Marcin-N 15.06.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Witam, Jakiś czas temu deweloper poprawiał u mnie usterki wykryte podczas odbioru, m.in. płytki na balkonie oraz na wyjściu na balkon (wcześniej spadek był w kierunku okna i dlatego trzeba było to poprawić). Po jakimś czasie spotkała mnie niemiła niespodzianka. Listwy przypodłogowe na przyległych ścianach odkształciły się, a pod nimi po deszczu ewidentnie da się wyczuć wilgoć (szczególnie tuż pod oknem balkonowym). W kilku miejscach zaczęła odpadać lub pęcznieć farba, a gładź zaczęła się kruszyć. Przed remontem nic takiego się nie działo i w innych pokojach ten problem nie występuje, więc wydaje się, że jest to efekt uboczny nieprawidłowo wykonanych prac. W jaki sposób podejść do tego tematu, żeby nie musieć znów tego poprawiać? Czy w pierwszej kolejności powinno się wyeliminować przyczynę wilgoci (nieprawidłowo wykonana izolacja na balkonie), a potem wysuszyć ściany, położyć gładź gipsową i pomalować? Co powinno zostać zrobione na balkonie, żeby problem za jakiś czas nie powrócił? Wystarczy zdjąć płytki, wysuszyć, położyć hydroizolację i ponownie położyć płytki? Obawiam się, że jeśli nie będę mieć fundamentalnej wiedzy na ten temat, to poprawki zostaną wykonane w taki sposób, że problem prędzej czy później znów powróci. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 15.06.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Prawidłowe wykonanie balkonu to obecnie nie lada wyczyn -niczym lot w kosmos.Niestety, ale trudno Ci coś dobrze i dokładnie doradzić.Musisz wiedzieć, że na poprawne wykonanie składa się szereg odpowiednio wykonanych prac, w odpowiedniej kolejności i staranności.Jeżeli jeden z elementów zawiedzie -to reszta się sypnie jak domino.Po pierwsze musi być spadek samej płyty balkonowej-betonu (spadek robiony przez płytkarza to jak puder dla nieboszczyka, poprawia wizerunek ale nie ożywi).Powinna być termoizolacja i hydrozolacja, odpowiednio kotwione balustrady dopiero na samym końcu mogą być płytki.Poczytaj o poradnik chemii budowlanej np na stronie Ceresit albo Mapei -tam dobrze opisują jak to robić.Przegądnij projekt i spróbuj zastanowić się jak powinien być zrobiony, czy grubości balkonu są zgodne z projektem -będziesz wiedział czy jest ocieplony itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin-N 16.06.2021 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Domyślam się, że to nie taka prosta sprawa i dlatego tym bardziej się tego obawiam. Im mniej będę przygotowany, tym bardziej deweloper spróbuje to zrobić byle jak, żeby tylko pozbyć się mnie jako problemu. Może się mylę i wychodzi tu moja ignorancja, jednakże wydawało mi się, że przed remontem balkon był wykonany prawidłowo, bo nic niepokojącego się nie działo (przez blisko 3 lata). Dopiero naprawa poskutkowała tym, że mogę już zacząć sobie szukać ekipy remontowej która poprawi ściany, listy przypodłogowe, a może nawet trzeba będzie zajrzeć pod panele i zobaczyć czy tam nie ma wilgoci. Dzięki za sugestie o poradnikach. Spróbuję poszukać i chociaż trochę lepiej zorientować się w temacie. Jeśli ktoś z Was przerabiał podobny temat, to będę wdzięczny za dalsze wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts