zarek36 16.06.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Dzień dobry.Których ogólnopolskich producentów można nazwać producentami stolarki PCV "premium".Albo inaczej jaki profil + okucie da okno lub drzwi balkonowe premium.Domyślam się że wiele zależy od miejscowych Panów montażystów, ale to całkiem inna inszość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.06.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 "Premium" czyli co ? Najdroższe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.06.2021 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Dzień dobry. Których ogólnopolskich producentów można nazwać producentami stolarki PCV "premium". Albo inaczej jaki profil + okucie da okno lub drzwi balkonowe premium. Domyślam się że wiele zależy od miejscowych Panów montażystów, ale to całkiem inna inszość. Same dwa składniki "profil+okucie" to jest zbyt duże uproszczenie, by można było do niego sprowadzić temat. Wtedy wystarczyłoby zestawić ze sobą dwa komponenty i każdy byłby premium.. Nie wypada mi wymieniać marki, ale mogę zaznaczyć parę szczegółów, np.: w wyreklamowanym profilu X systemodawca stosuje zgrzewalną uszczelkę PVC, która w narożniku robi się twardym glutem odpychającym szybę. Potem widzimy w necie foty okien z brudem między uszczelką a szybą. Ludzie widzą brud, a taki portal bazujący na badaniach okien widzi tam gorszą szczelność (bo jak nie dolega, to i powietrze przenika). Są firmy które wywalają tą systemową uszczelkę i dają "starą" z EPDM, trwalszą i bardziej elastyczną. A ciągle mamy ten sam profil... Kolejny przykład - wzmocnienie okna. Ostatnio dostałem pismo związane z podwyżkami. Fabryka umożliwiła samodzielny wybór stali. Do tej pory nie miałem żadnej informacji. Jak się okazuje domyślnie była stal 1,8mm, teraz mogę wybrać w pewnym dopuszczalnym zakresie wymiarów zastosować 1,5mm (taniej o...1%). A pomyśl że są producenci, dający stal 1 czy 1,2mm. Okucia też: możemy mieć tej samej marki, ale inny "garnitur", czyli w tańszym oknie zabraknie przedłużek, dodatkowych zaczepów itp. Wszystko się sprowadza do jednego: ten sam profil+okucie a zupełnie inne parametry szczelności. Sorry, wiem że oczekiwałeś prostej odpowiedzi, kilku marek.. ale mam nadzieję, że rozszerzyłem okienne horyzonty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts