Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana szczytowa na drewnianej podłodze.

Recommended Posts

Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Możecie wyjaśnić dla czego nie można ??

Tak jak już ktoś wyżej napisał to "bliźniak" powstały z podziału domu dlatego po obu stronach muru są powały.

A ten upierdliwy sąsiad to JA....

Sąsiad wywalił mi taki mur jak na obrazku twierdząc je postawił go w granicy, moim zdaniem to niedorzeczne żeby tak postawić "ciężką" ścianę. Ja z kolei zrobiłem projekt poddasza na który mam pozwolenie na budowę, muszę usunąć deski i boje się że ściana zawali mi się na głowę prosiłem sąsiada żeby przesunął ścianę na swoje miejsce bo koliduje z projektem i zagraża bezpieczeństwu.. twierdzi że nadzór budowlany pozwala wykonać taka partyzantkę..

Nie wiem czym mogę sie podeprzeć żeby go przekonać... nie chcę zgłaszać tej samowoli do nadzoru ale nie wiem jak przekonać sąsiada że tak nie można.

Uzmysłów sąsiadowi ciężar ściany, teraz drewno jeszcze zdrowe to wytrzyma. Ale kiedy z czasem wytrzymałość straci.........

Sąsiad nie da się jąć nie interesuje go zagrożenie twierdzi że postawił na swoim i może stać... nie docierają do niego żadne argumenty, już nie chcę mi się z nim polemizować bo to strata nerwów i czasu... ja mu mówię że mi się ściana na głowę zawali a on że musiał by ciąć panele i instalację przerabiać a poza tym ja sobie zrobię ładnie a on będzie miał dziadostwo... ot jego miara myśli że będę z nim rywalizował kto ma lepiej zrobione, do takiego typu człowieka ciężko dotrzeć z argumentami.

Co masz na myśli "teraz jeszcze drewno zdrowe" ?? .... jak powała ma może nawet 50 lat

Dzwoniłem do nadzoru budowlanego nie bardzo chcą opiniować przez telefon musieli by widzieć projekt (którego raczej nie ma) otrzymałem odpowiedź że jeśli ściana nie ma podparcia to jest do rozbiórki, aż prosili żeby opisać sytuację i złożyć na dziennik podawczy chętnie się tym zajmą.

Nie mam zamiaru budować ściany nośnej żeby podeprzeć to co on spieprzył, musiał bym w piwnicy robić fundamenty i przez parter murować aż na poddasze, druga sprawa czy fundamenty obecnej ściany wytrzymają kiedy bym nawet zaczął wybierać na nowe i obecna ściana się nie zawali.

Edytowane przez Mawerix