Xxkilerxx 09.06.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Witam. Jestem tutaj amatorem. Jestem świezo po budowie domu i mam dylemat czy moge używać swojej wody głebinowej do picia. Zrobione badania wody natomiast jestem w kropce gdyż wyniki nie sa jednoznaczne. Oczywiście na instalacji wodnej bedą zabudowane filtry. Zn 126,8242 ug/lMn 400,0020 ug/lAg 0,0120 ug/l Prosze o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 09.06.2021 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Witam. Jestem tutaj amatorem. Jestem świezo po budowie domu i mam dylemat czy moge używać swojej wody głebinowej do picia. Zrobione badania wody natomiast jestem w kropce gdyż wyniki nie sa jednoznaczne. Oczywiście na instalacji wodnej bedą zabudowane filtry. Zn 126,8242 ug/l Mn 400,0020 ug/l Ag 0,0120 ug/l Prosze o porade. To tylko te 3 składniki? A co z żelazem? Wapnem? Inne parametry fizykochemiczne? Mając pełne badania producent filtrów coś dobiera. Same minerały nie są aż tak złe. Podczas gotowania wytrąca się w czajniku. Ale armatura ucierpi. A no i co z bakteriami albo związkami azotowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xxkilerxx 10.06.2021 02:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 To tylko te 3 składniki? A co z żelazem? Wapnem? Inne parametry fizykochemiczne? Mając pełne badania producent filtrów coś dobiera. Same minerały nie są aż tak złe. Podczas gotowania wytrąca się w czajniku. Ale armatura ucierpi. A no i co z bakteriami albo związkami azotowymi? Li 3,36ug/l Be 1,539 B 61,5 Na 11,7 Mg 4,04 Al 115,47 P -4,2 K 12,7 Ca 16,3 V 0,089 Cr -0,545 Fe 69,01 Co 14,5 Ni 16,2 Cu 9,1 As 0,108 Se 0,19 Sr 107,13 Mo 0,0072 Cd 2,7 Sn 0,037 Sb 0,090 Ba 30,53 Tl 0,077 Pb 4,45 Escherichia coli 0/100 jtk/100ml Grupa coli 0/100 Enterokoki kalowe 0/100 Clostridium perfingens 0/100 Ogolna liczba mikroorganizmow 22 st. C >300 jtk/1ml Ogolna liczebnosc mikroorganizmow w 36 st C 21jtk/1ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.06.2021 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Escherichia coli 0/100 jtk/100ml Grupa coli 0/100 Enterokoki kalowe 0/100 Clostridium perfingens 0/100 Ogolna liczba mikroorganizmow 22 st. C >300 jtk/1ml Ogolna liczebnosc mikroorganizmow w 36 st C 21jtk/1ml Trochę dziwne te badania... sporo manganu, twardości (Ca + Mg) niewiele... ale do picia bym jej nie używał głównie ze względu na dużą ilość mikroorganizmów. Do takich ilości zaleca się stosowanie lampy UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.06.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Li 3,36ug/l Be 1,539 B 61,5 Na 11,7 Mg 4,04 Al 115,47 P -4,2 K 12,7 Ca 16,3 V 0,089 Cr -0,545 Fe 69,01 Co 14,5 Ni 16,2 Cu 9,1 As 0,108 Se 0,19 Sr 107,13 Mo 0,0072 Cd 2,7 Sn 0,037 Sb 0,090 Ba 30,53 Tl 0,077 Pb 4,45 Escherichia coli 0/100 jtk/100ml Grupa coli 0/100 Enterokoki kalowe 0/100 Clostridium perfingens 0/100 Ogolna liczba mikroorganizmow 22 st. C >300 jtk/1ml Ogolna liczebnosc mikroorganizmow w 36 st C 21jtk/1ml Jeśli woda ma służyć do spożycia, należy zredukować ilość manganu w wodzie za pomocą stacji uzdatniania. Studnię należy dodatkowo przechlorować, a także za stacją uzdatniania zamontować lampę UV. Warunkiem efektywnego działania lamp UV jest czystość wody pod kątem fizykochemicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.