Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kostka brukową a gwarancja.

Nervil18

Recommended Posts

Czlowieku, czy Ty trollujesz, czy faktycznie kompletnie nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze? .

Przecież od kilku postów tĺukę ci do głowy, że producent NIE UDZIELA RĘKOJMI.

Rękojmi udziela SPRZEDAWCA I TRWA ONA 2 LATA (5 w przypadku obiektów budowlanych)

To Ty zacząłeś pisać jakieś bzdety io o wydłużonej rękojmi udzielanej przez producentów samochodów.

Oczywiście szczegółów nie przytoczyłeś.

I czy nie pisze wyraźnie że sprzedawca może udzielić rękojmi na rok w przypadku używanego towaru??

A jakie to , ma znaczene dla autora wątku ???

że producent udzieli na 5 czy 6 lat rękojmi jest nieprawdą?? Nie może udzielić na taki okres??

PRODUCENT NIE UDZIELA RĘKOJMI !!

5 lat rękojmi obowiązuje TYLKO w przypadku obiektów budowlanych.

NIe ma 6 lat rękojmi. Ile razy mam Ci pisać, żeby podał przykład ? No przecież w moim linku jest napisane wyraźnie:

"W przypadku rękojmi okres ten regulują przepisy Kodeksu Cywilnego – są to 2 lata (lub 5 lat w przypadku nieruchomości)."

2, albo 5 lat (rok w przypadku używek) i tyle. Nie ma rękojmi, trwającej trzy lata, nie ma na 8 lat

Zakoduj to sobie

Więc podsumowując na podstawie powyższego rękojmi może udzielić zarówno producent jak i sprzedawca

c38c67b690dd022caea9f3f2f70d8e4d.gif

Nie nie i jeszcze raz nie !

Chłopie, czy Ty nie potrafisz przeczytać kilku zdań ze zrozumieniem?

Gdzie w ww cytatach masz napisane cokolwiek, o rękojmi udzielanej przez producenta ?

Z Wikipedii:

Rękojmia – ustawowa, czasami obligatoryjna odpowiedzialność sprzedawcy względem kupującego za wady fizyczne oraz prawne rzeczy sprzedanej

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/R%C4%99kojmia

Edytowane przez fotohobby
  • Like 1

Witam

Mam problem z kostka brukowa Tzn. Po roku czasu kostka zaczęła się masowo zapadać. Zgłaszałem to wykonawcy niestety on bagatelizuje sprawę. Obecnie jest już 1,5 roku od ułożenia kostki i kostka wygląda coraz gorzej. Niestety nie mam umowy z wykonawcą. Posiadam jedynie fakturę na ułożenie kostki i świadków. Czy jest jakaś szansa wyegzekwować od wykonawcy naprawienie kostki ?

Proszę o pomoc.

Bez umowy to możesz sobie jedynie odmówić zdrowaśkę, żeby mniej zapadało się.