Tide 04.06.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Zakupiłam mieszkanie, w którym chcę wyodrębnić, w ramach zmian lokatorskich, osobną kuchnię. Deweloper ma tylko i aż jedna uwagę przez którą odrzuca ten wniosek - brak spełnienia wymogu nasłonecznienia w stosunku 1:8 (okno/podłoga). Moja kuchnia ma okno, ale bardzo małe, ale wg Rozporządzenia jedynym wymogiem wprost do kuchni jest to, że ma mieć okno, a poniższe, to już interpretacja do pomieszczeń, a kuchnia w tym Rozporządzeniu jest jasno i jednoznacznie określona jako pomieszczenie pomocnicze. Ktoś może zna to z praktyki albo lepiej z opinii ekspertów/decyzji organów/wyroków sądowych? Ja znalazłam poniższe: ‘§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:(...)10) pomieszczeniu mieszkalnym – należy przez to rozumieć pokoje w mieszkaniu, a także sypialnie i pomieszczenia do dziennego pobytu ludzi w budynku zamieszkania zbiorowego,11) pomieszczeniu pomocniczym – należy przez to rozumieć pomieszczenie znajdujące się w obrębie mieszkania lub lokalu użytkowego służące do celów komunikacji wewnętrznej, higieniczno-sanitarnych, przygotowywania posiłków, z wyjątkiem kuchni zakładów żywienia zbiorowego, a także do przechowywania ubrań, przedmiotów oraz żywności,(...)’II SA/Lu 618/08 - Wyrok WSA w Lublinie‘Zgodnie z § 3 pkt. 11 rozporządzenia przez pomieszczenie pomocnicze, należy rozumieć pomieszczenie znajdujące się w obrębie mieszkania lub lokalu użytkowego służące do celów komunikacji wewnętrznej, higieniczno-sanitarnych, przygotowywania posiłków, z wyjątkiem kuchni zakładów żywienia zbiorowego, a także do przechowywania ubrań, przedmiotów oraz żywności. Kuchnia, jest zgodnie z przytoczonym objaśnieniem, pomieszczeniem pomocniczym, a nie mieszkalnym. Wobec powyższego organy słusznie przyjęły iż wskazane powyżej przepisy § 13, § 57 oraz § 60 rozporządzenia nie chronią kuchni letniej czy też kuchni-pokoju.’ II SA/Gd 698/15 - Wyrok WSA w Gdańsku‘- § 57 ust. 2 rozporządzenia). Przepisy zawarte w §§ 13 i 60 rozporządzenia dotyczą pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi, do jakich - zgodnie z definicją zawartą w § 3 pkt 9 i 10 rozporządzenia - należą pokoje sypialne i pokój dzienny, zaś kuchnia, łazienka i przedpokój są pomieszczeniami pomocniczymi i nie są przeznaczone na stały pobyt ludzi. Zatem pomieszczenie kuchenne nie musi spełniać wymagań zawartych w §§ 13 i 60 rozporządzenia.’ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.06.2021 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Sam sobie odpowiedziałeś , a deweloper ignoruje istnienie ślepych kuchni. Zatem odmowa spowodowana jest innymi pobudkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts