Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konserwacja i ubytki w starej cegle

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie a nawet kilka pytań ale najpierw nakresle temat. Dostałem od teścia garaż w budynku gospodarczym. Zbudowany jest z cegieł i otynkowany. Teraz jestem w trakcie ściągania tynku i chcę zostawić starą cegłę tylko ją odnowić, zabezpieczyć i pomalować oraz nałożyć nową fuge i teraz tak.

1. W niektórych miejscach na cegłę są czarne plamy to pewnie wilgoć i czym te plamy zestrzec jeśli w ogóle można.

2. W niektórych miejscach mam no może w 4 cegłach mam spore ubytki cegła była bardzo krucha i odpadła nawet 30% cegły odpadło i co ja mogę z tym zrobić??

3. Podczas używania młota do kucia starego tynku pojawiają się niewielkie bruzdy i czym mogę te ubytki zakleić żeby to jakoś wyglądało?

4. I najważniejsze pytanie jak wygląda sprawa z czyszczeniem starej cegły? Jak usunąć tynk który pozostał a dokładniej to takie delikatne przebarwienia.

Cegła jak cegła czerwona jeśli chodzi o lata budowy to lata przedwojenne. A co do wymiany to tak można cegłę jedną wyciągnąć i włożyć nową?? A te małe ubytki które zrobiłem młotem pneumatycznym to czym zrobić?? Jest jakas masa ceglana aby te narożniki wypełnić?? No i co zrobić z czarnym nalotem na niektórych cegłach??

Zniszczone cegły usunąć i zamienić na takie same / podobne.

Całość można wypiaskować, ten zabieg usunie zanieczyszczenia i wyrówna powierzchnię, zniweluje bruzdy od kucia. Sprawdzić jak piaskowanie wpłynie na starą cegłę. Na koniec może oczyszczony i odkurzony mur zaimpregnować.

Edytowane przez PaRa
  • Like 1

Ok dzieki za pomoc ale moje pytanie brzmi - jak już zdejmę stary tynk, wymienię cegły to co wtedy?? wszystkie cegły wyszlifować?? nie ma opcji na piaskowanie więc muszę to zrobić inną metodą bo chcę cały brud zmyć z każdej cegły i pozostałości po starym tynku.

A co do fugi bo zrozumiałe że położę nową fugę ale moje pytanie brzmi jak głęboko muszę pozbyć się starej fugi tzn to chyba nie fuga tylko zwykły cement który zamienił się w piasek.

Fleks z diamentem też starczy tylko ręka nie wezwyczajona szybko się męczy , a zdejmujesz minimalną warstwę to łątwo o nieodwracalne rysy. Ale dalej upieram się przy ryżowej szczocie .

Piaskowanie czy starcie diamentem wierzchniej warstwy cegły odsłania jej "porowatość" po tym zabiegu o wiele szybciej się brudzi. Im bardziej się certolisz z pilniczkiem do paznokci nad fragmentami cegieł tym ostatecznie lepszy efekt osiągniesz