Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy uruchomienia Fleck 5600 z Greensand

ElvisKing

Recommended Posts

Zakupiłem okazyjnie nieużywany odżelaziacz na złożu greensand. Butla 10x44 + sterownik Fleck 5600 (chyba, do takiego mam instrukcję ale na zdjęciach wygląda trochę inaczej). Instrukcję posiadam ale mam też kilka wątpliwości przy pierwszym uruchomieniu i sporadycznym używaniu.

1) Czy regenerację trzeba przeprowadzać okresowo czy w zależności od objętości? Dom jest w fazie wykańczania i zużycie wody też nie będzie duże a nie chcę bez sensu nabijać licznika jednocześnie płacąc większy rachunek za ścieki. Czy trzeba co 12 dni w pełni zregenerować czy można np. tylko wzruszyć złoże odpowiednim programem?

2) Instrukcja opisuje jak ustawić dozowanie wody do środka regenerującego (pływak lub biała krzywka w środku sterownika) ale nie jestem pewien ile mogę zasypać KMn04 do zbiornika. Cały kilogram na ten biały filtr a poziom wody przygotuje roztwór o odpowiednim stężeniu? Czy pilnować porcji (z tego co wiem to max 150g) na każdą regenerację?

3) Do czego służy małe pokrętełko z boku po lewej stronie sterownika? Ma narysowaną małą skalę.

Jeśli ktoś ma inne pomocne rady przy pierwszych uruchomieniu, będę wdzięczny.

3.jpg

1.jpg

woda.jpg