Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kostka brukową a gwarancja.

Nervil18

Recommended Posts

Witam

Mam problem z kostka brukowa Tzn. Po roku czasu kostka zaczęła się masowo zapadać. Zgłaszałem to wykonawcy niestety on bagatelizuje sprawę. Obecnie jest już 1,5 roku od ułożenia kostki i kostka wygląda coraz gorzej. Niestety nie mam umowy z wykonawcą. Posiadam jedynie fakturę na ułożenie kostki i świadków. Czy jest jakaś szansa wyegzekwować od wykonawcy naprawienie kostki ?

Proszę o pomoc.

A możesz napisać coś więcej ?

Mam to robić na podstawie gwarancji ? Bo z tego co czytałem to rękojmia na takie usługi obowiązuje tylko rok :-( zaznaczę jeszcze jedną ważna rzecz że wykonawca wystawił mi fakturę VAT tylko na połowę prac ( wiadomo podatki) oczywiście mój błąd... Lecz mam świadków że układał całość.. zgodziłem się tak bo to mój znajomy.

Czyli teleporada:,-) może ktoś napisze coś więcej ?

Sugerowałbym drogę polubowną.

Inaczej czeka Ciebie kopanie się z koniem, pamiętaj, że okres gwarancji zależy od gwaranta (wykonawca może ją teraz okreśłić na rok, skoro nie zostało to ujęte inaczej w umowie).

Nawet po tym roku masz szansę - ale wówczas musiałbyś być przygotowany na wynajęcie rzeczoznawcy, który wydałby opinię, że kostka została położona nieprawidłowo (niezgodnie ze sztuką), czyli była obarczona usterką już w momencie oddania do eksploatacji.

Co do rękojmi (ustawowe 2 lata) to nie wiem, czy można się na nią powołać w przypadku usługi.

Rzecznik Praw Konsumenckich będzie wiedział.

A możesz mi pokazać choć jeden zapis w którym producent przedłuża rękojmię ?

Serio, nie potrafisz przyznać się do błędu, tylko brniesz w to dalej, narażając się na śmieszność ?

:lol:

A to, co napisałeś wyraźnie jeszcze raz przytoczę:

Rękojmia obejmuje różne okresy, to zależy ile wykonawca czy producent udzieli

No to może trochę wiedzy:

Rękojmia jest podobnie jak gwarancja odpowiedzialnością sprzedającego za wady produktu. O warunkach reklamacji na podstawie rękojmi nie decyduje jednak sprzedawca. Reguluje je ustawa, a konkretnie przepisy Kodeksu Cywilnego (Art. 556-576). Sprzedawca nie ma więc tutaj dużego „pola manewru”. Musi się podporządkować.

https://szaflarscy.pl/rekojmia-i-gwarancja/

Okres obowiązywania rękojmi wynosi 2 lata, w przypadku gwarancji zależy od woli gwaranta
.

https://konsument.gov.pl/reklamacja-rekojmia-a-gwarancja/

Jeszcze raz przypominam - miedzy usługodawcą, a usługobiorcą nie została podpisana żadna umowa.

Jedyna sytuacja, kiedy rękojmia wynosi 5 lat to w przypadku "obiektów budowlanych".

Jednak nie wiem, czy usługa o której mowa w temacie spełnia ten warunek

https://www.tgc.eu/publikacje/rekojmia-i-gwarancja-w-umowie-o-roboty-budowlane

Edytowane przez fotohobby

Który producent samochodów udziela przedłużonej rękojmi ?

Jeżeli ja jako producent udzielam 5 letniej rękojmi to przepisów prawa nie łamie i mogę bo mam taki kaprys, czy prawo albo Ty zabronisz mi tego?

Który producent to oferuje?

Zapoznaj się z linkami z mojego poprzedniego posta. Wiem, źe sam nie lubisz szukać informacji w Google, więc zrobiłem to za Ciebie

No rozumiem tego wykonawcę z opisu wynika że źle zagęścił, to rżnie głupa. Bo musiałby cały podjazd jeszcze raz wykonać , zagęścić. Pełne koszty robocizny po jego stronie

Ale jak znajomy to zacznij mu obrabiać zad wsród wspólnych znajomych . A także tam gdzie aktualnie brukuje . Straci dwóch trzech klientów, sam się zgłosi z pretensjami i propozycją

• 2 weeks później...
No rozumiem tego wykonawcę z opisu wynika że źle zagęścił, to rżnie głupa. Bo musiałby cały podjazd jeszcze raz wykonać , zagęścić. Pełne koszty robocizny po jego stronie

Ale jak znajomy to zacznij mu obrabiać zad wsród wspólnych znajomych . A także tam gdzie aktualnie brukuje . Straci dwóch trzech klientów, sam się zgłosi z pretensjami i propozycją

Już dobry miesiąc ma reklamę na popularnym portalu internetowym, opis i zdjęcia.

Zadaje Pytanie ponowienie czy mogę w jakiś sposób pociągnąć wykonawcę do odpowiedzialności ?

Czy polskie prawo przewiduje w przepisach jakąś rękojmie czy gwarancje na ułożenie kostki ?

Zadajesz pytanie:

Czy polskie prawo przewiduje w przepisach jakąś rękojmie czy gwarancje na ułożenie kostki ?

Więc rozumiem, że chcesz uzyskać poradę.

Wskazałem Tobie gdzie ją uzyskać, bo tutaj, jak widzisz, niektórzy mylą gwarancję z rękojmią.

Jesteś tak ograniczony w swoim rozumowaniu i tylko Twoje się tu liczy. ile razy mam pisać i udowadniać? Acha, Tobie nie da rady nic udowodnić bo zawsze twoje musi być na wierzchu, tak samo jak zadanie, ostatnie w każdym temacie należy do Ciebie.

Gdzie pisałem że gwarancja i rękojmia to to samo?? Więc nie kłam ohydnie i nie oczerniaj innych ludzi,Panie NAJLEPSZY DORADCO NA TYM FORUM.

Odpuść sobie te wyśmiewne posty pod adresem innych, nie tylko pod moim.

Pisałeś, że rękojmia może być udzielona na dowolny okres czasu - że to producent określa jej czas

producenci samochodów między innymi udzielają tak wydłużonej rękojmi.

(kompletny absurd, bo rękojmi nie udziela producent tylko sprzedawca co linkowałem, a czas jej trwania określa prawo).

Ale brniesz dalej:

Jeżeli ja jako producent udzielam 5 letniej rękojmi

Co dowodzi, że kompletnie nie wiesz, o czym piszesz.

Pisałeś o producentach samochodów udzielających rękojmi na dłuższy, niż dwa lata okres czasu.

Kiedy poprosiłem o linka do tej oferty, jakoś dziwnie zamilkłeś...

Więc, skoro nie masz cohones, żeby przyznać, że pisałeś bzdury, miej choć trochę wstydu i po prostu zamilcz.

I co mu powie ów rzecznik?? .

Na pewno więcej, niż Ty.

Umowa może być zawarta w formie ustnej, a jeśli na fakturze nie uwzględniono ilości m2 (o połowę mniejszej, niż faktyczna), to ma po prostu usługę po atrakcyjnej cenie.

Poza tym - może nie doczytałeś, ale sugerowałem rozwiązanie polubowne.

Domniemuję, iż do takowego nie doszło, więc sugeruję, aby sprawę oddać specjaliście.

Bo na forach, to (jak wyżej widać) różne kwiatki można znaleźć.

Chrzanisz jak mały Kazio po dużym piwie. Minimalny czas trwania rękojmi określa prawo które mówi ze trwa dwa lata a nikt nie może udzielić rękojmi krócej niż dwa lata bo łamie prawo, natomiast może udzielić dłużej skoro producent ma takie kaprycho i nikt mu tego nie zabroni.

Rzecz tak samo dotyczy gwarancji, ustawowo wg prawa bodajże jakiegoś unijnego okres gwarancji jest na dwa lata ale producenci udzielają na dłuższe okresy gwarancję.

Nadal dajesz pokaz swojej indolencji.

Po pierwsze - j przyjmij to wreszcie do wiadomości - rękojmia obowiązuje SPRZEDAWCĘ, a nie PRODUCENTA

GWARANCJI udziela producent, on określa jej długość j zasady (np obowiązkowe przeglądy).

Jest ona najczęściej pisemna i określa jej warunki.

Czy widziałeś pisemną rękojmię?

Po drugie - czas trwania RĘKOJMI określa prawo, nie producent (sprzedawca).

Czy możesz znaleźć przykład RĘKOJMI udzielonej przez PRODUCENTA, która by była dłuższa, niż 2 lata ?

Podaj linka, chętnie się dokształce :)

Z tego, co piszesz wynika kompletnie mylisz te pojęcia.

Zresztą sam piszesz

Rzecz tak samo dotyczy gwarancji,

Otóż nie, nie "tak samo". To zupełnie inne narzędzia.

W tym wątku wdziałasz na zasadzie "nie znam się, ale się wypowiem".

To jeszcze mały ból, jednak najgorsze jest to, że kiedy podaje Ci się błędy w Twoim rozumowaniu przybiersz postawę "nikt mnie n ie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarna"

A to już żałosne.

Żałosne to jest Twoje przypieprzanie się o kropkę nad i. Nie ja tu pierwszy wspomniałem o rękojmi to raz, a dwa w wyniku twojej dywersji potrafisz tak człowieka z tropu zbić że potem wychodzą pewne nieścisłości. ę.

Oczywiście, że nie Ty pierwszy spomniałeś o rękojmi, tylko Ty napisałeś o niej bzdury, co skorygowałem

Tak Ciebie zbiłem z tropu, że przez ostatnie 2-3 strony upierasz się, źe rękojmi udziela producent i że może udzielać jej dłuższej, niż ustawowy czas.

:lol:

Przykładów oczywiście brak.

Daj już spokój i dla własnego dobra nie ciągnij tego dalej...