carlo.e 04.12.2004 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Od paru lat mam w łazience (i w WC) - I piętro w 4-kondygnacyjnym bloku z lat 80, WK-70, kanały zbiorcze, wentylacja działała w WC raczej odwrotnie, a w łazience po każdym prysznicu w kabinie prysznicowej rosa ciekła po ścianach - wentylatorki łazienkowe zamiast kratki. Kominiarze chodzą co roku, ale po ostatniej wizycie zostałem wezwany do usunięcia "wentylacji mechanicznej", bo zakłócam i zagrażam życiu i zdrowiu. Powołano się m.in. na stare rozporządzenie (z 1995) o warunkach technicznych dla budynków, które zabraniało zakładania wentylatorków łazienkowych na wlotach do kanałów zbiorczych, ale już jest nowe rozporządzenie (z 2002), w którym tego przepisu nie ma; nie ma też np. zastrzeżenia, że do budynków z lat 80 stosuje się poprzednie przepisy. Moja administracja się upiera, że do starych budynków - stare prawo. Jakaś logika w tym jest, ale pytanie: czy rzeczywiście formalnie tak jest (jakiś przepis), i czy wentylatorek łazienkowy rzeczywiście coś zakłóca. Z góry wdzięczny, zafrasowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.12.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Z tego co wiem to na wspólnych ( z sąsiadami ) kanałach montowaniewentylatorów jest zabronione. Jakiś czas temu znalazł się koleś który w bloku wybudował sobie kominek i pchnął to do wspólnego kanału.....Oczywiście to nie to samo, jednak przepływy w kanale obliczonym na konkretną ilość m3, przy dodatkowej ilości wpychanej przez wentylator, powodować może słabszy przepływ normatywny u sąsiadów. Z tego można wyciągać następne wnioski, co to oznacza dla sąsiadów.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 18.12.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 To nie do końca jest tak, jak pisze Jeżysio. Rzeczywiście, prawdą jest, że stosowanie wentylatorów na zbiorczych kanałach jest zabronione. Problem w tym, że przy takim zamontowaniu nie tyle wystąpi słabszy przepływ normatywny, ale wręcz wystąpi wtłaczanie powietrza zużytego z łazienki carlo.e do pozostałych pomieszczeń podłączonych do pionu wentylacyjnego. carlo.e, pamiętaj poza tym, że jeżeli masz zamontowane w łazience urządzenie gazowe pobierające powietrze do spalania z tej łazienki, to prawdą jest, że wentylacja u Ciebie zagraża zdrowiu i życiu ludzi. Poza tym wtedy stosowanie wentylacji mechanicznej wyciągowej jest również zabronione. Co do przepisów, administracja ma rację. A gdyby nawet było inaczej, to i tak w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa zdrowia i życia ludzi musisz zastosować się do postanowień zawartych w protokole z kontroli. Przeczytaj paragraf 2, p. 1 tego rozporządzenia. W nowych przepisach nie znajdziesz zapisu o stosowaniu wentylacji mechanicznej w kanałach zbiorczych z bardzo prostego powodu. Obecnie stosowanie kanałów zbiorczych jest zabronione . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlo.e 18.12.2004 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Dziękuję za te przyczynki. Pieca gazowego nie mam, ale uznałem racje ADM-u, zdemontowałem wentylatorki i ku mojemu zdumieniu kratki (założyłem normalne plastikowe po 11 zł) ciągną całkiem przyzwoicie. A jeśli chcę sobie dobrze przewietrzyć łazienkę i WC, otwieram (albo rozszczelniam) na chwilę któreś okno w pobliżu. Kominiarze pokazali mi z anemometrem przy kratce w moimWC-cie, jaka to różnica. Byłem pod wrażeniem. Pozdrawiam, najlepsze życzenia świąteczne i noworoczne - Carloe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.12.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 ... i Tobie również wszystkiego najlepszego J Czajnik .. a ja się piszę przez "rz", jakby co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 19.12.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Rzeczywiście. Najmocniej przepraszam za naruszenie dobra osobistego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts