ewak39 14.12.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Chyba masz za dużo kasy, już za 2500 masz jaki Ci się podoba, wybór należy do Ciebie Wiesz co, chyba wypadaloby najpierw przeczytac ten watek, zanim tak arbitralnie zajmiesz stanowisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 15.12.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 zależy od wielu rzeczy. ... pełny projekt to min. 2-2,5% ( i to już jest na prawdę minimum) kosztów inwestycji pewne regulacje prawne (tak prawne!!) mówią o przyjmowaniu 4% do 6% w zależności od klilku parametrów ... to jak za projekt pełny razem z dostosowaniem i instalacjami zaplacilem 2,8 tys to inwestycja wyniesie 100 tys.? a gdybym za ten sam projekt robiony tylko dla mnie zaplacił 10 tys to inwestycja naprawde minimum wynosilaby 400 tys? ciekawe wyliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 15.12.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Chyba masz za dużo kasy, już za 2500 masz jaki Ci się podoba, wybór należy do Ciebie Wiesz co, chyba wypadaloby najpierw przeczytac ten watek, zanim tak arbitralnie zajmiesz stanowisko... akurat ma racje, ważne jest to jak sie mieszka a nie to czy sąsiadom i znajomym sie podoba, ale przyznam racje sa tacy co mysla inaczej sa tez tacy co stawiają koło domu wieze, i inne cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 15.12.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 O rany, ale się naczytalem! To teraz się rozpiszę! Daroll - myśmy też chcieli budować wg. Archipelagu. Naprawdę śliczne domy - tylko żaden nie byl do końca dla nas. I wcale nie mamy trudnej dzialki (choć 45x45 z wjazdem od pólnocy też to nie jest ). Fajnie widzieć, że zaczynasz rozumieć, że projekt typowy pasuje do typowego inwestora - a malo kto z nas mieści się w takich statystycznych kategoriach. I off topic - piszemy po polsku, używajmy polskich znaków. Także dzięki tym wszystkim ogonkom i kreskom ten język jest taki piękny. Jeśli komputer ma z tym problem - tym gorzej dla komputera. Maciek niech każdy architekt zrobi sobie strone internetową to nie bedzie marudził że domy sa typowe lub inne. a co chcą niech płaca i 20 tys. za projekt, a ci co chcą 1,5 tys niech tyle płacą. nie ma żadnej róznicy a bajkami jest pisanie że "projekt nie jest do końca nasz". poczekaj rok i zobaczysz ile bedziesz chcial w projektcie zmienic. co do działki to zarówno powierzchnia jak i wjazd od północy sprawia ze nie bedziesz wjeżdzał do domu przez ogródek położony po stronie południowej. no chyba że chcesz mieć ogród północny, zacieniony domem zeby ładnie mogły w nim mchy rosnąc wtedy rozumiem twoje rozgoryczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 15.12.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Chyba masz za dużo kasy, już za 2500 masz jaki Ci się podoba, wybór należy do Ciebie Wiesz co, chyba wypadaloby najpierw przeczytac ten watek, zanim tak arbitralnie zajmiesz stanowisko... akurat ma racje, ważne jest to jak sie mieszka a nie to czy sąsiadom i znajomym sie podoba, ale przyznam racje sa tacy co mysla inaczej sa tez tacy co stawiają koło domu wieze, i inne cuda. To, czy ma racje, czy nie, to wylacznie subiektywna opinia i ja sie do tego akurat w swoim poscie nie odnosilam. Natomiast stwierdzenie, ze ktos musi miec "za duzo kasy" zeby zlecac indywidualny projekt jest akurat kompletnie nie na miejscu. No i wypowiedz wskazuje rowniez na to, ze darsonp nie zadal sobie trudu, zeby przesledzic dyskusje, tylko wyskoczyl troche jak z konopii z potencjalnie dosc nieprzyjemnym stwierdzeniem. Ja nie mam za duzo kasy. Natomiast mam okreslone oczekiwania i daze do nich w sposob, ktory dla mnie jest najodpowiedniejszy. I uwazam, ze tak samo nalezy sie szacunek tym, ktorzy wybiora projekt indywidualny, jak i tym, ktorzy sie zdecyduja na projekt gotowy - szacunek dla ich zdania. Nie bezpodstawna krytyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 15.12.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 To, czy ma racje, czy nie, to wylacznie subiektywna opinia i ja sie do tego akurat w swoim poscie nie odnosilam. Natomiast stwierdzenie, ze ktos musi miec "za duzo kasy" zeby zlecac indywidualny projekt jest akurat kompletnie nie na miejscu. No i wypowiedz wskazuje rowniez na to, ze darsonp nie zadal sobie trudu, zeby przesledzic dyskusje, tylko wyskoczyl troche jak z konopii z potencjalnie dosc nieprzyjemnym stwierdzeniem. Ja nie mam za duzo kasy. Natomiast mam okreslone oczekiwania i daze do nich w sposob, ktory dla mnie jest najodpowiedniejszy. I uwazam, ze tak samo nalezy sie szacunek tym, ktorzy wybiora projekt indywidualny, jak i tym, ktorzy sie zdecyduja na projekt gotowy - szacunek dla ich zdania. Nie bezpodstawna krytyka. to przeciez napisałem ,jak ktoś chce projekt za 20 tys to niech go sobie kupuje, moim zdaniem jak i poprzednika 9 tys za projekt to zdecydowanie za dużo jeśli na rynku jest tyle tanich i dobrze zrobionych projektów. ale nikomu niczego nie bronie. inna sprawa że te oczekiwania o których piszesz to nawet projekt indywidualny może nie zagwarantuje, chyba że bedziesz miala dzialkę hektarową i 1 milion na budowe. choc i wtedy okazac sie moze ze czegos sie nie da zrobic. powodzenia z dostosowywaniem projektu do warunków terenowych a potem wiele cierpliwości na budowie, bo im bardziej skomplikowany budynek tym trudniej go dobrze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 15.12.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Shago, jak widze lubisz kontrowersje i prowokujace wypowiedzi. Wiec tylko powiem, ze nie masz pojecia, jakie sa moje oczekiwania i stopien trudnosci dzialki lub projektu. I na tym zakoncze z toba dyskusje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarinka 15.12.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Odzywa się architekt.Przepraszam, ale nie miałam siły czytać wsystkich postów.W mojej okolicy koszty są takie:- 350zł projekt przyłącza,- 350zł projekt branzowy, tzw. wnętrzówka,- 600-700zł mapka do celów projektowych,- architektura + konstrukcja - to zalezy od stopnia zaawansowania dokumentacji, od 2000zł do 5000zł (jęsli wizualizacje, super detale, itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 15.12.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Shago, jak widze lubisz kontrowersje i prowokujace wypowiedzi. Wiec tylko powiem, ze nie masz pojecia, jakie sa moje oczekiwania i stopien trudnosci dzialki lub projektu. I na tym zakoncze z toba dyskusje! nie mam pojęcia, ale wiem ze można mieć coś za 10 tysiów i to samo za 5 tysiów. więc bardziej ważne jest kto co robi i za ile. amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 15.12.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Odzywa się architekt. Przepraszam, ale nie miałam siły czytać wsystkich postów. W mojej okolicy koszty są takie: - 350zł projekt przyłącza, - 350zł projekt branzowy, tzw. wnętrzówka, - 600-700zł mapka do celów projektowych, - architektura + konstrukcja - to zalezy od stopnia zaawansowania dokumentacji, od 2000zł do 5000zł (jęsli wizualizacje, super detale, itd.) mnie przylącza 3 czyli woda, prąd kanaliza koszowały 750 zł brutto mapka razem z punktami granicznymi 400 zł projekty branzowe razem z całym projektem więc tyle co napisałem wcześniej. circa podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 15.12.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Miło że wreszcie wrócono do sedna sprawy . Kamień spadł mi z serca, bo architekt po wstępnych rozmowach zaproponował mi 6 - 8 tys. za wykonanie projektu. Wtedy mnie zatkało, ale po przeczytaniu wszystkich wątków wiem że to chyba przyzwoita cena za projekt domu dwurodzinnego na pochyłej działce z podpiwniczeniem. Przy okazji mam pytanie: czy w tej cenie można poprosić architekta o częściową aranżację wnętrza, albo załatwianie pozwolenia na budowę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 15.12.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Miło że wreszcie wrócono do sedna sprawy . Kamień spadł mi z serca, bo architekt po wstępnych rozmowach zaproponował mi 6 - 8 tys. za wykonanie projektu. Wtedy mnie zatkało, ale po przeczytaniu wszystkich wątków wiem że to chyba przyzwoita cena za projekt domu dwurodzinnego na pochyłej działce z podpiwniczeniem. Przy okazji mam pytanie: czy w tej cenie można poprosić architekta o częściową aranżację wnętrza, albo załatwianie pozwolenia na budowę?? drogo ale jak z przylaczami i on zalatwia papiery w starostwie to wlaz jak w dym przy cenie 4-5 za prywatny projekt uwazaj jeno by cie nie oszwabil na instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 15.12.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 powiem jedno kolega buduje szereg i ma byc 7domkow architekt polecony nie bede mowil przez kogo wycenil ze wezmie tylko 50procent ceny to jest 7tys zl +vat od domku a nie polecony ktory tez jest dobry robi to za 2500 +vat i co? wiec jezeli ktos chce zarabiac 10-20tys na miesiac niech zarabia ,moze ten co wezmie te 2500 x 7 nie wyjdzie zle no nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 15.12.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Miło że wreszcie wrócono do sedna sprawy . Kamień spadł mi z serca, bo architekt po wstępnych rozmowach zaproponował mi 6 - 8 tys. za wykonanie projektu. Wtedy mnie zatkało, ale po przeczytaniu wszystkich wątków wiem że to chyba przyzwoita cena za projekt domu dwurodzinnego na pochyłej działce z podpiwniczeniem. Przy okazji mam pytanie: czy w tej cenie można poprosić architekta o częściową aranżację wnętrza, albo załatwianie pozwolenia na budowę?? drogo ale jak z przylaczami i on zalatwia papiery w starostwie to wlaz jak w dym przy cenie 4-5 za prywatny projekt uwazaj jeno by cie nie oszwabil na instalacjach. a dokładnie o co chodzi z tymi instalacjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 16.12.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 a dokładnie o co chodzi z tymi instalacjami? chodzi o projekty instalacji tj. prad,co, woda i kanaliza, ewentualnie gaz do pozwolenia jest ci to niezbedne, tak samo jak projekt konstrukcji i tak dalej. jednym slowem kupuj pelny projekt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.12.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 shago - nie wprowadzaj ludzi w błąd. Radzę poczytac ten wątek od początku.a tu jeszcze odnośnie instalacji wewnetrznych:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=37148&highlight=projekty+bran%BFowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 16.12.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 shago - nie wprowadzaj ludzi w błąd. Radzę poczytac ten wątek od początku. a tu jeszcze odnośnie instalacji wewnetrznych: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=37148&highlight=projekty+bran%BFowe no wlasnie poczytaj, najlepiej dla architekta wziaśc kase za projekt, nagadac gosciowi zielonemu jak listek bzu głupot a potem sie dowie ze do kompletu to mu jeszcze oprocz scian i stropow oraz 2 przekrojow i 4 elewacji brakuje projektów branzowych lub jak ja to nazwalem instalacji za ktore zaplaci drugie 5 tys. (bez tego wiesz jako architekt ze pozwolenia na budowe nie dostanie) uczciwosci radze, nie ma sie co bac okreslac cene ale nalezy to robic uczciwie, wiem z wlasnego doswiadczenia ze na rynku jest wielu uczciwych architektow ale tyle samo jest wszelkiej masci leniów i cwaniaków, którzy szukają tzw. frajera. W kaziemierzu Dolnym nad Wisął jest nawet jeden co sam "buduje". kupujesz u niego projekt, cala papierologie i stan surowy otwarty na planie prostokąta 170 metrowego domu bez piwnic,wykuszy, balkonów, z dwuspadem za 240 tys.