Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Centrala deszczowa lub inna opcja nawadniania wodą deszczową i/lub wodociągową

a.starczewski

Recommended Posts

Cześć,

Zamierzam ze względów ekologicznych podlewać ogród deszczówką. Zamówiłem zbiornik podziemny na deszczówkę 2000l, wiem że taka ilość wody nie wystarczy, więc będę zmuszony korzystać czasami z wody wodociągowej.

Czy dysponuje ktoś jakimś projektem/schematem rozwiązania centrali deszczowej, najchętniej kompatybilnym ze starowaniem smartfonem np. z Supla?

Jeśli tak, to byłbym bardzo rad, gdyby się podzielił swoim pomysłem.

Szukałem rozwiązania, i wydaje mi się, że rozwiązanie jest zastosowanie centrali deszczowej. Chyba, że przekombinowuję i można to zrobić jakoś prościej?

Najtańsze na rynku rozwiązania central bazują na następujących elementach:

• Sterowniku IBO PC-10P
  • Pompa odśrodkowa PMC 1500 INOX 230V IBO
  • Zawór trójdrogowy z siłownikiem
  • Wyłącznik pływakowy

Wszystkie wymienione elementy kosztują jedynie ułamek ceny dostępnych na rynku rozwiązań. Te centrale, które znalazłem kosztują 3500-5000 zł, co czyni to rozwiązanie przy moich potrzebach oceniam jako nieopłacalne przedsięwzięcie - wolę ręcznie przełączać zawór pomiędzy wodą deszczową a wodociągową.

Pozrawiam

Olek

Edytowane przez a.starczewski
Błąd składni

Mój Mauser 1000l kosztował 150zl,pompka tzw "ruska" drugie 150zl,podłączenie rynien do tego jakieś 100zl.

Podłączenie, złączki do tego ok.50zl.

A tak to wyglądało przed zasypaniem:

5c00db166315a8dfgen.jpg

A ruska pompa to taka:

https://allegro.pl/oferta/pompa-ruska-350w-do-czystej-i-brudnej-wody-10687186537?offerId=10687186537&inventoryUnitId=t5uzMl4LodEe334J6xIarg&adGroupId=ZmJlNmQ1NDUtNjBmZi00OTVmLTg1ZmEtMDQ5NWMxOWQ2N2ZjAA&campaignId=MmM0YTFhYTktNjk2Ni00ZGZlLTlkMTQtYWM0NmJhZTBiYmM2AA&sig=d9180246dfbbd5c65407fc64ec6313a4&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=Cj0KCQjw--GFBhDeARIsACH_kdY2oDez9dMi0jylwdLDd_4RNpQNq7BTEDw8i1E6EpFwp4GTJpYW_RcaApehEALw_wcB

Ale mam dwie ręce, lewą i prawą,żeby to uruchomić i podlewać ręcznie.

Ty rozumiem jesteś inwalidą i nie masz takiej możliwości ?

Edytowane przez Arturo1972

Hej,

Do rozprowadzenia nawadniania po ogrodzie zamierzam użyć tych samych węży, dla deszczówki i wody wodociągowej.

Nadal jednak nie wiem jak zautomatyzować lub chociażby ułatwić sobie przełączanie między obydwoma żródłami zasilania w wodę.

Może komuś się to przyda, poszperałem trochę w Internecie i wydaje mi się, że można zastosować również tańsze elementy, polskiego producenta:

Sterownik np. Omnigena BRIO SK-21

Pompa WZ 750 Omnigena

Pływakowy sterownik Omnigena 15m podwójnego działania

Zawór ANTYSKAŻENIOWY Zwrotny 1" do wody

Pozdrawiam

Olek

Edytowane przez a.starczewski
połączyłem dwa posty w jeden

Trudno jest napisać dokładniej , jak już sam coś wymyśliłeś.

Wiadomo różne systemy generują rożne problemy - samo sterowanie wydaje się proste tylko mogą pojawić się wady natury technicznej - zbyt duże ciśnienie z pompy - albo uszkodzi pompę, albo zraszacze. Ogólnie stosuje się przeponowe naczynia hydroforowe - ale to można pominąć.

System zabezpieczenia pracy pompy na sucho - czy to będzie pływak taki jak zamieściłeś czy włącznik pływakowy

image.jpg

Wtedy np taki pływaczek steruje stycznikiem zasilania pompy którego zasilanie cewki jest zarazem blokadą na "suchy bieg" dla pompy i przełączenie na zasilanie elektrozaworu zasilania woda z sieci.:rolleyes:

rycina.jpg

Schemat blok.jpg

Wtedy już zaprogramowanie dowolnego on/off (radiowego, wifi, czy lan) nie stanowi problemu.

Ważne jest jedno, należy zabezpieczyć się przed ewentualnym pomieszaniem wody, i zanieczyszczeniem przez wodę opadową dysz spryskiwaczy(stąd filtry)

Dalsze sterowania np obwodami poszczególny sekcji też przez zmyślny sterownik czy programator.

W przyzwoitych pieniądzach da się to ogarnąć.

Dziękuję @CityMatic o to właśnie mi chodziło, czyli jak rozumiem pływak zarazem wyłącza pompę i uruchamia elektrozawór, który przełącza na zasilanie z sieci wodociągowej.

Teraz pytanie do forumowiczów, czy zna ktoś jakiś elektrozawór + sterowanie, które w ławy sposób można byłoby sterować pływakiem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie.

Olek