zarek36 16.06.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Dzień dobry.Których ogólnopolskich producentów można nazwać producentami stolarki PCV "premium".Albo inaczej jaki profil + okucie da okno lub drzwi balkonowe premium.Domyślam się że wiele zależy od miejscowych Panów montażystów, ale to całkiem inna inszość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/263077-kt%C3%B3ry-producent-okien-jest-naprawd%C4%99-ma-okna-quotpremiumquot/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.06.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 "Premium" czyli co ? Najdroższe ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/263077-kt%C3%B3ry-producent-okien-jest-naprawd%C4%99-ma-okna-quotpremiumquot/#findComment-7928880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.06.2021 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Dzień dobry. Których ogólnopolskich producentów można nazwać producentami stolarki PCV "premium". Albo inaczej jaki profil + okucie da okno lub drzwi balkonowe premium. Domyślam się że wiele zależy od miejscowych Panów montażystów, ale to całkiem inna inszość. Same dwa składniki "profil+okucie" to jest zbyt duże uproszczenie, by można było do niego sprowadzić temat. Wtedy wystarczyłoby zestawić ze sobą dwa komponenty i każdy byłby premium.. Nie wypada mi wymieniać marki, ale mogę zaznaczyć parę szczegółów, np.: w wyreklamowanym profilu X systemodawca stosuje zgrzewalną uszczelkę PVC, która w narożniku robi się twardym glutem odpychającym szybę. Potem widzimy w necie foty okien z brudem między uszczelką a szybą. Ludzie widzą brud, a taki portal bazujący na badaniach okien widzi tam gorszą szczelność (bo jak nie dolega, to i powietrze przenika). Są firmy które wywalają tą systemową uszczelkę i dają "starą" z EPDM, trwalszą i bardziej elastyczną. A ciągle mamy ten sam profil... Kolejny przykład - wzmocnienie okna. Ostatnio dostałem pismo związane z podwyżkami. Fabryka umożliwiła samodzielny wybór stali. Do tej pory nie miałem żadnej informacji. Jak się okazuje domyślnie była stal 1,8mm, teraz mogę wybrać w pewnym dopuszczalnym zakresie wymiarów zastosować 1,5mm (taniej o...1%). A pomyśl że są producenci, dający stal 1 czy 1,2mm. Okucia też: możemy mieć tej samej marki, ale inny "garnitur", czyli w tańszym oknie zabraknie przedłużek, dodatkowych zaczepów itp. Wszystko się sprowadza do jednego: ten sam profil+okucie a zupełnie inne parametry szczelności. Sorry, wiem że oczekiwałeś prostej odpowiedzi, kilku marek.. ale mam nadzieję, że rozszerzyłem okienne horyzonty Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/263077-kt%C3%B3ry-producent-okien-jest-naprawd%C4%99-ma-okna-quotpremiumquot/#findComment-7928884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts