ek030217 15.06.2021 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 WItam, Do domu mam poprowadzony kabel od skrzynki elektrycznej licznika i mam rozdzielnię.Niedawno wybudowałem na działce domek gospodarczy i tu pytanie.Czy kabel zasilania od prądu z domku (będę miał tu też rozdzielnię) mogę poprowadzić bezpośrednio do skrzynki z licznikiem czy też muszę kabel poprowadzić do domu i podpiąć do rozdzielni domowej? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 15.06.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Najlepiej zasilanie wyprowadź z rozdzielnicy głównej budynku. Wprowadzanie kolejnego kabla do skrzynki licznikowej nie zawsze jest takie proste. Najczęściej w szafkach licznikowych przygotowana jest specjalna rurka do wprowadzenia kabla pod listwę zaciskową. Ciężko ci będzie włożyć tam kolejny kabel chyba, ze dali arota 50. Kolejnym problemem może być samo podpięcie pod zaciski i tu pytanie jaki masz kabel zasilający dom, czy kolejne żyły zmieszczą się pod zaciski i czy zacisk dobrze połaczy dwie żyły. Czasami jak się żyły kabli źle ustawią to zacisk nierówno dociąga i jedna z żył może mieć luz. Kolejną przeszkodą może być plomba. Czasami wnęka szafki jest cała przykryta pleksą, a pleksa zabezpieczona plombą. Oczywiście wszystko da się zrobić tylko czy warto? Ja bym zasilanie wyprowadził jak już pisałem z rozdzielnicy głównej budynku. Masz zapasowego arota doprowadzonego do rozdzielnicy? Edytowane 15 Czerwca 2021 przez Sebixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.06.2021 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Domek zasilić oczywiście z rozdzielnicy domu. ZE niekoniecznie się zgadza na podpinanie 2 kabli pod pomiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.06.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Domek zasilić oczywiście z rozdzielnicy domu. ZE niekoniecznie się zgadza na podpinanie 2 kabli pod pomiar.Według obecnych standardów ZE nie ma możliwości podłączenia się pod "pomiar" (w domyśle licznik kWh) z kablem/przewodem zalcznikowym. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.06.2021 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Według obecnych standardów ZE nie ma możliwości podłączenia się pod "pomiar" (w domyśle licznik kWh) z kablem/przewodem zalcznikowym. Nie miałem na myśli licznika tylko ZUGi przeznaczone do podłączenia kabla/przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.06.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Nie miałem na myśli licznika tylko ZUGi przeznaczone do podłączenia kabla/przewodu.Zugi, mówisz pan? Układ sieci TT. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.06.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 No i ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.06.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 No i już nie ma mowy o "zugach', tylko o "zugu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.06.2021 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 No i już nie ma mowy o "zugach', tylko o "zugu" Co Ty chłopie wnosisz do tego tematu powiedz mi? Tradycyjnie nic. Nudzi ci się na tej emeryturze czy co? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.06.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Co Ty chłopie wnosisz do tego tematu powiedz mi? Tradycyjnie nic. Nudzi ci się na tej emeryturze czy co? Nie, chłopie. Mam robotę, jakby co. Natomiast wniosłem potwierdzenie, że słabo technicznie jest podłączać się z drugim kablem do złącza pomiarowego, choćby z tego tytułu, że może ono zostać zaplombowane. Czasami dla Odbiorcy zostanie okienko rewizyjne w złączu dla manewrowania ogranicznikiem mocy/zabezpieczeniem przed lub zalicznikowym. A żeby podłączyć drugi kabel, to zaczynają się małe schody. Zgoda na rozplombowanie, a po co, a na co itd. Nie warto, tym bardziej, że nie zawsze technicznie jest prawidłowo wpychać kolejny kabel. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.06.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Zaplombowane ZKP to są urządzenia ZE jak zabezpieczenie główne, licznik a podpięcie do złącza od domu nie jest oplombowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.06.2021 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Czytaj i ucz się : https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/standardy-techniczne-sieci/ksiega-standardow-technicznych Chociaż ... po co mu to ? Pokazałem na fotkach, a on dalej nie widzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.06.2021 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 A gdzie jakaś norma?? I co ta fotka wnosi do tematu, czyja to skrzynka, gdzie zamontowana itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.06.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 A gdzie jakaś norma?? I co ta fotka wnosi do tematu, czyja to skrzynka, gdzie zamontowana itp itd.To skrzynka Tauronu, stoi przy granicy działki odbiorcy, w Dąbrowie Górniczej. Jeszcze coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.06.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 A nie w Sosnowcu? Napisać to ja tez mogę że to w C hunach ta skrzynka stoi.Po co ZE ma plombować miejsce przyłącza do domu poza licznikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.06.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 A nie w Sosnowcu? Napisać to ja tez mogę że to w C hunach ta skrzynka stoi. Po co ZE ma plombować miejsce przyłącza do domu poza licznikiem?Jesteś poważny, czy mamy do czynienia z chłystkiem? Ale myśl, myśl, po co ZE zaplombowało zabezpieczenie zalicznikowe (w tym przypadku ogranicznik mocy)? Co prawda za dużo nie spodziewam się po tym "myśleniu", ale może się uda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.06.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Ty ElpaPiotrze myślisz , że w całym kraju Tauron jest i standardy rodem z Sosnowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 16.06.2021 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 (edytowane) ek030217 - myślę, że zakładając temat powinieneś wrzucić jakieś zdjęcia twojej skrzynki licznikowej, a w szczególności miejsca gdzie znajduje się licznik i listwa zaciskowa. Takie zdjęcie umożliwiłoby ocenę sytuacji i właściwą poradę. Grzebanie jednak w szafce operatora nie jest wskazane, a na pewno nie jest bezpieczne. Jest wielu producentów takich skrzynek, a przez to i wiele rozwiązań konstrukcyjnych. Ja mieszkam na terenie gdzie operatorem jest Energa. Tutaj zawsze był układ w stylu ZK+TL czyli skrzynka była podzielona na dwie części. W pierwszej było złącze kablowe, a w drugiej tablica licznikowa. Odbiorca otrzymuje kluczyk do tablicy licznikowej, natomiast do złącza klucz ma tylko operator. Kabel wprowadza się rurką której jeden koniec jest w ziemi natomiast drugi przy listwie zaciskowej. Tak jest najczęściej. Dlatego proponuję abyś zrobił zdjęcie skrzynki i wrzucił na forum, a na pewno ktoś tutaj udzieli ci fachowej porady. Jeżeli masz ułożony zapasowy peszel z pilotem do rozdzielnicy głównej budynku to nawet nie ma co się zastanawiać i zasil domek gospodarczy właśnie stamtąd. Jeżeli nie masz zapasowego peszla to jest problem. Można jeszcze zrobić wplot w twój wlz i zainstalować dodatkową skrzynkę na posesji, z której mógłbyś zasilić ten domek gospodarczy. Pamiętaj jednak, że jest to robota dla kumatego elektryka i sam się za to nie bierz. Powodzenia. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Sebixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ek030217 21.07.2021 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Witam, Sprawa się zakończyła tak, że Pan z Enei sugerował podłączenie fotowoltaiki do rozdzielni głównej w domu a nie do skrzynki elektrycznej.To samo montażyści, co prawda potwierdzili że w paru instalacjach w Wielkopolsce podłączono się do skrzynek, ale było dużo problemów i zdarzało się ze inwestor musiał ciągnąć trójfazę od fotowoltaiki do rozdzielni w domu.A więc mam podłączenie do rozdzielni głównej w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts