pierwszydomdlawroga 07.06.2021 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Witam. Mam następującą kwestię: w momencie wyboru pieca nie rozważałem fotowotaiki. W związku z tym nie dopilnowałem, aby zasobnik na cwu (vaillant) miał możliwość montażu grzałki. Teraz mam nadwyżki energii, którą chciałbym wykorzystać, ale szkoda pozbywać się zaledwie kilkuletniego zbiornika na cwu (piec gazowy 2-funkcyjny). Czy ktoś praktykował / czy ma sens zakup jakiegoś tańszego modelu podgrzewacza elektrycznego (np. 50l lub przepływowego) i podłączeniego go szeregowo -> przed zasileniem obecnego zbiornika cwu? W momencie nadwyżki energii (np. w ciągu słonecznego dnia) w czasie gdy obecny zasobnik będzie pobierał wodę, przechodziłaby ona przez dodatkowy podgrzewacz elektryczny i na wejściu zamiast mieć np 10-15C, podgrzana by była (przynajmniej tyle ile wejdzie do dodatkowego podgrzewacza) do np 45C. Potem kocioł gazowy podgrzałby tylko do zadanej temp.48C w istniejącym zasobniku (podgrzewanym gazem). Wieczorem / w nocy, pobór wody do obecnego zasobnika by był w takiej temperaturze jaka przychodzi z sieci wodociągowej (woda by przepływała przez podgrzewacz elektryczny odłączony od zasilania na czas braku nadwyżek prądu). Przy 4-osobowej rodzinie koszty ogrzewania cwu rocznie to ok 300-400 zł. Więc dodatkowy zasobnik elektryczny (mowię o dolnej półce/marketowych) zwraca się po roku+. Ktoś praktykował coś podobnego i może się podzielić wnioskami? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2021 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Jaka jest Twoja nadwyżka w skali roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwszydomdlawroga 07.06.2021 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Na ten moment (nie ma jeszcze pełnego roku odkąd uruchomiłem fotowotaikę, ale szacunki wydają mi się dość realistyczne) - będzie to ok 2000-2500 kWh. Mam świadomość, że to nie jest jakoś bardzo dużo, ale po prostu oddać do elektrowni ,,za nic'' też szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2021 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) To lepiej zamontuj klimę z funkcją grzania, zrobi z tych 2 MWh trzy razy tyle.To, co zaproponowałeś jest dość dziwaczne - przecież ten system działaby tylko w momencie poboru wody.Jaki procent wodu zużywasz właśnie wtedy, kiedy występuje nadwyżka produkowanej energii ?10% ?10% z tych 400zł ? Edytowane 7 Czerwca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwszydomdlawroga 07.06.2021 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Bazowałem na informacji istniejącego zasobnika (tego podłączonego pod piec gazowy) - > strata ciepła ma być mniej niż 1 kWh / dobę. Zakładając, że do podgrzania 150l wody do temp 48C potrzeba jakieś 6.5 kWh (?) zakładałem, że fakt, iż nagrzewanie jest tylko w momencie poboru wody nie jest większym problemem Ale też mi się coś nie zgadzało, że strata ciepła z zasobnika jest tak mała... Chyba, że coś przeoczyłem jeślo chodzi o kwestię strat ciepła zasobnika a utrzymywanie wody o zadanej temperaturze... Przy okazji podłącze inny temat : wykorzystanie tej nadwyżki przez wpięcie grzałek w grzejniki łazienkowe, które są osobnymi pętlami na rozdzielaczu podłogówki - ma sens? W lecie z zaworem grzejnika zamknietym (grzeje sam grzejnik-suszenie ręczników itp), a w zimie - zawór otwarty, woda przepływa przez grzejnik i grzałki łazienkowe wspomagają podgrzewanie podłogówki (podłoga w łazienkach na osobnych pętlach). Ma sens, czy przekombinowane? Z klimą z funkcją grzania - myślałem, ale jej instalacja we właściwych a nie pasujących miejscach w gotowym domu jest troszkę ... problematyczna w moim wypadku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwszydomdlawroga 07.06.2021 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 To lepiej zamontuj klimę z funkcją grzania, zrobi z tych 2 MWh trzy razy tyle. To, co zaproponowałeś jest dość dziwaczne - przecież ten system działaby tylko w momencie poboru wody. Wg mojego zrozumienia nie tylko w momencie poboru wody - woda by trafiala ciepła do istniejącego zasobnika & "czekała" tam na użycie a straty ciepła w okresie postoju (braku zużycia wody) są wg specyfikacji zasobnika Vaillanta minimalne. Jaki procent wodu zużywasz właśnie wtedy, kiedy występuje nadwyżka produkowanej energii ? 10% ? 10% z tych 400zł ? Jak powyższe - zakładałem, że prawie całośćz tego kosztu odzyskam (- straty za ,,przestój"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Sam pisałeś: W momencie nadwyżki energii (np. w ciągu słonecznego dnia) w czasie gdy obecny zasobnik będzie pobierał wodę, przechodziłaby ona przez dodatkowy podgrzewacz elektryczny i na wejściu zamiast mieć np 10-15C, podgrzana by była (przynajmniej tyle ile wejdzie do dodatkowego podgrzewacza) do np 45C. Potem kocioł gazowy podgrzałby tylko do zadanej temp.48C w istniejącym zasobniku (podgrzewanym gazem) Już teraz sam nie wiem- chcesz wpiąć ten podgrzewacz na wejściu zimnej wody do kotła, czy szeregowo pomiędzy kocioł a zasobnik? To drugie jest niewykonalne- bo przepływowy podgrzewacz reaguje na spadek ciśnienia (odkręcenie kranu), a wpięty pomiędzy kocioł gazowy, a zasobnik takiego spadku by nie odnotował. Strasznie rzeźbisz... Zamontuj sobie jedną klimę, albo kup większy zasobnik i grzałkę. W ogóle po co montowaneś przewymiarowaną instalację ? Edytowane 7 Czerwca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwszydomdlawroga 07.06.2021 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Sam pisałeś: Już teraz sam nie wiem- chcesz wpiąć ten podgrzewacz na wejściu zimnej wody do kotła, czy szeregowo pomiędzy kocioł a zasobnik? Na wejściu zimnej wody do zasobnika cwu ogrzewanego kotłem gazowym. Nie wprowadzam wody z sieci wodociągowej do kotła tylko do zasobnika, a w zasobniku jest pętla zasilana z kotła która wodę z instalacji wodociągowej ogrzewa ale się z nią nie miesza. Chyba, że coś przeoczyłem? Woda teraz wpływa w temp. z sieci miejskiej (10-15C). Ja chcę ją tylko wstępnie podgrzać o ok. 30 stopni zanim trafi do zasobnika ogrzewangeo gazem. Tak jak bym ciepłą wodę miejską wprowadził do zasobnika w domu. To drugie jest niewykonalne- bo przepływowy podgrzewacz reaguje na spadek ciśnienia (odkręcenie kranu), a wpięty pomiędzy kocioł gazowy, a zasobnik takiego spadku by nie odnotował. Strasznie rzeźbisz... Tu chyba kwestia ciśnienia nie będzie miała zastosowania (odp. powyżej). Zamontuj sobie jedną klimę, albo kup większy zasobnik i grzałkę. W ogóle po co montowaneś przewymiarowaną instalację ? Jedna klima na dom, bez kanałów, prowadzenie rurek do odprowadzenia skroplin itp - niewykonalne. Dom praktycznie wykończony. Nie chcę teraz nic kuć i psuć tego co właśnie skończyłem. Zasobnik z grzałką - racja, ale jak w pierwszym poście, cała kwestia to jak tego uniknąć jak mam prawie nowy zasobnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.06.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Bezczelnie zwykły bojler, jednak musisz sprawdzić, czy tak można, by coś nie wybuchło itp. Edytowane 7 Czerwca 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.06.2021 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Na ten moment (nie ma jeszcze pełnego roku odkąd uruchomiłem fotowotaikę, ale szacunki wydają mi się dość realistyczne) - będzie to ok 2000-2500 kWh. Mam świadomość, że to nie jest jakoś bardzo dużo, ale po prostu oddać do elektrowni ,,za nic'' też szkoda U mnie wystarcza to na CWU czystym prądem na rok. Nie mam wanny. Bojler mam 80 litrów i tylko prysznic. Każdy ma inne uwarunkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.06.2021 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Na wejściu zimnej wody do zasobnika cwu ogrzewanego kotłem gazowym. ) No to w takim razie podgrzewacz właczy się tylko w momencie poboru wody. Pytanie, ile tej wody używasz W momencie nadwyżki energii (np. w ciągu słonecznego dnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts