Handyman80 08.06.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Witam! Czy ktoś mógłby sprawdzić moją rozdzielnicę przed "wrzuceniem" na ścianę? Brakuje kilku rzeczy, bo czekam na dostawę, ale jutro chcę to zamontować i pospinać. Z góry dziękuję https://naforum.zapodaj.net/8406b7a840e5.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/2afaf158ca04.jpg.html Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Handyman80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.06.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Bo fajna jest tylko szkoda że jej nie widać. Z drugiej strony to musi sprawdzić elektryk który robił Ci instalację, kto Ci powie czy dobrze czy źle jak nie wiadomo ile obwodów i jakie urządzenia masz w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 08.06.2021 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) sorki. miałem problemy z wrzuceniem fotek z telefonu L1: światło, gniazdka, indukcja, gniazdka blat, suszarka, łazienka 1, rolety parter, monoblok 1f L2: światło, gniazdka, indukcja, zmywarka, pralka, łazienka 2, rolety poddasze, szafa hydrauliczna L3: światło ogród, gniazdka, piekarnik, lodówka/okap, klima, reku, brama, grzałka pc, rezerwa w razie "w" Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Handyman80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.06.2021 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Witam!No ta sama. Indukcja jest na dwie fazy. Chodzi o neutralny, że może być mostek na płycie?Jeśli chodzi o "arkusz" to czytałem, że można to spokojnie puścić przez RCD Aparaty po:RCD 1f 25ANadprądowe B16RCD 3f 25ANadprądowy 3f c20 (tak chcą tynkarze pod agregat)FR 40A (zastanawiam się, czy wystarczy czy wymienić na 63A) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.06.2021 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Są 3 B10. Zapomniałem napisać. Nie twierdzę, że to wyczytałem w arkuszu.Do indukcji przekrój 4mm^2.A te "chińczyki" to polecili elektrycy z grupy fb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.06.2021 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 A jeśli podepnę indukcję pod C20 3f będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.06.2021 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 No i na koniec - rozdzielnica niby wypasiona, a brak kasy na blok rozdzielczy. Nie brak kasy, lecz miejsca. Powinienem był kupić 6x18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.06.2021 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Co pisze w DTR urządzenia? Bo dla mnie to przerost formy nad treśią. He, he, pokaż mi tych "elektryków" z FB Ale c20 już mam założone, więc mogę wykorzystać. Chyba, że ma Pan na myśli aparat dwupolowy? A na fb każdy ma się w grupie za elektryka. Sam muszę go udawać, bo by mnie wywalili. Podobno to grupa tylko dla profesjonalistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 09.06.2021 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Podaj namiary na tą grupę, to może @elpapiotr się tam przeniesie i zacznie im niedopowiadać i numerami norm rzucać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.06.2021 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Bardzo chętnie. Trzeba paproków do pionu postawić, prawda? PS. Wszedłem tam. Zaczynam szaleć ... . Dziwne, chyba że o sobie piszesz bo na innych forach to Ciebie nazywają paprokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.06.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Twoja stopka wskazuje że sam siebie musisz dowartościowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 09.06.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Bardzo chętnie. Trzeba paproków do pionu postawić, prawda? PS. Wszedłem tam. Zaczynam szaleć ... Chyba że chodzi o Forum Budowlane, budujemy dom, to sorry. PS2. To teraz bądź łaskaw wskazać, jak i w którym miejscu pomogłeś autorowi tego temat. Bo bzdety pisać to potrafisz, jak widać. Na temat już nie, bo pewnie za trudny. A ty jak pomogłeś autorowi. Narysuj autorowi schemat jak ma to połączyć i opisz aparaty w nim się znajdujące to ocenimy jaki z ciebie elektryk. Umiesz rysować? Oczywiście rysunek, opisy i tabele prosimy abyś narysował zgodnie z normami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 09.06.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Autorze tematu - dowiedziałeś się czegoś. NIE, bo zadawanie pytań w tym dziale to strata czasu. Ja oczywiście nie będę weryfikował Twojej rozdzielnicy. Jej montaż to zadanie dla elektryka a jeżeli Ty chcesz być tzw. bohaterem w swoim domu to Twoja sprawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.06.2021 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Autorze tematu - dowiedziałeś się czegoś. NIE, bo zadawanie pytań w tym dziale to strata czasu. Ja oczywiście nie będę weryfikował Twojej rozdzielnicy. Jej montaż to zadanie dla elektryka a jeżeli Ty chcesz być tzw. bohaterem w swoim domu to Twoja sprawa. Już założona. A jak mój elektryk wróci z budowy tunelu w Austrii, to zweryfikuje moje bohaterstwo. Szkoda było pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.06.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Czyli niepotrzebnie pisałem o indukcji, o pseudo ochronnikach, o bloku rozdzielczym.Wobec powyższego kasuję moje wpisy, jako zbędneSzkoda było pisać. Edytowane 9 Czerwca 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.06.2021 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Czyli niepotrzebnie pisałem o indukcji, o pseudo ochronnikach, o bloku rozdzielczym. Wobec powyższego kasuję moje wpisy, jako zbędne Szkoda było pisać. Inni twierdzą, że ochronniki nie są pseudo. Brak bloku wyjaśniłem. Nad indukcją pomyślę. Może zapytam stolarza, który robi mi kuchnię. W końcu ma G1 E. Pewnie nie złoży takiej rozdzielnicy, ale ważne, że mu wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.06.2021 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Jasne. Niech stolarz zajmie się elektryką, a hydraulik meblami. Będziesz miał super wykonawstwo.Nic dziwnego, że ciągle mam wezwania na awarie po takich specach. PS Podaj typ i parametry tych "ochronników", zweryfikuję w PKOO, mam tam znajomych. Edytowane 9 Czerwca 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.06.2021 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Jasne. Niech stolarz zajmie się elektryką, a hydraulik meblami. Będziesz miał super wykonawstwo. Nic dziwnego, że ciągle mam wezwania na awarie po takich specach. Czy to moja wina, że te uprawnienia rozdają za pieniądze a nie wiedzę? Mam kilku znajomych, którzy mają papier a nie potrafią podłączyć łącznika schodowego. Dlatego polegam na elektryku, który jest brygadzistą w firmie wykonującej instalacje w tunelach. Ale go w tej chwili nie ma a ja postanowiłem wykorzystać wolny dzień i zrobić coś na własnej budowie. Zarobkowo się w to nie bawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 09.06.2021 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 PS Podaj typ i parametry tych "ochronników", zweryfikuję w PKOO, mam tam znajomych. To te: https://www.tim.pl/ogranicznik-przepiec-b-c-typ-1-2-3p-n-12-5ka-280v-v50-3-npe-280-5093526 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.06.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Jasne. Niech stolarz zajmie się elektryką, a hydraulik meblami. Będziesz miał super wykonawstwo. Nic dziwnego, że ciągle mam wezwania na awarie po takich specach. PS Podaj typ i parametry tych "ochronników", zweryfikuję w PKOO, mam tam znajomych. Znowu trollujesz? a już miało być normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts