Medmex82 04.06.2021 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Witam. Mam pytanie a nawet kilka pytań ale najpierw nakresle temat. Dostałem od teścia garaż w budynku gospodarczym. Zbudowany jest z cegieł i otynkowany. Teraz jestem w trakcie ściągania tynku i chcę zostawić starą cegłę tylko ją odnowić, zabezpieczyć i pomalować oraz nałożyć nową fuge i teraz tak. 1. W niektórych miejscach na cegłę są czarne plamy to pewnie wilgoć i czym te plamy zestrzec jeśli w ogóle można. 2. W niektórych miejscach mam no może w 4 cegłach mam spore ubytki cegła była bardzo krucha i odpadła nawet 30% cegły odpadło i co ja mogę z tym zrobić?? 3. Podczas używania młota do kucia starego tynku pojawiają się niewielkie bruzdy i czym mogę te ubytki zakleić żeby to jakoś wyglądało? 4. I najważniejsze pytanie jak wygląda sprawa z czyszczeniem starej cegły? Jak usunąć tynk który pozostał a dokładniej to takie delikatne przebarwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 04.06.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 jaka cegła? w jakich latach był budowany budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.06.2021 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Dobrać podobną i te cegły z ubytkami wymienić na podobne. Wymaga cegieł i cierpliwości przy skrobaniu i wymianie. A ścianę pracowicie wyszorować ryżową szczotką . A jak wilgoć nie zniknie to i odciąć podciąganie od podłoża 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Medmex82 05.06.2021 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Cegła jak cegła czerwona jeśli chodzi o lata budowy to lata przedwojenne. A co do wymiany to tak można cegłę jedną wyciągnąć i włożyć nową?? A te małe ubytki które zrobiłem młotem pneumatycznym to czym zrobić?? Jest jakas masa ceglana aby te narożniki wypełnić?? No i co zrobić z czarnym nalotem na niektórych cegłach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.06.2021 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Zniszczone cegły usunąć i zamienić na takie same / podobne. Całość można wypiaskować, ten zabieg usunie zanieczyszczenia i wyrówna powierzchnię, zniweluje bruzdy od kucia. Sprawdzić jak piaskowanie wpłynie na starą cegłę. Na koniec może oczyszczony i odkurzony mur zaimpregnować. Edytowane 5 Czerwca 2021 przez PaRa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.06.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Pracowicie wyskrobując zaprawę może być łyżka, widelec, szpachelka wyciągasz czyścisz z zaprawy powstała dziurę nakładasz nową zaprawę i wciskasz cegłę licując ją z murem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Medmex82 05.06.2021 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Ok dzieki za pomoc ale moje pytanie brzmi - jak już zdejmę stary tynk, wymienię cegły to co wtedy?? wszystkie cegły wyszlifować?? nie ma opcji na piaskowanie więc muszę to zrobić inną metodą bo chcę cały brud zmyć z każdej cegły i pozostałości po starym tynku.A co do fugi bo zrozumiałe że położę nową fugę ale moje pytanie brzmi jak głęboko muszę pozbyć się starej fugi tzn to chyba nie fuga tylko zwykły cement który zamienił się w piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 07.06.2021 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Fleks z diamentem też starczy tylko ręka nie wezwyczajona szybko się męczy , a zdejmujesz minimalną warstwę to łątwo o nieodwracalne rysy. Ale dalej upieram się przy ryżowej szczocie . Piaskowanie czy starcie diamentem wierzchniej warstwy cegły odsłania jej "porowatość" po tym zabiegu o wiele szybciej się brudzi. Im bardziej się certolisz z pilniczkiem do paznokci nad fragmentami cegieł tym ostatecznie lepszy efekt osiągniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts