Dunder 30.05.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Witam wszystkich. Zwracam się do Was z takim może nietypowym tematem. Jestem na etapie poszukiwania ekipy do budowy domu. Projekt typowy , mały dom dach 2 spadowy 90m2 pow.zabudowy 70m2 . Bez udziwnień . Na stronie z projektem jest dostępny kosztorys budowy z materiałami i robocizną(aktualny na 2 kwartał). Oczywiście spodziewałem się że kosztorysy firm będą się różnić od tego na stronie.Lecz kosztorysy firm z regionu są o ok 50% wyższe niż ten na stronie. Policzyłem koszty materiałów oraz koszty budowy (z materiałem po stronie inwestora) i koszt wychodzi podobny do tego ze strony projektu. Zastanawiająca jest dla mnie jeszcze jedna kwestia. Na różnych forach ludzie dzielą się kosztorysami swoich budów , i w moim regionie ludzie stawiają domu 100 m w cenie niższej , niż ta którą ja dostałem w propozycjach od 5 firm. Jak to możliwe? Dom 100m2 tańszy niż niż 90 m2? Dodam że część z tyh 100m2 domów miało dachy wielospadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 30.05.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Budując pod klucz firmą zapłacisz powiedzmy 40% więcej niźli budowałbyś systemem gospodarczym. Do tego mniejszy lub całkowity brak wpływu na zastosowane materiały, rozwiązania. Jeśli ma być tanio to musisz zakasać rękawy. Praca własna i rojenie firm na małe etapy. Innej drogi nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 31.05.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Co się dziwisz? Ceny tak idą do góry że jak ktoś właśnie skończył budowę to zaplacił za nią dużo mniej niż ty zapłacisz teraz zaczynając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 31.05.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Ktoś za te ,,+" musi zapłacić. Druga sprawa brak chętnych do pracy,a ci co robią to nie wyrabiają i mają w czym wybierać. Kolejna sprawa wartość pieniądza...kiedyś 10 koła coś znaczyło a teraz nie wiadomo co z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 31.05.2021 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Ktoś za te ,,+" musi zapłacić. Druga sprawa brak chętnych do pracy,a ci co robią to nie wyrabiają i mają w czym wybierać. Kolejna sprawa wartość pieniądza...kiedyś 10 koła coś znaczyło a teraz nie wiadomo co z tym zrobić Święta racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts