Keramzytt 30.05.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Szanowni, szukam rady/weryfikacji mojego planu w jaki sposób położyć tynk na metalowej belce na suficie. Zdjęcia w załączeniu. Mój plan: - usuwam rdzę - maluję farbą antykorozyjną - kładę siatkę plecioną Rabitza / mocowane kołkami rozprężnymi do cegły alternatywnie kładę siatkę elewacyjną (na szerokość z 10 cm z każdej strony belki metalowej) - kładę zaprawę cementową (mam klej do glazury Atlasa na bazie cementu) - na to tynk Rotband/Goldband Pozbyłem się sufitu podwieszanego w łazience i chce sufit doprowadzić do przyzwoitego stanu - rozkułem tynk, który był wypukły. Będę wdzięczny za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 To co napisałeś jedyne rozsądne rozwiązanie - zastosuj podkład Urekor - dobra na rdzę i szybko schnie. "Mój plan:- usuwam rdzę- maluję farbą antykorozyjną- nanoszę klej lub tynk cementowo wapienny(cienką warstwę na pomalowany profil)- kładę siatkę plecioną Rabitza / mocowane kołkami rozprężnymi do cegły alternatywnie kładę siatkę elewacyjną (na szerokość z 10 cm z każdej strony belki metalowej)- kładę zaprawę cementową (mam klej do glazury Atlasa na bazie cementu)- na to tynk Rotband/Goldband" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keramzytt 31.05.2021 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 (edytowane) @CitiMatic. Bardzo dziękuję! Podkład kupiony. Mam jeszcze pytanie co do kleju / tynku cementowo wapiennego, o którym piszesz.W Castoramie sprzedawca powiedział, że wyłącznie klej do siatki/styropianów - wziąłem Ceresit ZU (najmniejsze worki 25kg..)Notomiast mam jeszcze klej do glazury Atlas Plus wysokoelastyczny i zaprawę montażową. Cersit ZU jest głównie przeznaczony do montowania ocieplenia na zewnątrz budynku stąd zastanawiam się czy właśnie jego użyć. Jeszcze mogę go oddać.Chyba że coś jeszcze innego a może to przekombinowuję i cokolwiek na cemencie da radę. Edytowane 31 Maja 2021 przez Keramzytt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2021 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Klej do glazury może być widoczny po pomalowaniu emulsją, natomiast klej do siatki na pewno się pokryje. Obie zaprawy choć w barwie cementu mają inne dodatki które mogą zaważyć na efekcie końcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keramzytt 31.05.2021 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 ok, wszystko jasne. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts