a.starczewski 03.06.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć,Zamierzam ze względów ekologicznych podlewać ogród deszczówką. Zamówiłem zbiornik podziemny na deszczówkę 2000l, wiem że taka ilość wody nie wystarczy, więc będę zmuszony korzystać czasami z wody wodociągowej. Czy dysponuje ktoś jakimś projektem/schematem rozwiązania centrali deszczowej, najchętniej kompatybilnym ze starowaniem smartfonem np. z Supla?Jeśli tak, to byłbym bardzo rad, gdyby się podzielił swoim pomysłem. Szukałem rozwiązania, i wydaje mi się, że rozwiązanie jest zastosowanie centrali deszczowej. Chyba, że przekombinowuję i można to zrobić jakoś prościej? Najtańsze na rynku rozwiązania central bazują na następujących elementach: Sterowniku IBO PC-10PPompa odśrodkowa PMC 1500 INOX 230V IBO Zawór trójdrogowy z siłownikiem Wyłącznik pływakowy Wszystkie wymienione elementy kosztują jedynie ułamek ceny dostępnych na rynku rozwiązań. Te centrale, które znalazłem kosztują 3500-5000 zł, co czyni to rozwiązanie przy moich potrzebach oceniam jako nieopłacalne przedsięwzięcie - wolę ręcznie przełączać zawór pomiędzy wodą deszczową a wodociągową. PozrawiamOlek Edytowane 3 Czerwca 2021 przez a.starczewski Błąd składni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 03.06.2021 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Mój Mauser 1000l kosztował 150zl,pompka tzw "ruska" drugie 150zl,podłączenie rynien do tego jakieś 100zl. Podłączenie, złączki do tego ok.50zl. A tak to wyglądało przed zasypaniem: A ruska pompa to taka: https://allegro.pl/oferta/pompa-ruska-350w-do-czystej-i-brudnej-wody-10687186537?offerId=10687186537&inventoryUnitId=t5uzMl4LodEe334J6xIarg&adGroupId=ZmJlNmQ1NDUtNjBmZi00OTVmLTg1ZmEtMDQ5NWMxOWQ2N2ZjAA&campaignId=MmM0YTFhYTktNjk2Ni00ZGZlLTlkMTQtYWM0NmJhZTBiYmM2AA&sig=d9180246dfbbd5c65407fc64ec6313a4&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=Cj0KCQjw--GFBhDeARIsACH_kdY2oDez9dMi0jylwdLDd_4RNpQNq7BTEDw8i1E6EpFwp4GTJpYW_RcaApehEALw_wcB Ale mam dwie ręce, lewą i prawą,żeby to uruchomić i podlewać ręcznie. Ty rozumiem jesteś inwalidą i nie masz takiej możliwości ? Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.starczewski 04.06.2021 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) Hej, Do rozprowadzenia nawadniania po ogrodzie zamierzam użyć tych samych węży, dla deszczówki i wody wodociągowej. Nadal jednak nie wiem jak zautomatyzować lub chociażby ułatwić sobie przełączanie między obydwoma żródłami zasilania w wodę. Może komuś się to przyda, poszperałem trochę w Internecie i wydaje mi się, że można zastosować również tańsze elementy, polskiego producenta:Sterownik np. Omnigena BRIO SK-21Pompa WZ 750 OmnigenaPływakowy sterownik Omnigena 15m podwójnego działaniaZawór ANTYSKAŻENIOWY Zwrotny 1" do wody PozdrawiamOlek Edytowane 4 Czerwca 2021 przez a.starczewski połączyłem dwa posty w jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.06.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Nie prościej jesienią wymieszać ziemię z aquagelem . Ten napęcznieje wodą i będzie stanowił rezerwuar wody dla roślin sadzonych sianych wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.06.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Nie prościej jesienią wymieszać ziemię z aquagelem . Ten napęcznieje wodą i będzie stanowił rezerwuar wody dla roślin sadzonych sianych wiosną Mocne - ale pomysłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.starczewski 07.06.2021 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 @ganago Powiedz to moim tujom, żeby pobierały wodę przez całe lato z aquagelu. Rozumiem, ze jest wiele możliwych rozwiązań. Jaki kierunek wydaje sie najsensowniejszy?Pytam, po to by wyeliminować jak najwięcej błędów na etapie implementacji nawadniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.06.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Trudno jest napisać dokładniej , jak już sam coś wymyśliłeś. Wiadomo różne systemy generują rożne problemy - samo sterowanie wydaje się proste tylko mogą pojawić się wady natury technicznej - zbyt duże ciśnienie z pompy - albo uszkodzi pompę, albo zraszacze. Ogólnie stosuje się przeponowe naczynia hydroforowe - ale to można pominąć. System zabezpieczenia pracy pompy na sucho - czy to będzie pływak taki jak zamieściłeś czy włącznik pływakowy Wtedy np taki pływaczek steruje stycznikiem zasilania pompy którego zasilanie cewki jest zarazem blokadą na "suchy bieg" dla pompy i przełączenie na zasilanie elektrozaworu zasilania woda z sieci. Wtedy już zaprogramowanie dowolnego on/off (radiowego, wifi, czy lan) nie stanowi problemu. Ważne jest jedno, należy zabezpieczyć się przed ewentualnym pomieszaniem wody, i zanieczyszczeniem przez wodę opadową dysz spryskiwaczy(stąd filtry) Dalsze sterowania np obwodami poszczególny sekcji też przez zmyślny sterownik czy programator. W przyzwoitych pieniądzach da się to ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.starczewski 07.06.2021 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Dziękuję @CityMatic o to właśnie mi chodziło, czyli jak rozumiem pływak zarazem wyłącza pompę i uruchamia elektrozawór, który przełącza na zasilanie z sieci wodociągowej. Teraz pytanie do forumowiczów, czy zna ktoś jakiś elektrozawór + sterowanie, które w ławy sposób można byłoby sterować pływakiem?Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie.Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts