracuje normalnie, a licznik nic nie reaguje. wygląda na to, że coś jest nie tak z licznikiem - nie wiedzę innej możliwości. edit - dzwoniłem dzisiaj rano do producenta - każą odesłać licznik. widocznie jednak jest uszkodzony. Edytowane 22 Lipca 2021 przez JacekRze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts