Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można podpisać umowę on-grid w trakcie budowy?

Mokebe

Recommended Posts

Cześć,

Jak wiadomo, jeszcze do końca roku opłacalność PV może być wysoka, a potem przez nowe zasady może nawet spaść o połowę.

Mniej więcej do października mam mieć gotowy stan surowy zamknięty. Niestety, nie będzie jeszcze łącza docelowego. Będzie pewnie budowlane, albo nawet prąd od sumsiada.

Czy przy łączu budowlanym (tj. przyłącze placu budowy: prowizorka ze słupa i erbetka) mogę starać się przyłączyć PV w systemie on-grid i podpisać umowę z PGE?

(wzór dokumentu: https://pgedystrybucja.pl/content/download/2028/file/07%20ZM%20Zg%C5%82oszenie%20mikroinstalacji%202018-05-24.pdf)

W ten sposób być może jeszcze zdążyłbym się załapać na korzystne, obecne warunki.

Z góry dzięki za rady.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że na razie to tylko projekt ustawy, który musi przejść przez szereg konsultacji. Zgodnie z dyrektywą wskazaną w projekcie opusty muszą zostać zlikwidowane do końca 2022 roku, więc branża będzie apelowała o przesunięcie okresu przejściowego o dwa lata Edytowane przez Konsultant Viessmann

• 3 weeks później...

Niestety jest potwierdzenie, że opusty zostaną zlikwidowane już na koniec tego roku.

U mnie jest mały dom 100m^2, powinienem na luzie wyrobić się z dachem, czas budowy do SSZ to zaledwie 3 miesiące. Pytanie, jak szybko PGE (które słynie z tragicznych terminów) podpisze taką umowę, gdy do nich wystapię... bo byłoby strasznie smutno, gdybym wystąpił np. o przyłaczenie w listopadzie i został uwalony bo PGE nie podejmie decyzji do końca roku...