Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynkowanie metalowej sztaby - sufit łazienki

Keramzytt

Recommended Posts

Szanowni,

szukam rady/weryfikacji mojego planu w jaki sposób położyć tynk na metalowej belce na suficie.

Zdjęcia w załączeniu.

Mój plan:

- usuwam rdzę

- maluję farbą antykorozyjną

- kładę siatkę plecioną Rabitza / mocowane kołkami rozprężnymi do cegły alternatywnie kładę siatkę elewacyjną (na szerokość z 10 cm z każdej strony belki metalowej)

- kładę zaprawę cementową (mam klej do glazury Atlasa na bazie cementu)

- na to tynk Rotband/Goldband

Pozbyłem się sufitu podwieszanego w łazience i chce sufit doprowadzić do przyzwoitego stanu - rozkułem tynk, który był wypukły.

Będę wdzięczny za pomoc!

IMG_0523.jpg

IMG_0520.jpg

To co napisałeś jedyne rozsądne rozwiązanie - zastosuj podkład Urekor - dobra na rdzę i szybko schnie.

"Mój plan:

- usuwam rdzę

- maluję farbą antykorozyjną

- nanoszę klej lub tynk cementowo wapienny(cienką warstwę na pomalowany profil)

- kładę siatkę plecioną Rabitza / mocowane kołkami rozprężnymi do cegły alternatywnie kładę siatkę elewacyjną (na szerokość z 10 cm z każdej strony belki metalowej)

- kładę zaprawę cementową (mam klej do glazury Atlasa na bazie cementu)

- na to tynk Rotband/Goldband"

Pozdrawiam

@CitiMatic.

Bardzo dziękuję! Podkład kupiony.

Mam jeszcze pytanie co do kleju / tynku cementowo wapiennego, o którym piszesz.

W Castoramie sprzedawca powiedział, że wyłącznie klej do siatki/styropianów - wziąłem Ceresit ZU (najmniejsze worki 25kg..)

Notomiast mam jeszcze klej do glazury Atlas Plus wysokoelastyczny i zaprawę montażową.

Cersit ZU jest głównie przeznaczony do montowania ocieplenia na zewnątrz budynku stąd zastanawiam się czy właśnie jego użyć. Jeszcze mogę go oddać.

Chyba że coś jeszcze innego a może to przekombinowuję i cokolwiek na cemencie da radę.

Edytowane przez Keramzytt