Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontrola jakości :)

Recommended Posts

Odpowiedź dla autora w związku z ochronnikami.

OBO BETTERMANN zaliczył wpadkę co do ochronników V25. Te V50 były podobno badane i trzymają/spełniają parametry.

Dla zainteresowanych mogę dołączyć decyzję DNR-2/203/2017 Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie V25.

Decyzji odnośnie V50 - brak.

PS. Panie profesorze od kielni, nie wtrącaj się, gdy poważni ludzie rozmawiają.

No ja założyłem ten nowy - V50.

Mam jeszcze pytanie z kategorii "dziwne" :D

Czy pomysł by uziemić szynę PE kablem Cu 50mm^2, a połączenie SPD=>GSU wykonać przekrojem 25mm^2 jest głupi?

Raczej mało poważne.

O tym, jakich przekrojów należy użyć decydują przepisy. Przekroje podano w arkuszu 5-54 PN-HD 60364.

Powinny być zamieszczone w necie, np.

https://www.google.com/search?client=opera&q=minimalny+przekrój+przewodu+ochronnego&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

BEZEL też podaje.

A jeśli GSU będzie 5m od rozdzielnicy (tak by mi pasowało), to taki większy przekrój kabla ochronnego nabiera sensu, czy odległość kompletnie nie ma znaczenia?

Na ochronniku jest napisane PE<=16 dlatego pomyślałem, że dam 25 (warunek spełniony). Styki są do 35mm^2.

Odległość ma znaczenie. Im bliżej do uziemionej GSU/GSW, tym lepiej. Edytowane przez elpapiotr

Odległość ma znaczenie. Im bliżej do uziemionej GSU/GSW, tym lepiej.

Witam!

Nie mam pewności, bo zostawiłem instrukcję od spd na budowie ale doszukałem się w nocy w sieci, iż producent zaleca długość połączenia z GSU max. 50cm.

Chyba będę musiał zmienić plany i zrobić szynę obok rozdzielnicy. Chyba, że ta 50-tka będzie robić za bednarkę :D

Czy są przeciwwskazania by puszczać uziemienie GSU pod posadzką na 5-ciu metrach, czy lepiej się tego wystrzegać?

Ostatecznie mogę wyjść bednarką przez ścianę frontową.

Witam.

Najlepiej i najkorzystniej by było. gduby bednarka podłączona do GSW "schodziła" jak najkrótszą trasą do uziemienia, o którym ... nic nie wiemy.

Nie wiemy również nic o układzie sieciowym zasilania, nie wiemy jak będzie wprowadzony kabel do tej rozdzielnicy (od góry, od dołu), jaki rodzaj kabla, gdzie jest szyna PE itd.

Kabel wlz to 4x35 Al. Dostałem po starej cenie i kosztował mniej niż przekrój stopień niższy. Miedź po ostatnich podwyżkach odrzuciłem.

Sieć to TN-C.

Wlz wchodzi od dołu, dlatego dałem zugi. Uznałem, że wpięcie bezpośrednie przy tej średnicy wlz się nie uda(będzie trudne)

Szyna PE to dla mnie ten punkt, gdzie PEN rozdzielam. Pod ten rozdzielacz mogę wpiąć max 50mm^2. Mam dwa pola pod tę średnicę.

GSU mogę przenieść. Mam miejsce. Uziom dopiero będę robił (pisaliśmy o tym w innym wątku).

Zamiast pionowo-poziomego zrobię otok jak trzeba.

A zwody podłączę po przekątnej ( w przyszłości).

W tej chwili chcę tylko uziemić szynę PE oraz SPD.

Jak zajdzie potrzeba zrobię odgromówkę. Było o tym w innym wątku.