Mawerix 13.06.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Czy można murować ścianę szczytową na drewnianym stropie (powale) tak jak na załączonym obrazku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 13.06.2021 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Wyjasnij dlaczego nie mozesz wybudować sciany bezposrednio na scianie nosnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.06.2021 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Bo to pewnie stary bliźniak i wspólny strych, i sąsiad upierdliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.06.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 nie można.Z ciekawości dlaczego po obu stronach szczytu są stropy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 13.06.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Jak poniżej wybudujesz ścianę nośną i trwale połączysz z ta ścianą szczytową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawerix 13.06.2021 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Dziękuję za wasze odpowiedzi. Możecie wyjaśnić dla czego nie można ?? Tak jak już ktoś wyżej napisał to "bliźniak" powstały z podziału domu dlatego po obu stronach muru są powały. A ten upierdliwy sąsiad to JA.... Sąsiad wywalił mi taki mur jak na obrazku twierdząc je postawił go w granicy, moim zdaniem to niedorzeczne żeby tak postawić "ciężką" ścianę. Ja z kolei zrobiłem projekt poddasza na który mam pozwolenie na budowę, muszę usunąć deski i boje się że ściana zawali mi się na głowę prosiłem sąsiada żeby przesunął ścianę na swoje miejsce bo koliduje z projektem i zagraża bezpieczeństwu.. twierdzi że nadzór budowlany pozwala wykonać taka partyzantkę.. Nie wiem czym mogę sie podeprzeć żeby go przekonać... nie chcę zgłaszać tej samowoli do nadzoru ale nie wiem jak przekonać sąsiada że tak nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 14.06.2021 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Uzmysłów sąsiadowi ciężar ściany, teraz drewno jeszcze zdrowe to wytrzyma. Ale kiedy z czasem wytrzymałość straci......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawerix 14.06.2021 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Uzmysłów sąsiadowi ciężar ściany, teraz drewno jeszcze zdrowe to wytrzyma. Ale kiedy z czasem wytrzymałość straci......... Sąsiad nie da się jąć nie interesuje go zagrożenie twierdzi że postawił na swoim i może stać... nie docierają do niego żadne argumenty, już nie chcę mi się z nim polemizować bo to strata nerwów i czasu... ja mu mówię że mi się ściana na głowę zawali a on że musiał by ciąć panele i instalację przerabiać a poza tym ja sobie zrobię ładnie a on będzie miał dziadostwo... ot jego miara myśli że będę z nim rywalizował kto ma lepiej zrobione, do takiego typu człowieka ciężko dotrzeć z argumentami. Co masz na myśli "teraz jeszcze drewno zdrowe" ?? .... jak powała ma może nawet 50 lat Dzwoniłem do nadzoru budowlanego nie bardzo chcą opiniować przez telefon musieli by widzieć projekt (którego raczej nie ma) otrzymałem odpowiedź że jeśli ściana nie ma podparcia to jest do rozbiórki, aż prosili żeby opisać sytuację i złożyć na dziennik podawczy chętnie się tym zajmą. Nie mam zamiaru budować ściany nośnej żeby podeprzeć to co on spieprzył, musiał bym w piwnicy robić fundamenty i przez parter murować aż na poddasze, druga sprawa czy fundamenty obecnej ściany wytrzymają kiedy bym nawet zaczął wybierać na nowe i obecna ściana się nie zawali. Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Mawerix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts