Aarnn 13.06.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Przygotowałem rysunkowe podsumowanie Waszych wskazówek - 3 załączniki - WARIANT 01A. Długość łączników (wkrętów lub gwoździ, tu Wasze zdania są podzielone) po wyborze sposobu budowy rusztowania niejako sama się dookreśliła, bo narzuca ją suma grubości deski elewacyjnej i kantówki pod nią. Załączam też dwa pliki pokazujące stan obecny elewacji budynku. Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi, będę za nie wdzięczny. [ATTACH=CONFIG]457099[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]457100[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]457101[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]457102[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]457103[/ATTACH] Kantówka pionowa 2,5x6, kantówka pozioma 4x6, gwoździe/wkręty ciesielskie samowiercące 70 mm. A masz już pomysł jak przymocować do ściany konstrukcję główną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrtoip 13.06.2021 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 "Aarnn", dlaczego gwoździe/wkręty mają mieć 70 mm, skoro 28 + 40 (deska elewacyjna + kantówka pod deski) = 68 mm? Jaka jest przesłanka, że wkręty muszą przebijać na wylot warstwy kantówek? Moją uwagę przykuły wkręty tarasowe HECO 4,2 x 55 mm, stal nierdzewna A2 - w promocji w jednym ze znanych marketów wychodzą po 0,12 zl/szt. Zwykłe, niesamowiercące.Czy warto?Wstępnie wyliczam, że do przybicia moich desek będzie potrzebne ok. 7 000 szt. wkretów. "Aarnn", sugerujesz wykorzystanie łat 40 x 60 mm oraz 25 x 60 mm, a zakładałem 40 x 40 mm i 25 x 40 mm. Czy poszerzenie jednego z wymiarów ma tu istotne znaczenie i rzeczywiście będzie zapobiegało pękaniu deski podczas wkręcania? Czy pod wkręty należy wpierw nawiercać otwór? Czy to powszechna praktyka? Co do mocowania kantówek głównych, to wykonawca wskazał kątowniki. O szczegóły nie pytałem. Czy warto w tej kwestii wskazać jakieś konkretne i ważne wytyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 14.06.2021 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Wkręty nie muszą przebijać kantówki. 55 mm to stanowczo za mało, 60 to prawie żadna różnica a 70 będzie w sam raz. Jeśli chcesz wkręty to samonawiercające z niepełnym gwintem.Nie dawaj kantówki o mniejszym przekroju niż 25/60 i 40/60.Tak grubej deski nie ma potrzeby nawiercać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 18.06.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Cześć, jestem w trakcie wykańczania elewacji ścian szczytowych. Deska modrzewiowa, grubość 20 mm, przykręcana na wkręty 60 mm. Wykonawcą jest firma ciesielska, która zajmuje się wyłącznie konstrukcjami drewnianymi. Wiedzą co i jak robić, gdzie należy użyć gwoździ a gdzie wkrętów. Wczoraj zapytałem o Twój przypadek i powiedzieli, że absolutnie wkręty 55mm, które chcesz kupić nie nadają się do zamocowania na elewacji desek grubości 30 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrtoip 20.06.2021 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 "Aarnn", wskazujesz, że wkręty 55 mm absolutnie się nie nadają. "Henrykow", przeciwnie - że wkręty 55 mm będą odpowiednie. Na rysunku w załączeniu zestawiam dwie długości wkrętów osadzone w przekroju mojej elewacji. Czy rzeczywiście wykorzystanie wkrętów 55-milimetrowych będzie rażącym uchybieniem? Przeszukując sieć w tym temacie znalazłem jedynie wskazówkę w j. angielskim, która mówi (tłumacząc): "Ogólna zasada mówi, że śruba powinna wchodzić na co najmniej połowę grubości materiału dolnego." Wg tej zasady łączenie na wkręty 55 mm będzie poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmyk76 09.10.2023 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Dzień dobry, znalazłem ten wątek na forum gdyż przymierzam się do przetarcia modrzewia ściętego pod elewacje str. północ, południe, Jako kompletny Świeżak w tym temacie widać dużą rozpiętość w grubości stosowanych desek od 2 do 2,8 cm. Zakładając, że od dwóch lat od realizacji elewacji Masz już doświadczenie w tej kwestii czy uważasz że te 2 cm były dobrą decyzją ??? Modrzew muszę przetrzeć i pociąć na bale do przesuszenia na kolejny sezon i stoje przed decyzją jaką grubość desek na pióro wpust mam zastosować u siebie. Z góry dzięki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts