Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Multitool Oscylacyjny - Erbauer czy wyższa półka

Recommended Posts

Szanowni,

kupiłem multitool oscylacyjny Erbaera model EMT300-QC (300W) z 6 przystawkami za 427zl

https://www.castorama.pl/erbauer-narzedzie-wielofunk-300w-id-1093695.html

Po zakupie poczytałem mieszane opinie o Erbauerze i zastanawiam się czy nie oddać i kupić np.

Boscha Pro GOP 30-28 w cenie ok. 515 zł

https://www.morele.net/bosch-narzedzie-wielofunkcyjne-gop-30-28-300w-0601237001-3279903/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

https://www.bosch-professional.com/pl/pl/products/gop-30-28-0601237001

Zastosownie amatorskie - domowo/remontowo/warsztatowe.

Ważę koszt części vs. jakość sprzętu vs. ilość przystawek w zestawie.

Będę wdzięczny za opinie jeżeli mieliście doświadczenia z tymi narzędziami lub jeżeli polecacie inny model/firmę.

Edytowane przez Keramzytt

Używam dwóch modeli zielonego PMF Boscha i niebieskiego GOP 18V

Trudno mi napisać i porównać do innych bo innych nie miałem, ale sieciowa przydaje się do prac przy warsztacie , akumulatorowa wszędzie tam gdzie się pracuje poza domem i na drabinie.

Wszystko zależy od brzeszczotów jakie kupisz no i jakie pasują do Twojego sprzętu. Ostatnio kupiłem zestaw 6 pil brzeszczotów PMF GOP STARLOCK w promocyjnej cenie i napiszę, że jestem mega zadowolony.

Najlepiej jest sprawdzić wycinając w desce calowej otwór prostokątny pod gniazdko elektryczne:yes: - jeśli zrobisz to bez najmniejszego problemu, nie będzie cię męczyć, szarpać, drżeć i wszystkie krawędzie będą gładkie wzdłuż narysowanych linii, a samo urządzenie nie będzie gorące od pracy - sprawdzi się.

Ważna jest też możliwość i szybkość zmiany kąta narzędzia ja np trzymając korpus ręką w jednej pozycji drugą mogę zmieniać mocowanie narzędzia to ważne gdy dostęp jest np utrudniony, a do wymiany nie potrzeba jeszcze jakiegoś klucza.

Szlifierka a urządzenie wielofunkcyjne to dwa odmienne narzędzia o innej zasadzie działania.

I nie można porównywać narzędzi z linii profesjonalnych do z linii amatorskiej jak to zrobiłeś w przypadku Erbauera i Boscha. Ten pierwszy do zastosowania amatorskiego spokojnie wystarczy., a jak masz nadwyżkę kasy to oczywiście, zakup Boscha jest ok.

Wg mnie jedno i drugie narzędzie jest potrzebne w domowym warsztacie z tym że najpierw powinna znaleźć się dobra wiertarka, wkrętarka, szlifierka kątowa i urządzenie wielofunkcyjne.