Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kostka brukową a gwarancja.

Nervil18

Recommended Posts

Witam

Mam problem z kostka brukowa Tzn. Po roku czasu kostka zaczęła się masowo zapadać. Zgłaszałem to wykonawcy niestety on bagatelizuje sprawę. Obecnie jest już 1,5 roku od ułożenia kostki i kostka wygląda coraz gorzej. Niestety nie mam umowy z wykonawcą. Posiadam jedynie fakturę na ułożenie kostki i świadków. Czy jest jakaś szansa wyegzekwować od wykonawcy naprawienie kostki ?

Proszę o pomoc.

A możesz napisać coś więcej ?

Mam to robić na podstawie gwarancji ? Bo z tego co czytałem to rękojmia na takie usługi obowiązuje tylko rok :-( zaznaczę jeszcze jedną ważna rzecz że wykonawca wystawił mi fakturę VAT tylko na połowę prac ( wiadomo podatki) oczywiście mój błąd... Lecz mam świadków że układał całość.. zgodziłem się tak bo to mój znajomy.

A możesz napisać coś więcej ?

Mam to robić na podstawie gwarancji ? Bo z tego co czytałem to rękojmia na takie usługi obowiązuje tylko rok :-( zaznaczę jeszcze jedną ważna rzecz że wykonawca wystawił mi fakturę VAT tylko na połowę prac ( wiadomo podatki) oczywiście mój błąd... Lecz mam świadków że układał całość.. zgodziłem się tak bo to mój znajomy.

No cóż, do sądu oddasz to i siebie pogrzebiesz. Takie są skutki chcąc być miłym albo zrobić komuś dobrze, szkoda że teraz ten wykonawca nie chce zrobić Tobie dobrze.

Rękojmia obejmuje różne okresy, to zależy ile wykonawca czy producent udzieli.

Czyli teleporada:,-) może ktoś napisze coś więcej ?

Sugerowałbym drogę polubowną.

Inaczej czeka Ciebie kopanie się z koniem, pamiętaj, że okres gwarancji zależy od gwaranta (wykonawca może ją teraz okreśłić na rok, skoro nie zostało to ujęte inaczej w umowie).

Nawet po tym roku masz szansę - ale wówczas musiałbyś być przygotowany na wynajęcie rzeczoznawcy, który wydałby opinię, że kostka została położona nieprawidłowo (niezgodnie ze sztuką), czyli była obarczona usterką już w momencie oddania do eksploatacji.

Co do rękojmi (ustawowe 2 lata) to nie wiem, czy można się na nią powołać w przypadku usługi.

Rzecznik Praw Konsumenckich będzie wiedział.

Mylisz rękojmie z gwarancją i masz ambicje tu doradzać ?

Widzę że się doszkoliłeś trochę bo napisałeś że dwa lata jest ustawowo i jak masz takie parcie na szkło aby podważać moje porady to doucz się że producent może rękojmie udzielić na większy okres, podobnie jest z gwarancją - ustawowo jest na dwa lata ale są producenci co udzielają standardowo na trzy lata a i w przypadku gdy sprzęt jest kupowany na firmę producent zaznacza że gwarancja obejmuje tylko na rok.

A mało tego jeszcze czytać ze zrozumieniem nie potrafisz, napisałem wyraźnie i nie łączyłem gwarancji z rękojmią ale jak widzę lubisz komuś dosrać na szybko bez analizy treści, oj nieładnie tak zarzucać komuś niekompetencję będąc samemu nie fer.

A możesz mi pokazać choć jeden zapis w którym producent przedłuża rękojmię ?

Serio, nie potrafisz przyznać się do błędu, tylko brniesz w to dalej, narażając się na śmieszność ?

:lol:

A to, co napisałeś wyraźnie jeszcze raz przytoczę:

Rękojmia obejmuje różne okresy, to zależy ile wykonawca czy producent udzieli

No to może trochę wiedzy:

Rękojmia jest podobnie jak gwarancja odpowiedzialnością sprzedającego za wady produktu. O warunkach reklamacji na podstawie rękojmi nie decyduje jednak sprzedawca. Reguluje je ustawa, a konkretnie przepisy Kodeksu Cywilnego (Art. 556-576). Sprzedawca nie ma więc tutaj dużego „pola manewru”. Musi się podporządkować.

https://szaflarscy.pl/rekojmia-i-gwarancja/

Okres obowiązywania rękojmi wynosi 2 lata, w przypadku gwarancji zależy od woli gwaranta
.

https://konsument.gov.pl/reklamacja-rekojmia-a-gwarancja/

Jeszcze raz przypominam - miedzy usługodawcą, a usługobiorcą nie została podpisana żadna umowa.

Jedyna sytuacja, kiedy rękojmia wynosi 5 lat to w przypadku "obiektów budowlanych".

Jednak nie wiem, czy usługa o której mowa w temacie spełnia ten warunek

https://www.tgc.eu/publikacje/rekojmia-i-gwarancja-w-umowie-o-roboty-budowlane

Edytowane przez fotohobby

To że nie została podpisana żadna umowa to wiem bo czytam że zrozumieniem. I nie ja wspomniałem o rękojmi jako pierwszy w tym temacie.

Natomiast co do okresu to nie jest żadną tajemnicą że może być wydłużona, fakt? producenci samochodów między innymi udzielają tak wydłużonej rękojmi.

Widzisz gdzieś błąd? albo pisanie nieprawdy z mojej strony? zapewne tak bo Ty jak coś złapiesz to już nie odpuścisz. jesteś tu jedynym nieomylnym userem;)

Jeżeli ja jako producent udzielam 5 letniej rękojmi to przepisów prawa nie łamie i mogę bo mam taki kaprys, czy prawo albo Ty zabronisz mi tego?

Który producent samochodów udziela przedłużonej rękojmi ?

Jeżeli ja jako producent udzielam 5 letniej rękojmi to przepisów prawa nie łamie i mogę bo mam taki kaprys, czy prawo albo Ty zabronisz mi tego?

Który producent to oferuje?

Zapoznaj się z linkami z mojego poprzedniego posta. Wiem, źe sam nie lubisz szukać informacji w Google, więc zrobiłem to za Ciebie

No rozumiem tego wykonawcę z opisu wynika że źle zagęścił, to rżnie głupa. Bo musiałby cały podjazd jeszcze raz wykonać , zagęścić. Pełne koszty robocizny po jego stronie

Ale jak znajomy to zacznij mu obrabiać zad wsród wspólnych znajomych . A także tam gdzie aktualnie brukuje . Straci dwóch trzech klientów, sam się zgłosi z pretensjami i propozycją

• 2 weeks później...
No rozumiem tego wykonawcę z opisu wynika że źle zagęścił, to rżnie głupa. Bo musiałby cały podjazd jeszcze raz wykonać , zagęścić. Pełne koszty robocizny po jego stronie

Ale jak znajomy to zacznij mu obrabiać zad wsród wspólnych znajomych . A także tam gdzie aktualnie brukuje . Straci dwóch trzech klientów, sam się zgłosi z pretensjami i propozycją

Już dobry miesiąc ma reklamę na popularnym portalu internetowym, opis i zdjęcia.

Zadaje Pytanie ponowienie czy mogę w jakiś sposób pociągnąć wykonawcę do odpowiedzialności ?

Czy polskie prawo przewiduje w przepisach jakąś rękojmie czy gwarancje na ułożenie kostki ?