(z BK ściany). I myslisz ze nie ma klientów? z W-wy przeciez nikt dojezdzal nie bedzie a oni kasy wiele mają. na marginesie co powiesz na sytuacje w ktorej na rynku pojawiają sie goscie z "uprawnieniami" którzy radza klientowi kupic projekt gotowy a oni potem go "przerobią" (tak obiecują) za drobne 3,5 tysiaka. oczywiscie podpisuje sie pod projektem kto inny bo oni "pracuja w firmie co im zakaz konkurencji zrobiła". na drugim marginesie uwazam że wypowiadanie sie przez zainteresowanych (hurtowników, architektów)w sprawie cen na forum Muratora, ktore z zasady ma sluzyc wymianie informacji przez czytających a nie "branżowców", jest ogólnie rzecz ujmując nieetyczne i stwarza kryptoreklame. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.12.2004 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 shago, no wlasnie jestem architektem i z calą odpowiedzialnością mówię, że do projektu domu jednorodzinnego projekty instalacji wewnętrznych nie sa obowiązkowe aby otrzymać pozwolenie na budowę. Wyjątkiem jest tutaj instalacja gazowa.Co do architektów o których piszesz też mam ich w głębokim poszanowaniu.Jak w każdym zawodzie - pisałem o tym wcześniej. Ale z kolei wybór przecież do Ciebie należy.Co do etyki - gdybys jednak poczytał moje posty w tym wątku, to nie posądzałbyś mnie o kryptoreklamę a raczej odstraszanie potencjalnych klientów... A to, że zabieram udział w tym wątku, to między innymi po to, aby wyprowadzać ludzi z błędu (jak w Twoim przypadku)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 17.12.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 shago, no wlasnie jestem architektem i z calą odpowiedzialnością mówię, że do projektu domu jednorodzinnego projekty instalacji wewnętrznych nie sa obowiązkowe aby otrzymać pozwolenie na budowę. Wyjątkiem jest tutaj instalacja gazowa. Co do architektów o których piszesz też mam ich w głębokim poszanowaniu. Jak w każdym zawodzie - pisałem o tym wcześniej. Ale z kolei wybór przecież do Ciebie należy. Co do etyki - gdybys jednak poczytał moje posty w tym wątku, to nie posądzałbyś mnie o kryptoreklamę a raczej odstraszanie potencjalnych klientów... A to, że zabieram udział w tym wątku, to między innymi po to, aby wyprowadzać ludzi z błędu (jak w Twoim przypadku) pozdrawiam ja musiałem mieć do pozwolenia wsyzstkie instalacje, co wiecej starostwo wymagało nawet przerobienia projektu instalacji CO z instalacji gaowej na instalacje z kotłem na paliwo stałe. może prawnie jest tak jak ty mówisz, ale prawda urzednicza przynajmniej w moim przypadku była inna. i dlatego tak napisałem. co do innych wątków to pisałem je by kolega był wyczulony i nie dał sie obuć. uwagi o cenach nie odnosiłem bezpośrednio do ciebie, była to uwaga ogólna nieodnosząca się tylko do architektów. zauważyłem na tym forum wielu instalatorów, sprzedawców wszelakiego dobra, którzy silnie doradzają stąd moje uogólnienie, nizbyt moze w twoim przypadku fortunne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.12.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Shago, przykro mi, ale to urzędnicy Cię naciągneli - trzeba było spytać na jakiej podstawie prawnej sobie tego życzą...Heath - nie sądzę, że architekt wliczył w projekt wszystkie instalacje - ale go zapytaj. Cena jest oczywiście umowna jak i zakres opracowania - aranzacja wnętrza będzie raczej zrobiona w projekcie - znaczy ustawienie łazienek, kuchni, pokoi. Natomiast nie projekty wnętrz. Zapytaj też o projekty przyłączy, załatwianie spraw formalno-prawnych z aktualizacją mapy włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts