Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontrola jakości :)

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś mógłby sprawdzić moją rozdzielnicę przed "wrzuceniem" na ścianę?

Brakuje kilku rzeczy, bo czekam na dostawę, ale jutro chcę to zamontować i pospinać.

Z góry dziękuję :)

https://naforum.zapodaj.net/8406b7a840e5.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/2afaf158ca04.jpg.html

Edytowane przez Handyman80

sorki. miałem problemy z wrzuceniem fotek z telefonu :)

L1: światło, gniazdka, indukcja, gniazdka blat, suszarka, łazienka 1, rolety parter, monoblok 1f

L2: światło, gniazdka, indukcja, zmywarka, pralka, łazienka 2, rolety poddasze, szafa hydrauliczna

L3: światło ogród, gniazdka, piekarnik, lodówka/okap, klima, reku, brama, grzałka pc, rezerwa w razie "w"

Edytowane przez Handyman80

Witam!

No ta sama. Indukcja jest na dwie fazy. Chodzi o neutralny, że może być mostek na płycie?

Jeśli chodzi o "arkusz" to czytałem, że można to spokojnie puścić przez RCD

Aparaty po:

RCD 1f 25A

Nadprądowe B16

RCD 3f 25A

Nadprądowy 3f c20 (tak chcą tynkarze pod agregat)

FR 40A (zastanawiam się, czy wystarczy czy wymienić na 63A)

Co pisze w DTR urządzenia? Bo dla mnie to przerost formy nad treśią.

He, he, pokaż mi tych "elektryków" z FB :D

Ale c20 już mam założone, więc mogę wykorzystać. Chyba, że ma Pan na myśli aparat dwupolowy?

A na fb każdy ma się w grupie za elektryka. Sam muszę go udawać, bo by mnie wywalili. Podobno to grupa tylko dla profesjonalistów :D

Bardzo chętnie. Trzeba paproków do pionu postawić, prawda?

PS. Wszedłem tam. Zaczynam szaleć ...:) Chyba że chodzi o Forum Budowlane, budujemy dom, to sorry.

PS2. To teraz bądź łaskaw wskazać, jak i w którym miejscu pomogłeś autorowi tego temat.

Bo bzdety pisać to potrafisz, jak widać. Na temat już nie, bo pewnie za trudny.

A ty jak pomogłeś autorowi. Narysuj autorowi schemat jak ma to połączyć i opisz aparaty w nim się znajdujące to ocenimy jaki z ciebie elektryk. Umiesz rysować? Oczywiście rysunek, opisy i tabele prosimy abyś narysował zgodnie z normami.

Autorze tematu - dowiedziałeś się czegoś. NIE, bo zadawanie pytań w tym dziale to strata czasu.

Ja oczywiście nie będę weryfikował Twojej rozdzielnicy. Jej montaż to zadanie dla elektryka a jeżeli Ty chcesz być tzw. bohaterem w swoim domu to Twoja sprawa.

Już założona. A jak mój elektryk wróci z budowy tunelu w Austrii, to zweryfikuje moje bohaterstwo.

Szkoda było pytać.

Czyli niepotrzebnie pisałem o indukcji, o pseudo ochronnikach, o bloku rozdzielczym.

Wobec powyższego kasuję moje wpisy, jako zbędne

Szkoda było pisać.

Inni twierdzą, że ochronniki nie są pseudo.

Brak bloku wyjaśniłem.

Nad indukcją pomyślę.

Może zapytam stolarza, który robi mi kuchnię. W końcu ma G1 E.

Pewnie nie złoży takiej rozdzielnicy, ale ważne, że mu wolno :)

Jasne. Niech stolarz zajmie się elektryką, a hydraulik meblami. Będziesz miał super wykonawstwo.

Nic dziwnego, że ciągle mam wezwania na awarie po takich specach.

PS Podaj typ i parametry tych "ochronników", zweryfikuję w PKOO, mam tam znajomych.

Edytowane przez elpapiotr

Jasne. Niech stolarz zajmie się elektryką, a hydraulik meblami. Będziesz miał super wykonawstwo.

Czy to moja wina, że te uprawnienia rozdają za pieniądze a nie wiedzę?

Mam kilku znajomych, którzy mają papier a nie potrafią podłączyć łącznika schodowego. Dlatego polegam na elektryku, który jest brygadzistą w firmie wykonującej instalacje w tunelach. Ale go w tej chwili nie ma a ja postanowiłem wykorzystać wolny dzień i zrobić coś na własnej budowie. Zarobkowo się w to nie bawię.

PS Podaj typ i parametry tych "ochronników", zweryfikuję w PKOO, mam tam znajomych.

Znowu trollujesz? a już miało być normalnie.