naczesany 30.05.2021 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Czy może ktoś pokrótce wyjaśnić zasadę działania pomp obiegowych Wilo w mojej instalacji CO? Kocioł na ekogroszek o mocy 25kW Taurus Bizon Duo ze sterownikiem ST-480TH z hydraulicznym zestawem podłączeniowym HZP. Górna pompa na zaworze trójdrogowym jak sądzę ma być ustawiona na wysokośc podnoszenia wody - ustawiłem 3,5m i pobór mocy wynosi wtedy 20W. Ustawiłem w tym trybie I, II, III. Te same wartości mogę ustawić w trybie liniowym jak po lewej na obrazku. Właśnie nie rozumiem działania tych trybów pracy i jakie powinny być ich wartości, który z danych trybów do czego służy. Dolna pompa na powrocie ustawiłem na 0,9m (pobór mocy 5W). Przyznaję, że do tej pory poruszałem się w ustawieniach po omacku a instalator omawiał to trochę enigmatycznie. Ciągle dążę do uzyskania jak najniższego spalania poprzez ustawienia sterownika jeśli chodzi o czas podawania, przerwę i nadmuch ale mam wrażenie, że nie do końca ustawienia pomp są poprawne. Trzecia pompa po lewej jest od kotła gazowego i na chwilę obecną jest wyłączona (nie dogrzewam kotła gazowego kotłem CO). Byłbym wdzięczny za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts