Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyregulować takie okno (zdjęcie)

Adek2002

Recommended Posts

Dzień dobry

Chciałbym zmienić tryb w oknie,na zimowy.-czyli żeby był całkowity docisk,bo obecnie są minimalne przewiewy i jest zimno.Próbowałem kombinerkami,ale nie da rady tego ruszyć :bash: Może trzeba mieć jakiś specjalny klucz? czy użyć większej siły? Na rolce nie ma żadnego wskaznika,przekręcam w stronę wewnętrzną mieszkania.

Na youtube sprawdzałem poradniki,ale nie ma filmu z taką rolką.

okno.jpg

Dzień dobry

.Próbowałem kombinerkami,ale nie da rady tego ruszyć :bash: Może trzeba mieć jakiś specjalny klucz? czy użyć większej siły? Na rolce nie ma żadnego wskaznika,przekręcam w stronę wewnętrzną mieszkania.

To nie da rady tego ruszyć czy da, bo piszesz że przekręcasz w stronę wewnętrzną.

Próbowałeś tą rolkę odciągnąć od okucia na zewnątrz i przekręcić?

Kto jest producentem tego okucia, być może to pozwoli na rozwikłanie tego problemu.

Stare okucia kiedyś nie posiadały takiej regulacji, ile lat może mieć to okno?

• Like 1

Sorry,nie wyraziłem się dokładnie,staram się przekręcić w stronę wewnątrz mieszkania,ale nic nie rusza.

Tak,próbowałem rolkę odciągnąć i przekręcić,ale nie da rady.

Ile lat może mieć to okno? podobno 5 lat temu były wstawiane okna,mieszkam u dziewczyny,a ona jak kupiła mieszkanie,to w ogłoszeniu było napisane,że okna wymienione i,że są z niską przepustowością ciepła.

Niestety nie ma nazwy producenta.

A czy położenie tej rolki tak jak na zdjęciu,może powodować delikatne przewiewy? Bo uszczelki sprawdziłem i są dobre.Delikatnie wieje między klamkami (są 2 takie okna obok siebie)

Sorry,nie wyraziłem się dokładnie,staram się przekręcić w stronę wewnątrz mieszkania,ale nic nie rusza.

Ile lat może mieć to okno? podobno 5 lat temu były wstawiane okna,mieszkam u dziewczyny,a ona jak kupiła mieszkanie,to w ogłoszeniu było napisane,że okna wymienione i,że są z niską przepustowością ciepła.

Niestety nie ma nazwy producenta.

A czy położenie tej rolki tak jak na zdjęciu,może powodować delikatne przewiewy? Bo uszczelki sprawdziłem i są dobre.Delikatnie wieje między klamkami (są 2 takie okna obok siebie)

Dziwne, 5 lat to już powinno mieć regulację. Tak samo dziwne że nie ma wybitego logo producenta na okuciu. A na ramce wewnątrz szyb jest wydrukowany jakiś napis?

W ogłoszeniu wszystko napiszą aby podnieść cenę tak samo jak przy kupnie używanego auta, co drugi sprzedający twierdzi że był wymieniony rozrząd i oleje ;)

Nie trzeba się z tym siłować. Wystarczy pociągnąć ten wystający dzyndzel, obrócić tak, by grubsza jego strona była skierowana na zewnątrz okna (do środka cieńsza ścianka) i puścić. Tyle.

Który "dzyndzel" mas zna myśli? bo autor tematu napisał że próbował rolkę podnieść i nie da rady.

Nie trzeba się z tym siłować. Wystarczy pociągnąć ten wystający dzyndzel, obrócić tak, by grubsza jego strona była skierowana na zewnątrz okna (do środka cieńsza ścianka) i puścić. Tyle.

Próbowałem,nic nie ruszyło,ogólnie ten dzyndzel/rolka jest jednolita,nie ma grubszej strony.Myślę jeszcze zakupić wd 40 i może coś pomoże.

Edytowane przez Adek2002

Dziwne, 5 lat to już powinno mieć regulację. Tak samo dziwne że nie ma wybitego logo producenta na okuciu. A na ramce wewnątrz szyb jest wydrukowany jakiś napis?

W ogłoszeniu wszystko napiszą aby podnieść cenę tak samo jak przy kupnie używanego auta, co drugi sprzedający twierdzi że był wymieniony rozrząd i oleje ;)

Znalazłem informację,że niektóre okna kupowane w marketach,nie mają nazwy producenta.W piątek jeszcze raz obejrzę to okno,i jak znajdę nazwę,to napiszę.

Próbowałem,nic nie ruszyło,ogólnie ten dzyndzel/rolka jest jednolita,nie ma grubszej strony.Myślę jeszcze zakupić wd 40 i może coś pomoże.

Wątpię aby WD40 coś pomogło bo ta rolka nie prawa się zapiec, choćby nie wiem co.

Z marketu wątpię aby było to okno bo w marketach są standardowe a do domu czy mieszkania bierze się okna pod wymiar.

Jeżeli chodzi o nazwę to nie mam na myśli nazwę producenta okien tylko producenta okuć, i na metolowym okuciu powinno być coś wytłoczone, może na klamce jest jakieś jakieś ;logo.