Loczeski 07.06.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Witam,Przymierzam się do izolacji fundamentów. Dom jest z lat 70, fundament z kamienia, połowa domu podpiwniczona. Chciałbym przedstawić mój plan działania jednocześnie prosząc o wskazówki czy zamysł jest dobry. 1.Odkopuje fundamenty na jednej ścianie (na jaką głębokość mogę to zrobić?Czy należy odkopać cały fundament?- częściowo dom jest podpiwniczony)2.Wyrównanie ścian fundamentów zaprawą cementową.3.Izolacja przeciwwilgociowa + ewentualnie izolacja termiczna na wysokości przymarzania.4.Zasypanie fundamentów piaskiem. Edytowane 7 Czerwca 2021 przez Loczeski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.06.2021 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 OK, ale pkt 3 musi być zrobiony solidnie Izolacje proponuję zrobić dwuskładnikową przeciw wodną a nie przeciw wilgociową, na to XPS i folia kubełkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loczeski 09.06.2021 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Czy folia kubełkowa pod naporem ziemi nie zniszczy swoimi wypustkami izolacji termicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 10.06.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Czy folia kubełkowa pod naporem ziemi nie zniszczy swoimi wypustkami izolacji termicznej? Powiem tak: "My kule uważamy, że:" prędzej ziemia pod naporem zniszczy folię kubełkową niż folia zniszczy XPSa. Nie myl XPS ze styropianem EPS !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loczeski 11.06.2021 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Tak się zastanawiam nad sensem mojego pomysłu. Izolacji poziomej nie ma, nie da się jej z robić w starym domu. Od zewnątrz jak zaizoluje i tak przecież nie uniknę podciągania wody (brak izolacji poziomej). Dodatkowo od wewnętrznej strony częściowo też występuję grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts