c-m 04.12.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Witam, wszystkich na Forum. Chcemy w 2005 zaczynac budowe, mamy znajoma architekta ktora za projekt domku jednorodzinnego, parterowego, bez piwnicy 160- 180 mˇq, garaz przyklejony do domu zaproponowala cene 9000 PLZ. W cenie nie ma instalaci EL, CO kan. i wodnej. Duzo to czy malo ? Projekt w ksztalcie przewroconego Z albo U. Dziekuje z gory za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 04.12.2004 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Ja mam bardzo zblizone parametry (czy nie ta sama pani architekt? ). Z tego, co sie orientuje, to nie powinna byc zbyt wygorowana cena, ale to jeszcze zalezy od dzialki i warunkow dodatkowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 04.12.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 wszystko zależy od skomplikowania projektu, pracochłonności, niekiedy 4tyś. to bardzo dużo, a niekiedy 10tyś jest małą ceną za podobną powierzchnię. Jak jeszcze masz w tym nadzór autorski (możliwość wprowadzanie poprawek w trakcje budowy) to całkiem przyzwoita propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 04.12.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Czasem trudniej narysować niż wybudować. Dlatego nie należy przesadzać z tymi rysunkami, rzutami, widokami, przekrojami, detalami, 3D itp. Według mnie trochę dużo, bo spotkałem się z przelicznikiem 35zl/m2. Szukając oszczędności stwierdziłem, że najkorzystniej będzie jak sam wykonam na gotowo rysunki pozostawiając architektowi tylko stronę opisową i formalności. W końcu jestem inżynierem i łatwiej mi pracować myszką niż łopatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 04.12.2004 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Hmmmm......Temat trudny i skomplikowany. Jestemy również na etapie pozukiwania architekta, i rozesłaliśmy wici po rożnych pracowniach.Niektorzy nawet odpisali....Rozpiętość koztów jest dosyć duża - od 5.000 do 19.000. Oczywiście rożna też jest zawartość pakietów. Niektóre są z wliczonymi kosztami instalacji, a niektóre bez. I wbrew pozorom nie zawze jest to skorelowane z ceną..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 04.12.2004 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 9000 - owszem tyle można dac ale za projekt kompletny - z instalacjami, przyłączami, kompletem papierów i jeszcze fontanną w ogródku. Przerabiałem 2 projekty indywidualne: - wariant 1 - dom parterowy, podpiwniczony, powierzchnia ok 150m2, w kształcie litery L, z ziemnym tarasem. Powierzchnia piwnic także 150m2. Projekt bez przyłączy, sam budynek. W trakcie projektowania od razu powstawało też wnętrze - masa rysunków, animacji i prezentacji. Architekt sie naprawdę przykładał. Niestety nie doszło do jego realizacji. Cena za projekt 4000 pln obejmowała także projekt rozbiorki istniejącego na działce budynku. wariant 2 - dom piętrowy 270m2 powierzchni - projekt "goły" czyli bez mediów. Robiony "po znajomości" przez kuzyna więc i cena jest po kosztach - 1500 pln. Wszystkie dodatkowe ustalenia i poprawki do projektu mamy praktycznie na telefon. Generalnie w trakcie poszukiwań architekta cena projektu oscylowała w widełkach 3,5 - 4,5 tys pln. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 04.12.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Uwazem, ze jest to drogo. Za nasz projekt indywidualny razem z instalacjami +elektryka zaplacilismy 2400 zl. Moze nie jest tak szczegolowy, nie wiem jak inne. U nas nie bylo np. wykazu potrzebnego na wiezbe drewna. Poza tym o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 04.12.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Musze jeszcze dodac, ze to ceny zywcem z prowincji wziete. Warszawa to co innego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 04.12.2004 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 04.12.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 nie wiem skąd Gabriela wziela takiego architekta - mnie byloby stac za taką cenę robic tylko dla bardzo bliskich przyjaciół. A ze stolicy nie jestem. Modulor ma rację - są cenniki obowiązujące architektów - ale rzadko są stosowane w przypadku domów. Ceny od 5-20 tys. Przy dolnym (zresztą przy górnym tez )progu radzę sprawdzic architekta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 04.12.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Robert, to mnie pocieszyles. Nie szukalam wsrod architektow, bo u pani, ktora dla mnie projektuje, spodobalo mi sie od razu. Zreszta byla z polecenia. I od razu wiedzialam, jak bedzie kalkukowany koszt. Ale zawsze jak czlowiek zobaczy tak ogromne roznice, od nawet tysiaca z kawalkiem... Nie jestem zwolenniczka lapania sie za najtansze, chociaz sensownej selekcji owszem. W koncu przewaznie masz, za co zaplaciles, wiec jak placisz niewiele, to przewaznie nie ma co sie spodziewac jakosci. Oczywiscie sa chlubne wyjatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 04.12.2004 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Nie jestem zwolenniczka lapania sie za najtansze, chociaz sensownej selekcji owszem. W koncu przewaznie masz, za co zaplaciles, wiec jak placisz niewiele, to przewaznie nie ma co sie spodziewac jakosci. oj, zeby to zdanie docieralo do wiekszosci... to co ta za pani? skoro nie architekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 04.12.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 U mnie za projekt domu z poddaszem o powierzchni około 130 m kw miałem od architektów oferty za 8000 i 6500. Cena nie obejmowała żadnych instalacji ani przyłączy. W końcu zacząłem szukać ofert wśród konstruktorów współpracujących z architektami i tu ceny były na poziomie 3000 - 3500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 04.12.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 A no wlasnie, juz wiem jak to nazwac. Nasz projekt robil nam konstruktor wspolpracujacy z architektem. Architekt stawial tylko pieczatki i jest oficjalnym autorem projektu. Dlatego bylo taniej tak sadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 04.12.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Czy koniecznie to musi być projekt indywidualny? Ja znalazłam w internecie projekt powtarzalny, jak najbardziej zbliżony do mojego ideału (konstrukcyjnie!!! to istotne, ze względu na koszty przeróbek), a potem przestawiłam w środku wszystko po swojemu, pani architekt (w moim mieście na szczęście, więc dwie wizyty w biurze, trzecia po odbiór). Pierwotnie był to dom letni, z dwoma salonami na dole, bez kotłowni, a wyszło cacuszko z dużą kuchnią, zapleczem gospodarczym (spiżarnia, kotłownia, pralnia). Za kompletny projekt (odwrócony L/P), z poprawionymi instalacjami, doprojektowaną wentylacją, projektem zagospodarowania działki i projekt garażu zapłaciłam 1800 PLN. Jeśli to ma być różnica między Warszawą a prowincją, to wybieram prowincję!!! Zresztą można mieszkać w Warszawie, a projekt kupić tam, gdzie taniej.Dodam, że wybrany projekt znalazł się w katalogu Najpiękniejszych 2002 czy też 2003... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 04.12.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Duzy dom na waska dzialke trudno jest znalezc. Dlatego projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2004 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Standerjeżeli udało Ci się znaleźć prawie idealny projekt wśród gotowców,to dobrze,masz taniej,ale najczęściej przy ciut innych od standardowych potrzebach,trudniejszej działce,nietypowym guście najlepszy jest projekt indywidualny.Dla mnie to nie ulega kwestii.Dziwi mnie nastomiast,jeżeli ktoś zwraca uwagę wyłącznie na cenę projektu.Owszem,powinna się mieścić w granicach rozsądku,ale najważniejsze jest jednak portfolio danego projektanta,jego sposób współpracy z klientami,talent. Nie potrafię tego zrozumieć,że wielu z nas płaci bez mrugnięcia okiem kilka tysięcy za drzwi,czasem kilkanaście za kominek, a za to co najważniejsze - projekt - jakoś żal dać te 3-4% wartości domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 04.12.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Dom ok 180 m bez projektów mediów netto 5tys ale ze wszystkimi zmianami wyliczenami materiałów współczynników pojemności cieplnej itp architekt poleca nam instalatorów z którymi współpracuje (nie są zbyt drodzy zobaczymy czy się na nich zdecydujemy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 04.12.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Nie szukalam wsrod architektow, bo u pani, ktora dla mnie projektuje, spodobalo mi sie od razu. to co ta za pani? skoro nie architekt... Pani architekt, oczywiscie, nie szukalam dalej, w sensie lepszych ofert. Szybciej mysle, niz pisze i mi wychodza takie kwiatki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 04.12.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Stander jeżeli udało Ci się znaleźć prawie idealny projekt wśród gotowców,to dobrze,masz taniej,ale najczęściej przy ciut innych od standardowych potrzebach,trudniejszej działce,nietypowym guście najlepszy jest projekt indywidualny.Dla mnie to nie ulega kwestii.Dziwi mnie nastomiast,jeżeli ktoś zwraca uwagę wyłącznie na cenę projektu.Owszem,powinna się mieścić w granicach rozsądku,ale najważniejsze jest jednak portfolio danego projektanta,jego sposób współpracy z klientami,talent. Nie potrafię tego zrozumieć,że wielu z nas płaci bez mrugnięcia okiem kilka tysięcy za drzwi,czasem kilkanaście za kominek, a za to co najważniejsze - projekt - jakoś żal dać te 3-4% wartości domu. Mimilapin, to dokladnie moje odczucia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts