Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena stanu surowego

piotrf

Recommended Posts

• 4 weeks później...
Ja szukam ekipy budowlanej w okolicy Warszawy do budowy domu 150m2 Za ROZSADNA CENE (budowa trybem gospodarczym)

Oferty kierowac na maila: [email protected] lub tel 601-052-296

Polecam moją ekipę (tzn. mi stawiali):

Grzegorz Kramek

0604401916

czy kwota 15tys jest odpowiednia za robocizne stanu surowego + dach wieżba, pokrycie (blacho dochówka) za domek o wymiarach 8,9x8,5 z poddaszem użytkowym,dach 140m2

wg mnie bardzo rozsądna cena, zwłąszcza jeśli za nią idzie jakość

Ale jakoś słabo widzę murarzy w formie dekarzy

• 2 weeks później...
Nooo... to może mi jeszcze powiesz do czego zaliczyć ocieplanie z zewnątrz (przy ścianie dwuwarstowej). Nurtuje mnie to od pewnego czasu - czy to surowy otwarty (chyba nie), czy surowy zamknięty (waham się) czy może wykończenie zewnętrzne.

A wiesz, że nie wiem .. chyba do dowolnego stanu surowego jeżeli harmonogram robót przewiduje ocieplenie.. wiesz ocieplać można i po oddaniu budynku :) :wink:

Zastanawiałem się po prostu, w który etap harmonogramu dla banku to upchnąć. No i nie wiem czy by mi nie pasowało najbardziej do surowego zamkniętego.

a wiesz mam ten samy problem musze wypełnić te rubryki do harmonogramu ... kredyt .. widze ze mozemy sobie pomóc jakby co . moje (nasze) gg 52468

Zastanawiałem się po prostu, w który etap harmonogramu dla banku to upchnąć. No i nie wiem czy by mi nie pasowało najbardziej do surowego zamkniętego.

budowlańcy w swoich ofertach dla mnie dot. stanu surowego nigdy ocieplenia nie wliczają - dla nich to wykończeniówka, tak jak tynki wewn.

• 2 weeks później...
Nooo... to może mi jeszcze powiesz do czego zaliczyć ocieplanie z zewnątrz (przy ścianie dwuwarstowej). Nurtuje mnie to od pewnego czasu - czy to surowy otwarty (chyba nie), czy surowy zamknięty (waham się) czy może wykończenie zewnętrzne.

Ocieplenie zalicza się do stanu wykończeniowego... zatem ani stan surowy otwarty, ani zamknięty 8)

Pzdr

Thaurus

• 3 weeks później...
Jeśli dajesz to dla banku, to zalicz do tego etapu, w którym będziesz ocieplenie rzeczywiście wykonywał. Banki (np. PKO BP) przed wypłatą kolejnej transzy kredytu sprawdzają czy poprzednia została wykorzystana prawidłowo, czyli czy odpowiedni element budynku rzeczywiście pojawił się w naturze. Dlatego najlepiej kosztorys elementów scalonych do kredytu uporządkować w kolejności wykonywania - w tym wypadku zapewne na przedostatniej pozycji, tuż przed tynkiem zewnętrznym. A czy to jest zgodne z klasyfikacją do odpowiedniej kategorii robót, to ich nie obchodzi, więc po co sobie i im utrudniać.