fripp 04.12.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 U mnie było 12k, bez instalacji el, za to z całą obsługą, urzędnika na oczy nie widziałem, a podczas rysowania byłem tak upierdliwy, że sam bym chyba nie wytrzymał z takim klientem . Oj, długo to trwało, działka trochę za wąska w stosunku do naszego idealnego lokum, poza tym ja dosyć dobrze wiedziałem, czego chcę; a moja połowa, czego nie chce... .No ale w końcu się jakoś udalo i, jak przeglądam sobie różne projekty teraz (tak, tak, ja też do tych należę ), to niby mi się niektóre podobają, a jak się przyjrzeć, to tu czegoś brak, to powinno być inaczej, a taras gdzie indziej..... Chyba było warto, okaże się, jak będziew realu, a nie na papierze. Ale też dlatego nie był to gotowiec, cena chyba o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 04.12.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 ....................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.12.2004 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 drogi Modulorze, biję sie w pierś - oczywiscie nie są to "cenniki" "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18.05.2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym" to akt prawny - i nie chodzi tu wyłącznie o zamowienia publiczne, bo na tej podstawie nalezaly robic wszystkie kosztorysy inwestorkie, ale oczywiscie w kosztorysach dla domow jednorodzinnych prawie nigdy nie przyjmuje sie ceny prac projektowych. A to, że kwota za projekt spada czasem do 10% zalecanych w tym rozporzadzeniu? Czy ktokolwiek przyjmuje takie rabaty w odniesieniu do prac budowlanych czy materiałów? są oczywiscie regulaminy sluzace jedynie pomocą w wycenie prac projektowych uchwalone przez Izbę, a to ich cel: "Celem regulaminu jest określenie przez Izbę na użytek Zamawiająego i Architekta, a także na użytek publiczny, wartości honorarium, która architektowi pozwala na realizacj interesów zleceniodawcy zgodnie ze sztuką, prawem i etyką zawodową, oraz na utrzymanie, odtwarzanie i rozwój warsztatu pracy." a ja za taką cenę chętnie poprojektowałbym nawet wrogom ) którzy i tak staną się moimi przyjaciółmi to gratuluje, niestety ja musiałbym dokladac do interesu pracując za darmo - moze dlatego ze pracy nad projektem nie traktuję jak podbicie rysunków i zrobienie opisu: Szukając oszczędności stwierdziłem, że najkorzystniej będzie jak sam wykonam na gotowo rysunki pozostawiając architektowi tylko stronę opisową i formalności. W końcu jestem inżynierem i łatwiej mi pracować myszką niż łopatą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 05.12.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Doskonale Drogi Robercie że doszliśmy do konsensusu niech przyszli budujący troszkę się uświadomią że właśniwie pracujemy prawie za darmo ( i tu nie ma miejsca na nutkę autoironii) moze dlatego ze pracy nad projektem nie traktuję jak podbicie rysunków i zrobienie opisu: ten cytat drogi robercie był niepotrzebny - przecież to się nie da !!! ... ZAWSZE trzeba zaprojektować, nikt tego nie kwestionuje, i myślę że nie jest to mniejsce na forum środowiskowe Architektów - kto jest jaki śliczny i liryczny ) dość tego jest na zjazdach i spędach )) Architekci SAMI doprowadzili do dewaulacji i pauperyzacji tego zawodu ) ( a dla mnie jest to największy zawód miłosny -.... no może drugi w kolejce ) powiem ci żarcik ( usłyszany przez mechanika) o architektach drogi Berciku - oddaje on cały klimat Spotyka się dwóch kolegów architektów nw gornie rodzinnym po latach: - Popatrz jakiego mam ładnego syna !! - No ładny ... fakt ...... hmmm. ..... ale ja zrobiłbym lepiej !!! a co do cen za m2 ... gdzieś tu się przewinęły 35/m2 to bardzo ciekawe ... stawka jak u kafelkarza oh ... przepraszam kafelkarz jeszcze musi dołożyć na pacę z grzebieniem i podkolanniki a nam pozostaje tylko kupić ołówek i tusz do pieczątek i gratulki ładnej stronki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 05.12.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Jezu - 9 kzł za projekt domku bez instalacji ??? To jakiś pałac high-tech ma być czy ki diabeł ? Inaczej mówiąc: kupiłem projekt typowy z Muratora - D09 "Dom na 102", zapłaciłem coś koło 1 kzł (instalacje w projekcie), dostosowanie projektu do moich wymagań i działki kosztowało chyba 2 kzł I TO WSZYSTKO ! Chyba nie był to zły projekt: paru ludzi ten dom zbudowało i ja też Może jednak warto poszukać w projektach Muratora, a te zaoszczedzone 5-6 kzł przeznaczyć na coś o wiele bardziej potrzebnego pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 05.12.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 bylem juz w 3 pracowniach i co do projektow to powiem tak 120m2 chcileli 4tys zl +vat piwnice 600zl powyzej kazdy metr 28zl. mi czasmi sie wydaje ze te ceny sa lekko przesadzone co do projektow,bo co mozna wymyslic inego jak mamy tysiace projektow i jest w czym wybierac, a cena 9tys zaprpoonowana jest zdierstwem!!!!!! szukaj i szukaj i znajdziesz napewno za polowe ceny tymbardziej ze nie ma zadnych insalacji,widzialem juz skopane projekty a dom postawiony idealnie ,zalezy kto ci go bedzie stawial,bo mozesz miec super projekt a budowlaniec sp......robote. aha w innej pracowni np,chca 5tys za indywidualny z full wypasem ale musze go udostepnic w ich katalogu ,jaki problem?? nie widze zadnegoo jezeli komus sie spodoba moj projekt to bede bardzo zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c-m 05.12.2004 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Jestem pod wrazemiem. Wspaniale jest to FORUM. Minal tylko jeden dzien,a ja mam juz tyle informacji. Dzieki, dzieki...Szukalismy w internecie projektow, ale zawsze czegos brakowalo albo bylo za duzo. Co do dzialki to: kwadrat 45 x 45 plaska pod W-waArchitekt, to przyjaciolka mojej zony wiadomosc z ostatniej chwili. Dzieki DAROLL. Moze bys mi dal namiary na te pracownie.Pozdrawiam wszystkich i dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 05.12.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Jak widac, zdania sa podzielone. Dla jednych 9 tys. to duzo, dla innych jak za darmo. Gdybym miala taka idealna dzialke 45x 45 znalazlabym na pewno projekt gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.12.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 bylem juz w 3 pracowniach i co do projektow to powiem tak 120m2 chcileli 4tys zl +vat piwnice 600zl powyzej kazdy metr 28zl. mi czasmi sie wydaje ze te ceny sa lekko przesadzone co do projektow,bo co mozna wymyslic inego jak mamy tysiace projektow i jest w czym wybierac, a cena 9tys zaprpoonowana jest zdierstwem!!!!!! szukaj i szukaj i znajdziesz napewno za polowe ceny tymbardziej ze nie ma zadnych insalacji,widzialem juz skopane projekty a dom postawiony idealnie ,zalezy kto ci go bedzie stawial,bo mozesz miec super projekt a budowlaniec sp......robote. aha w innej pracowni np,chca 5tys za indywidualny z full wypasem ale musze go udostepnic w ich katalogu ,jaki problem?? nie widze zadnegoo jezeli komus sie spodoba moj projekt to bede bardzo zadowolony . Daroll, z full wypasem tylko dlatego w tej cenie, ze zalączą go do katalogu i będą mogli sprzedac w dziesiątkach egzemplarzy. I jesli Ci odpowiada prawie ze typowy projekt to kupuj. Twoja sprawa. Są osoby, takze na tym forum, które zastrzegają sobie w umowie, ze projekt nie moze byc odsprzedawany dalej. a cena 9tys. za naprawde indywidualny i dobrze opracowany projekt wcale nie jest zdzierstwem. Niestety widac, ze nalezysz do osob, ktore wolą zmieniac i isc w koszty na budowie. Nie mam zamiaru Cie przekonywac co bedzie drozsze. A takie uwagi są po prostu obrazliwe. Ja mówię o projektach w pelni indywidualnych - nie mam na mysli kalki któregos katalogowca z naniesionymi zmianami. Ty za to nie masz pojęcia o czym tu piszę i za co byłaby ta cena. Budowlaniec nie mialby szans na spartolenie roboty przy nadzorze autorskim i porządnym kierowniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 05.12.2004 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Jak widac, zdania sa podzielone. Dla jednych 9 tys. to duzo, dla innych jak za darmo. Gdybym miala taka idealna dzialke 45x 45 znalazlabym na pewno projekt gotowy. ja tez 45x45 to bajer działka tylko szukac gotowego a jest ich pelno a zmiany nie sa juz takie drogie 200zl ,300zl od jakiejs zmiany . namiary moge ci dac na priv. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 05.12.2004 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 bylem juz w 3 pracowniach i co do projektow to powiem tak 120m2 chcileli 4tys zl +vat piwnice 600zl powyzej kazdy metr 28zl. mi czasmi sie wydaje ze te ceny sa lekko przesadzone co do projektow,bo co mozna wymyslic inego jak mamy tysiace projektow i jest w czym wybierac, a cena 9tys zaprpoonowana jest zdierstwem!!!!!! szukaj i szukaj i znajdziesz napewno za polowe ceny tymbardziej ze nie ma zadnych insalacji,widzialem juz skopane projekty a dom postawiony idealnie ,zalezy kto ci go bedzie stawial,bo mozesz miec super projekt a budowlaniec sp......robote. aha w innej pracowni np,chca 5tys za indywidualny z full wypasem ale musze go udostepnic w ich katalogu ,jaki problem?? nie widze zadnegoo jezeli komus sie spodoba moj projekt to bede bardzo zadowolony . Daroll, z full wypasem tylko dlatego w tej cenie, ze zalączą go do katalogu i będą mogli sprzedac w dziesiątkach egzemplarzy. I jesli Ci odpowiada prawie ze typowy projekt to kupuj. Twoja sprawa. Są osoby, takze na tym forum, które zastrzegają sobie w umowie, ze projekt nie moze byc odsprzedawany dalej. a cena 9tys. za naprawde indywidualny i dobrze opracowany projekt wcale nie jest zdzierstwem. Niestety widac, ze nalezysz do osob, ktore wolą zmieniac i isc w koszty na budowie. Nie mam zamiaru Cie przekonywac co bedzie drozsze. A takie uwagi są po prostu obrazliwe. Ja mówię o projektach w pelni indywidualnych - nie mam na mysli kalki któregos katalogowca z naniesionymi zmianami. Ty za to nie masz pojęcia o czym tu piszę i za co byłaby ta cena. Budowlaniec nie mialby szans na spartolenie roboty przy nadzorze autorskim i porządnym kierowniku budowy. dla mnie to są snoby i chca miec cos innego niz wszyscy ,no ale coz ludzie sa rozni,ale jezli bym mial wydac 15tys na projekt to tez bym nie chcial zeby kazdy mogl go kupic za 1600zl,chyba to normalne ,dlatego ja mam zaplacic 5tys za projekt a nie 15000 czy wiecej ,wole 10tys wydac na wczasy z rodzina niz na dzien dobry nabijac kase architektom nie obraz sie bo ty jestes architektem i masz inny punkt widzenia ,wiem ze dla ciebie te katalogi powinni spalic i zeby kazdy budowal tylko indywidualny,ja jestem skromny i mi wystarczy projekt albo za 1500zl lub niestety za 5tys indywidualny ,znam ludzi co placili zaprojekty po 30tys a teraz maja juz dom pod hipoteka i za pare lat albo sie powieszą albo sie przeprowadza do rodzicow. niestety patrze na świat realnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 05.12.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Popieram. Na podstawie taniego projektu architektonicznego zbudujemy tez solidny dom naszych marzen. I jest w nim rowniez wszystko na czym nam zalezalo. A za zaoszczedzone pieniadze wole kupic lepsza dachowke.Tu oszczedzac nie zamierzamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.12.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 nie, Daroll, nie uwazam ze katalogi powinni spalic. one są po prostu dla ludzi myslących tak jak Ty. Dla mnie to zaden interes przerysowywac proste domki za niewielkie pieniadze. Choc pewnie ucieszyliby sie architekci podbijający adaptacje... ja do nich nie należe.Projekt indywidualny polega na zupelnie czyms innym. I nie jest on dla snobów - bo Ci kupują sliczne hacjendy i palacyki z katalogow przyozdabiając je złotymi klamkami. Pojęcie o pracy architekta jest u nas bardzo nikłe. Dla Ciebie np jest to narysowanie paru kresek i przybicie pieczątki. Zgadza się - jest wielu architektów, którzy tak robią przy adaptacjach albo kalkujący gotowe projekty. I dlatego mogą być tacy tani.Nigdy nie miales okazji popracowac z architektem w prawidlowy sposob i jestem pewien, że nigdy nie będziesz miał. Ja prawdopodobnie nie przyjąłbym zlecenia od Ciebie juz po pierwszej rozmowie z Tobą (nawet jeslibys chcial mi zaplacic tyle co powinienes). W kazdym dziale przemysłu projektowanie jest najwazniejszym etapem.Dobre przygotowanie iwestycji to podstawa. Dla Ciebie projekt jest tylko wymaganym w urzędzie papierkiem - gdybys mógł świetnie byś sie bez niego obszedł. Przeciez pan Henio na budowie zna sie o niebo lepiej od architekta... a malarze scienni to tez malarze... powiem jeszcze raz: cena 9tys złotych za projekt indywidualny bez projektów branżowych jest drogi jesli będzie to jedynie kalka projektu gotowego z wprowadzonymi zmianami. Jest to jednak cena odpowiednia a czasem minimalna w przypadku projektu indywidualnego o indywidualnych srodkach wyrazu, czasem niespotykanych rozwiązaniach przestrzennych czy konstrukcyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 05.12.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 nie, Daroll, nie uwazam ze katalogi powinni spalic. one są po prostu dla ludzi myslących tak jak Ty. Dla mnie to zaden interes przerysowywac proste domki za niewielkie pieniadze. Choc pewnie ucieszyliby sie architekci podbijający adaptacje... ja do nich nie należe. Projekt indywidualny polega na zupelnie czyms innym. I nie jest on dla snobów - bo Ci kupują sliczne hacjendy i palacyki z katalogow przyozdabiając je złotymi klamkami. Pojęcie o pracy architekta jest u nas bardzo nikłe. Dla Ciebie np jest to narysowanie paru kresek i przybicie pieczątki. Zgadza się - jest wielu architektów, którzy tak robią przy adaptacjach albo kalkujący gotowe projekty. I dlatego mogą być tacy tani. Nigdy nie miales okazji popracowac z architektem w prawidlowy sposob i jestem pewien, że nigdy nie będziesz miał. Ja prawdopodobnie nie przyjąłbym zlecenia od Ciebie juz po pierwszej rozmowie z Tobą (nawet jeslibys chcial mi zaplacic tyle co powinienes). W kazdym dziale przemysłu projektowanie jest najwazniejszym etapem. Dobre przygotowanie iwestycji to podstawa. Dla Ciebie projekt jest tylko wymaganym w urzędzie papierkiem - gdybys mógł świetnie byś sie bez niego obszedł. Przeciez pan Henio na budowie zna sie o niebo lepiej od architekta... a malarze scienni to tez malarze... powiem jeszcze raz: cena 9tys złotych za projekt indywidualny bez projektów branżowych jest drogi jesli będzie to jedynie kalka projektu gotowego z wprowadzonymi zmianami. Jest to jednak cena odpowiednia a czasem minimalna w przypadku projektu indywidualnego o indywidualnych srodkach wyrazu, czasem niespotykanych rozwiązaniach przestrzennych czy konstrukcyjnych wiem wiem ze nie zrobisz mi projektu bo mnie nie stac na takiego Super architekta jakim ty jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.12.2004 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 widzisz, obracasz teraz w ironie... nie zrozumiales mnie wcalepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 05.12.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 widzisz, obracasz teraz w ironie... nie zrozumiales mnie wcale pozdrawiam ja mowie serio wcale nie mialem zamiaru obrocic tematu w ironie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.12.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 nie, bo tu nie chodzi jedynie o pieniadze a o podejscie do swojego przyszlego domu. a za super architekta sie nie uwazam, jedynie probujacego dobrze wypelniac swa skromną rolę. Bez inwestorów byłbym przeciez nikim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.12.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Gdybym drugi raz budował to na 100% skorzystałbym z pomocy architekta przy projekcie. 9 tys nie wydaje mi się wygórowaną kwotą. Obecny dom mam z gotowego projektu i to jest ostatni dom z katalogu jaki zbudowałem. Tylko czy będzie okazja się poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 05.12.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Gdybym drugi raz budował to na 100% skorzystałbym z pomocy architekta przy projekcie. 9 tys nie wydaje mi się wygórowaną kwotą. Obecny dom mam z gotowego projektu i to jest ostatni dom z katalogu jaki zbudowałem. Tylko czy będzie okazja się poprawić to zle wybrales jezeli mi pasuje typowy w 80% i zrobie pare zmian za calosc dam 3200brutto to czy musze miec typowy?? mam tony projektow i juz jestem w 90% pewny co mam wybrac codziennie odpada jakis projekt az bedzie ten konkretny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.12.2004 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Co ty wiesz o moim wyborze. Wybrałem dobrze ale lepsze jest wrogiem dobrego. Dwa lata temu myślałem tak jak ty. Po co mi indywidualny za 10 tys jak mogę wydać 2 tys. i mieć to samo. Teraz widzę, że tej oszczędność nie mogę wpisać po stronie zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts