Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena, robocizna. . . . .

Recommended Posts

Witam wszystkich. Zwracam się do Was z takim może nietypowym tematem. Jestem na etapie poszukiwania ekipy do budowy domu. Projekt typowy , mały dom dach 2 spadowy 90m2 pow.zabudowy 70m2 . Bez udziwnień . Na stronie z projektem jest dostępny kosztorys budowy z materiałami i robocizną(aktualny na 2 kwartał). Oczywiście spodziewałem się że kosztorysy firm będą się różnić od tego na stronie.Lecz kosztorysy firm z regionu są o ok 50% wyższe niż ten na stronie. Policzyłem koszty materiałów oraz koszty budowy (z materiałem po stronie inwestora) i koszt wychodzi podobny do tego ze strony projektu. Zastanawiająca jest dla mnie jeszcze jedna kwestia. Na różnych forach ludzie dzielą się kosztorysami swoich budów , i w moim regionie ludzie stawiają domu 100 m w cenie niższej , niż ta którą ja dostałem w propozycjach od 5 firm. Jak to możliwe? Dom 100m2 tańszy niż niż 90 m2? Dodam że część z tyh 100m2 domów miało dachy wielospadowe.

Budując pod klucz firmą zapłacisz powiedzmy 40% więcej niźli budowałbyś systemem gospodarczym. Do tego mniejszy lub całkowity brak wpływu na zastosowane materiały, rozwiązania. Jeśli ma być tanio to musisz zakasać rękawy. Praca własna i rojenie firm na małe etapy. Innej drogi nie ma.