Ifek 16.06.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Cześć, Deweloper zamontował parapety, na które nie zwróciłem wcześniej uwagi. Teraz porównując wydaje mi się, że są źle zamontowane, ponieważ aluminiowa zaślepka jest w całości poza elewacją. Wydaje mi się, że na łączeniu będzie pękać i będzie dostawać się tam woda. Patrząc na inne domy, widzę, że parapetr jest dłuższy i zaślepka wchodzi pod elewację, czasami nawet sporo. Nie wiem co w tej sytuacji zrobić, bo nie sądzę, że deweloper będzie chciał teraz rozwalić elewację i zamówić dłuższe parapety. Waszym zdaniem może to tak zostać czy jednak jest duża szansa na dostawanie się w wody w tych miejscach i nie iść na żadną ugodę z deweloperem w tej kwestii? Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.06.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Nie jest mi wiadomo, by były "normy" na zakrycie zakończeń w parapetach. Dobrym zwyczajem jest ich częściowe schowanie, ale to zwyczaj, więc nie wiem na jakiej podstawie ma być ugoda. Z drugiej strony traktowałbym to jako zaletę - jeśli to zakończenia PVC to za parę lat będą wyglądały obskurnie i taki montaż ułatwi ich wymianę. Dla siebie uszczelniłbym stok zakończenie z murem jakąś masą, ze szczególnym uwzględnieniem wskazanego strzałką miejsca: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifek 16.06.2021 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Nie jest mi wiadomo, by były "normy" na zakrycie zakończeń w parapetach. Dobrym zwyczajem jest ich częściowe schowanie, ale to zwyczaj, więc nie wiem na jakiej podstawie ma być ugoda. Dobrze wiedzieć, dziękuje. Z drugiej strony traktowałbym to jako zaletę - jeśli to zakończenia PVC to za parę lat będą wyglądały obskurnie i taki montaż ułatwi ich wymianę. To jest aluminium. Nie wygląda to też zbyt dobrze, więc taki montaż zdecydowanie nie jest zaletą. Dla siebie uszczelniłbym stok zakończenie z murem jakąś masą, ze szczególnym uwzględnieniem wskazanego strzałką miejsca: Tam w rogu (gdzie strzałka) jest dziura, że długopis włoży. Nie zostało to przed montażem zabezpieczone, a wydaje mi się, że powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.06.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Tam w rogu (gdzie strzałka) jest dziura, że długopis włoży. Nie zostało to przed montażem zabezpieczone, a wydaje mi się, że powinno być. Chyba powinno, ale jeszcze nie spotkałem by któryś z producentów parapetów zewnętrznych to zauważył Może Aluron w swoich parapetach, ale on jest wielokrotnie droższy od tanich rozwiązań. Dlatego zaznaczyłem, żeby to miejsce szczególnie doszczelnić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts