ol_inka 05.12.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Witam Mam kłopot. Chciałabym przygotować dla męża romantyczną kolacje, coś szybkiego, smacznego, i w miare prostego w przygotowaniu. Licze na pomoc w wyborze zestawienia, wszystkie Panie forumowiczki. Kolacja ma być przy okazji rocznicy naszego poznania. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 06.12.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 Jak lubicie owoce morza, to polecam np. ośmiorniczki Można kupić mrożone i wcale nie są takie drogie - kilkanaście zł za pół kg. Trzeba chwilkę obgotować w lekko osolonej wodzie a potem obsmażyć na ziołowym masełku. Pycha Do tego micha sałaty z vinegret, bagietka i masz szybką i ciekawą kolację No i oczywiście białe winko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.12.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 A jest jakaś tradycja czy ma być niespodzianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ol_inka 07.12.2004 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 ufff nareszcie, nie mogłam sie zalogować w tym temacie Kingaa - Wielkie dzięki za przepis z ośmiorniczkami. Nigdy jeszcze nie kosztowałam tych pyszności, ale jak mam sprawdzony przepis to biore sie do roboty ...kroyena - kolacyjka ma byc w rocznice naszego poznania - już 7-ma, zawsze staramy sie to jakoś szczególnie uczcić i chciałabym żeby na stole było coś wyjątkowego pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.12.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Może tak, pusta zastawa i wino i po pół godzinie siedzenia przywiezie kartering. No chyba, że komuś puszczą nerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 08.12.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Twój mąż powinien Cię na rękach nosić – cudną żonę ma ; nie każdej się chce tak wysilić .... poza tym są też mężowie , którzy tego nie cenią – wierzę , że Twój do nich nie należy , wręcz przeciwnie . Owoce morza – to dobry afrodyzjak ... ja często robiłam chińskie danie : dość łatwe w przygotowaniu . Życzę udanej kolacji w romantycznym nastroju . Pozdrawiam blaskiem świec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.12.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 .. Kingaa - Wielkie dzięki za przepis z ośmiorniczkami. ....biore sie do roboty ...kroyena - kolacyjka ma byc w rocznice naszego poznania ...... Hmmm.... byle by tylko Twój małżonek nie odczytał faktu podania na stół ośmiornicy z tej okazji zbyt aluzyjnie Pozdrawiam i życzę Wam wielu następnych radosnych rocznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 08.12.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Może mniej finezyjne ale za to smaczliwie niemożliwie. 1 lub 2 bakłażany ( zależne od apetytu ) Kus-kus ( kasza )mięso mielone ( lub drobne kawałki co kto lubi, ale odradzam baraninę do tego )zioła wszelakie ( najlepiej świeże ), oczywiście sól Kus-kus zalewamy ciepłą wodą, na 3 min. Odcedzamy ale niech będzie mocno wilgotne.Mięso podsmażamy z ziołami ( jeśli mielone to ze 2 -3 min )Mieszamy mięso z kus-kusem i nakładamy do rynienek bakłażanowych ( tak pociąć wzdłuznie by tylnie burty zostały )Proporcja mięsa i kus-kusu jest dowolna. Do piekarnika na ok 30 min na 200 st. ( przy grubszym mięsku ciut więcej - podglądać i dziugać widelcem ) I teraz najsmaczniejsze : Owca bryndza w kostkach ( jak ser biały jest wszędzie do kupienia ) ser białyśmietana z serii " do zupy "gałka muszkatołowa Bryndzę , ser biały plus śmietana memlamy na paćkę , doskrobujemy na tarce gałkę ( mało i smakować, czy nie przesadzone )Lekko podgrzewamy by upłynnić sos i polewamy wyjęty z piekarnika bakłażan. Można opruszyć natką , ale spokojnie , by nie przebić się z aromatem.I czerwone wino . Czas przygotowania ok 30 minut Koszt ..koło 20-30 zł.Jak na 2 osoby i smaczliwość to poczciwie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 08.12.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 CO prawda nie jestem kobietą, ale chętnie podzielę się swoimi preferencjami na taki wieczór: 1. ładnie zastawiony i udekorowany stół, swiczki, te sprawy 2. szampan i ładnie odziana żona 3. pijemy szampana i danie główne to właśnie żona . . . . . 4. Śniadanie w łóżku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.12.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 na głodnego??????? Trzeba by czymś zaostrzyć apetyt na deser Proponuję porządny kawał befsztyka na wpółwysmażonego /najlepiej przed rzuceniem na bardzo gorący olej, natrzeć solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem/, do tego sałatka z krewetkami /sałata lodowa + krewetki pocięte na małe kawałki + sól +oliwa z oliwek - mozna dorzucić trochę ich do sałatki - + wycisniety czosnek. Dla bardzo glodnego faceta dodatkowo kulki z ziemniaków obsmazone jak frytki . No i dobre, wytrawne czerwone wino. Będzie bardzo udana rocznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 08.12.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Jak Polak głodny to zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.12.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 A jak nażarty to nieruchliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.12.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Nie nażarty, tylko odpowiednio pobudzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.12.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 a ja polecam solę - można zrobić podobniejak ośmiorniczki,chociaż przy takiej okazji bez czosnku,albo solę w sosie pomarańczowym: -filety smaży się na maśle,krótko,bo sola jest delikatna (oprószone solą i pieprzem,skropione sokiem z cytryny,tak po godzince od przyprawienia).Przekładamy ryby do naczynia żaroodpornego. W rondelku topimy masło,wkładamy skórkę pomaranczową,chwilkę smażymy,wlewamy śmietankę,likier pomarańczowy,sok z pomarańczy - uwaga,żeby się nie ścięły,mieszamy.Potem ryby polewamy sosem i wstawiamy na 4 minutki do piekarnika.dekorujemy ćwiartkami pomarańczy. likieru - kieliszek,na sos 2 łyżki masła i 2 łyżki śmietanki. Można zrobić taki sos z filetami z drobiu - próba generalna. albo coś innego - na zaostrzenie apetytu - carpaccio - z polędwicy albo łososia.Carpaccio było by nawet lepsze,szybciutko się robi.Tylko ze to raczej przystawka.A na deser - wiadomo. powodzenia i dalszych rocznic Aha,do soli surówka z selera - też afrodyzjak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.12.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 .... danie główne to właśnie żona ..Jak Polak głodny to zły ...A jak nażarty to nieruchliwy. ..Nie nażarty, tylko odpowiednio pobudzony .... Aha,do soli surówka z selera - też afrodyzjak Widzę, że propozycje menu zmierzają w kierunku Viagry i czegoś do popicia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 09.12.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Można kroplówkom..kroplówkom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 09.12.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Widzę, że propozycje menu zmierzają w kierunku Viagry i czegoś do popicia.. Też, jeśli ktoś potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.12.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Ale coś do popicia, czy viagre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 09.12.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 A może by tak czerwony barszczyk z krokietami.Barszczyk to pewnie wiesz jak zrobić.A pozatym to usmaż parę naleśników. Pokrojone pieczarki z cebulką usmaż na pateli, posół, popieprz, przypraw. Na naleśniki kładź usmażone pieczarki, na to plasterek żółtego sera, zawiń. Opanieruj w jajku i bułce tartej, uśmaż.Z czerwonym pikantnym barszykiem. MNIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ol_inka 09.12.2004 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 hiii...to mam już zestaw na niejedną kolacje , będe pichcić Wielkie dzięki za wszystkie pyszności Wiedziałam że moge liczyć na wspaniałych forumowiczów ale osowa mnie wychwaliła, aż urosłam i nabrałam jeszcze większego zapału do stania w kuchni - dzieki osowka, mój mąż też jest wspaniałym człowiekiem i dla niego warto sie "potrudzić" Jeszcze raz Dziękuje wszystkim pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.