Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwodnienie schodów zewnętrznych piwnicy

Recommended Posts

witam,

czy ktoś przerabiał taki temat i może się podzielić jakimś rozwiązaniem?

mam w projekcie 2,4m2 niezadaszonych schodów zewnętrznych do piwnicy i musze cos zrobić z woda opadowa. Kierownik mnie zbywa, bo kanalizacja go nie interesuje, a wykonawca zrobi "co Pan chce".

Pod schodami piasek, woda gruntowa 2,5m pod najniższym poziomem piwnicy. Czy wystarczy miedzy lawami schodów sama studzienka / rura karbowana zwieńczona kratka i bez dna, czy trzeba robić jakieś odprowadzenie wody poza obrys schodów i domu?

U siebie wyprowadzałem poza obrys schodów. Działa

ok dzieki, a jak takie wyprowadzenie mniej wiecej wyglada - jak daleko poza schodami i co dalej - rura drenarska, jakas studnia chlonna? tez miales piasek?

i na jakim etapie to robic - schody maja z obu stron mury oporowe na wlasnych lawach - czyli najpierw lanie law, a potem ich podkopanie dla tego wyprowadzenia?

Ja mam z metr poza obrys ściany wyprowadzone, moze 80 cm, na końcu rury szarej kanalizacyjnej wsypane było wiadro czy dwa gruzu zakryte od góry folia, kamieni tak aby woda się rozsączała. Rurka drenarska też spełni swoją rolę. Mam mniej bo tak 1,2m2 z których spływa woda. Tak mam piasek. Lanie ława i podkopywanie to troche utrudnianie sobie roboty, połóż rurkę przed ławą.

Ja mam z metr poza obrys ściany wyprowadzone, moze 80 cm, na końcu rury szarej kanalizacyjnej wsypane było wiadro czy dwa gruzu zakryte od góry folia, kamieni tak aby woda się rozsączała. Rurka drenarska też spełni swoją rolę. Mam mniej bo tak 1,2m2 z których spływa woda. Tak mam piasek. Lanie ława i podkopywanie to troche utrudnianie sobie roboty, połóż rurkę przed ławą.

krótko i w punkt - dzięki, zrobię podobnie.