Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Możliwość budowy domu - niejasna sprawa z normatywem dla MPZP

Recommended Posts

Witam,

Jestem zainteresowany kupnem gruntu pod budowę domu jednorodzinnego. Znalazłem odpowiednią nieruchomość. Wszystko dogadane, ale przed transakcją chciałem zweryfikować możliwość uzyskania pozwolenia na budowę w przyszłości. I tutaj pojawiają się schody, ani w gminie, ani w starostwie nie mogę uzyskać jednoznacznej odpowiedzi w sprawie możliwości zabudowy. Być może ktoś z forumowiczów pomoże, lub chociaż wskaże z kim najlepiej to zweryfikować.

Sprawa wygląda tak. Nieruchomość składa się z dwóch działek niezabudowanych w dwóch różnych wsiach, każda z innym planem MPZP (ale w jednej gminie):

Pierwsza działka o powierzchni 1080 m2, teren strefy M zgodnie z MPZP.

Druga działka o powierzchni 890 m2, teren strefy M/E zgodnie z MPZP.

Zgodnie z MPZP wprowadzonego uchwałą Rady Miejskiej obie działki znajdują się na terenie przeznaczonym na zabudowę mieszkaniową (M) oraz mieszkaniową w obszarach przyrodniczo czynnych (M/E).

Wątpliwość budzi fakt, że osobno działki te nie spełniają normatywu dla powierzchni działki, na której ma zostać wybudowany dom. Dla strefy M normatyw wynosi 1500 m2 z dopuszczonym obniżeniem wymogu o 5%, natomiast dla strefy M/E normatyw wynosi 3000m2.

Obie działki łącznie mają powierzchnię 1970m2. Gdyby zarówno jedna jak i druga działka znajdowały się w strefie M bez problemu spełniałyby wymagania MPZP. Próbuję ustalić czy będzie istniała możliwość wybudowania domu jednorodzinnego (czy dostanę w przyszłości pozwolenie na budowę) dla takiej działki.

Po wizycie w gminie zostałem odesłany do starostwa, a starostwo prosiło o wyjaśnianie wątpliwości z gminą. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak podejść do tematu? Nie chciałbym kupić działki, która będzie służyła wyłącznie za ogródek. :(

Informacyjnie dodam, że podział nastąpił po uchwaleniu MPZP na podstawie postanowienia sądowego (sprawa spadkowa).

Z góry dziękuję za Waszą pomoc.