Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przygotowałem rysunkowe podsumowanie Waszych wskazówek - 3 załączniki - WARIANT 01A.

Długość łączników (wkrętów lub gwoździ, tu Wasze zdania są podzielone) po wyborze sposobu budowy rusztowania niejako sama się dookreśliła, bo narzuca ją suma grubości deski elewacyjnej i kantówki pod nią.

Załączam też dwa pliki pokazujące stan obecny elewacji budynku.

Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi, będę za nie wdzięczny.

[ATTACH=CONFIG]457099[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]457100[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]457101[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]457102[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]457103[/ATTACH]

Kantówka pionowa 2,5x6, kantówka pozioma 4x6, gwoździe/wkręty ciesielskie samowiercące 70 mm.

A masz już pomysł jak przymocować do ściany konstrukcję główną?

"Aarnn", dlaczego gwoździe/wkręty mają mieć 70 mm, skoro 28 + 40 (deska elewacyjna + kantówka pod deski) = 68 mm? Jaka jest przesłanka, że wkręty muszą przebijać na wylot warstwy kantówek?

Moją uwagę przykuły wkręty tarasowe HECO 4,2 x 55 mm, stal nierdzewna A2 - w promocji w jednym ze znanych marketów wychodzą po 0,12 zl/szt. Zwykłe, niesamowiercące.

Czy warto?

Wstępnie wyliczam, że do przybicia moich desek będzie potrzebne ok. 7 000 szt. wkretów.

"Aarnn", sugerujesz wykorzystanie łat 40 x 60 mm oraz 25 x 60 mm, a zakładałem 40 x 40 mm i 25 x 40 mm. Czy poszerzenie jednego z wymiarów ma tu istotne znaczenie i rzeczywiście będzie zapobiegało pękaniu deski podczas wkręcania?

Czy pod wkręty należy wpierw nawiercać otwór? Czy to powszechna praktyka?

Co do mocowania kantówek głównych, to wykonawca wskazał kątowniki. O szczegóły nie pytałem. Czy warto w tej kwestii wskazać jakieś konkretne i ważne wytyczne?

Wkręty nie muszą przebijać kantówki. 55 mm to stanowczo za mało, 60 to prawie żadna różnica a 70 będzie w sam raz. Jeśli chcesz wkręty to samonawiercające z niepełnym gwintem.

Nie dawaj kantówki o mniejszym przekroju niż 25/60 i 40/60.

Tak grubej deski nie ma potrzeby nawiercać.

Cześć, jestem w trakcie wykańczania elewacji ścian szczytowych. Deska modrzewiowa, grubość 20 mm, przykręcana na wkręty 60 mm. Wykonawcą jest firma ciesielska, która zajmuje się wyłącznie konstrukcjami drewnianymi. Wiedzą co i jak robić, gdzie należy użyć gwoździ a gdzie wkrętów. Wczoraj zapytałem o Twój przypadek i powiedzieli, że absolutnie wkręty 55mm, które chcesz kupić nie nadają się do zamocowania na elewacji desek grubości 30 mm.

"Aarnn", wskazujesz, że wkręty 55 mm absolutnie się nie nadają. "Henrykow", przeciwnie - że wkręty 55 mm będą odpowiednie. Na rysunku w załączeniu zestawiam dwie długości wkrętów osadzone w przekroju mojej elewacji. Czy rzeczywiście wykorzystanie wkrętów 55-milimetrowych będzie rażącym uchybieniem? Przeszukując sieć w tym temacie znalazłem jedynie wskazówkę w j. angielskim, która mówi (tłumacząc): "Ogólna zasada mówi, że śruba powinna wchodzić na co najmniej połowę grubości materiału dolnego." Wg tej zasady łączenie na wkręty 55 mm będzie poprawne.

deskowanie_wkrety_55_vs_60.jpg

• 2 years później...

Dzień dobry, znalazłem ten wątek na forum gdyż przymierzam się do przetarcia modrzewia ściętego pod elewacje str. północ, południe, Jako kompletny Świeżak w tym temacie widać dużą rozpiętość w grubości stosowanych desek od 2 do 2,8 cm. Zakładając, że od dwóch lat od realizacji elewacji Masz już doświadczenie w tej kwestii czy uważasz że te 2 cm były dobrą decyzją ??? Modrzew muszę przetrzeć i pociąć na bale do przesuszenia na kolejny sezon i stoje przed decyzją jaką grubość desek na pióro wpust mam zastosować u siebie.

Z góry dzięki ?