matix1505 06.06.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Witam, zakupiłem mieszkanie w 100. letniej kamienicy, objęta jest jedynkę gminną ewidencją zabytków. W spółdzielni zostałem poinformowany że okna muszą mieć zachowany wzór, mają być drewniane i poza tym mam ustalić resztę z konserwatorem. O ile ze wzorem się zgadzam, o tyle z drewnem niekoniecznie. Każde mieszkanie poza moim ma już wymienione okna i wszyscy mają plastikowe, w dodatku nie każdy ma zachowany wzór. W dodatku na klatkach schodowych też jest plastik. Sąsiedzi nie kontaktowali się z konserwatorem wymieniając okna. A na dodatek na parterze sklep wymienił okno na o wiele większe niż było i w dodatku w kolorze brązowym gdzie reszta jest biała. Po rozmowie we współdzieli rozmawiałem raz jeszcze z kimś innym od nich przez telefon i ta osoba z kolei mi przekazała żebym zachował tylko wzór okien a resztą się nie przejmować. Lecz teraz nie wiem jak to rozwiązać żeby nie narobić sobie problemów ? Najchętniej wymieniłbym nie informując nikogo o tym ale nie wiem jakie mogą być konsekwencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.06.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 " ... nie wiem jakie mogą być konsekwencje "- przywrócenie do stanu pierwotnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.06.2021 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Ostatecznie zdanie w tej kwestii należy do konserwatora. Pozostali lokatorzy skoro maja zachowany wzór a materiał plastik to ktoś musiał wyrazić im na to zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 08.06.2021 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Nie daj się zwariować wal plastikowe z takim samym wzorem. Jak się konserwatorzy rozzuchwalą to z mieszkań będa płyty kuchenne wywalać na rzecz kuchenek na węgiel z fajerkami. Identycznymi jakie były w kuchniach sto lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts