Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za ile wykonanie instalacji wod-kan i CO

Recommended Posts

Czy mógły ktoś zweryfikować koszty wykonania instalacji wodno- kanalizacyjnej i centralnego ogrzewania?

1. Wykonanie pierwszego etapu wewnętrznej instalacji kanalizacyjnej - ułożenie rur i wykonanie podejść odpływowych od urządzeń w ilości 13.

Cena za robociznę - 1910 PLN netto

2. Wykonanie pierwszego etapu wewnętrznej instalacji wody zimnej, ciepłej i cyrkulacji.Wykonanie podejść zasilających urzadzenia w wodę, montaż stelaży do WC i BIDET.,

Cena za robociznę - 2530 PLN netto

3.Wykonanie instalacji centralnego ogrzewania grzejnikowego, montaż szafek z zrozdzielaczami, wykonanie instalacji miedzianej, ułożenie rur PEX w peszlu od rozdzielaczy do miejsc usytuowania grzejników.

Cena za robociznę - 3350 PLN netto

4. wykonanie instalacji ogrzeania podłogowego w ilości 60 m2 - montaż szafek z rozdzielaczami, wykonanie instalacji miedzianej od miejsca ustuawania kotła do rozdzielaczy, połączenie instalacji z rozdzielaczami, ulożenie rur PEX na matach styropianowych.

Cena za rpbociznę - 4600 PLN netto

Jest to oferta przedstawiona przez hydraulika, pieniądze dostaje do reki bez faktury. Moje odczucia są takie, że nawet jak na warunki warszawskie, jest to cena wysoka. Czy może ktoś pdzielić się swoimi doświadczeniami w tej kwestii i ewentualnie mógłby polecić jakąs zaufaną i sprawdzoną ekipę hydrauliczną - budowa w okolicach Piaseczna pod Warszawą.

• 1 month później...

Wkrótce zapłacimy 9000zl za:

1. instalacje CO (8 punktow, cena zawiera materialy podlaczeniowe, piec, grzejniki i robocizne)

2. instalacje wodna (jak wyzej, 8 punktow)

3. instalacje kanalizacyjna (j.w. - 8 punktow)

4. instalacje gazowa (2 punkty).

dodatkowo w cenie jest podlaczenie do skrzynki gazowej.

duzo to czy malo? czekamy na opinie :)

• 2 weeks później...
Mi hydraulik powiedział 1500 zł za "uzbrojenie kotłowni" /piec 2 funkcyjny podłączenie wszystkiego + podłogówka w niewielkiej ilości/t ak to ładnie określił.

Czy to dużo czy ok?

szlia, Ty do swojego wielgachnego domu chcesz zamontować kocioł dwufunkcyjny :o

Czy rozważałas wszystkie za i przeciw?

Razem z piecem miałem oferty od 58 tys. a skończyłem na 35. :o :o

Nurni, te 35 tys. to za co dokładnie zapłaciłeś - za wodę, kan. i co czy też prąd? I ile masz metrów?

Woda, kanalizacja, co (w tym ok. 60 m2 podłogówki), cwu, piec (immergas kondensat), grzejniki Radson, odwodnienie liniowe w garażu.

Metrów - 220.

Pozdrawiam

Wykoanie kanalziacji ok 40 m kopania w terenie, w domu wykonanie kanalziacji 8 pkt, dwie łazienki+kuchnia+kotłownia, woda 8 pkt, CO -

dom 120 m2.

Razem z kuzynem to wykonywałem i zapłaciłem mu za pomoc 600 zł.

Bo większosc prac sam robiłem Sam. Po waszych cenach-zaoszczędziłem i to bardzo!

Wykoanie kanalziacji ok 40 m kopania w terenie, w domu wykonanie kanalziacji 8 pkt, dwie łazienki+kuchnia+kotłownia, woda 8 pkt, CO -

dom 120 m2.

Razem z kuzynem to wykonywałem i zapłaciłem mu za pomoc 600 zł.

Bo większosc prac sam robiłem Sam. Po waszych cenach-zaoszczędziłem i to bardzo!

Moja cena to 39000zl za dom 200m2 (CO H2O, kan.) wszystko na gotowo

tzw plug and play.

• 2 weeks później...

Właśnie załatwiam instalacje co, kan., woda i w związku z tym mam pytania.

Co należy rozumiec za 1 punkt (taki za 80-90 zł). Czy przy umywalce są 2 punkty (woda+kanalizacja), 1 punkt, czy 3 punkty (woda ciepła, woda zimna, kanalizacja).

Podłaczenie kaloryfera to jeden punkt, czy dwa (doprowadzenie, odprowadzenie).

Czy cena zależy od użytego materiału (CO, platik)? oraz od sposobu podłaczenia (przepływowy, rozdzielnikowy).

Całość M+R - wod-kan-C.O. (razem z kotłownią olejową w tym kocioł olejowy De Dietrich z automatyką pogodową) 25300 zł (w tym Robocizna 4200). Pozostał tylko biały montaż, ale to już zrobię sam.

Dom parterowy 145 m2, 10 kaloryferów, 2 x 10 m2 podłogówki, kuchnia, WC, łazienka, kotłownia olejowa.

• 1 month później...

jak na razie dwie oferty ale obie jeszcze niepelne

1. Hepworth co cwu kan, bez grzejnikow i pieca 13 grzejnikow, 45 m pod podlogowke, 3 lazienki (9 punktow) - materialy, jakies 7 tys

2. Druga oferta na to samo

materialy 6200 brutto, robocizna 3300 netto

Szacuje ze calosc z grzejnikami i piecem powiedzmy za 8 tys (wiszacy jednof+zasobink bo stojacy mi sie nie zmiesci) to bedzie jakies 22-25 tys

emil

• 4 weeks później...
Mi hydraulik oszacował wstępnie dom 160 m2 w tym ok.40 m2 podłogówki, rozdzielenie sterowania na parterze i poddaszu(podobno dużo oszczędniej w eksploatacji) 2 łazienki, kuchnia - inst. C.O. wod i kan i cwu z kotłownią Vissmana Vitorond 222 na ok. 25-26 tys. dokłądny kosztorys i szczegóły będę miał w tym tyg.

Mam rozprowadzoną w chudziaku całą kanalizacje wszystkie podejscia

i teraz pytanie hydraulik będzie rozprowadzał instalacje wodną i grzewczą, jestem z nim umówiony na cene 100 zł za punkt ,

więc jak powinien policzy? np. umywalka doprowadzenie wody 1 punkt

odprowadzenie scieków od tej umywalki też 1 punkt przecież będzie miał do założenia tylko syfon i odpowiednie wyprofilowanie do rury sciekowej(kolanko i kawałek prostej)