Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż ościeżnicy ze skrzydłem

Recommended Posts

Witam. Pisze z takim pytaniem, otóż mam otwór z korytarza na klatkę schodową i chciałbym zamontować ościeżnicę ze skrzydłem.

Otwór na szerokość ma 83-84 cm, z tego co sie orientuje wymiar na 70. Kto doradzi jak się do tego zabrać? Jaki rodzaj ościeżnicy? Jak się montuje ościeżnicę na płaskiej ścianie z jednej strony? Podkucie, czy docięcie ościeżnicy do ściany i zamaskowanie? Do tego dochodzi problem z wysokością otworu, pewne nie obędzie sie bez podmurowania od góry i skucia ostatniego stopnia i wyrównania do płaskiego. Nie znam się, a bardzo bym prosił kogoś ogarniętego o pomoc i rade. Dodaje zdjęcia jak to wygląda:

https://ibb.co/BV2Fjw7

https://ibb.co/tzzgwMg

W otwór 83-4cm najłatwiej wstawić ościeżnicę stałą (ma zwykle 79-80cm). Resztę obrobić tynkiem lub listwami.

W przypadku regulowanej obcina się opaski. To nie jest dozwolona przez producenta metoda, ale stosowana, np. z ostatniego: montażu:

IMG20210527203541.jpg

środkowe drzwi prowadzą właśnie na schody. Luz montażowy był 91cm. Obcinaliśmy z obu stron po 4,5cm opaski.

Z tym, że u Ciebie główny problem widzę w tym schodku (ja tam widzę dziurę do wyrównania, a nie skucia, a to oznacza schodek pewnie ze 30cm, czyli absolutnie nie do użytkowania.

Zmniejszenie otworu z wysokości też potrzebne - do ok. 207-208cm, ew. wstawienia naświetla. Kolejny przykład:

20190829_195751 (2).jpg